Koeajo: Tyylikkäämpi työntekijä – Toyota Aygo 1.0 x-play
Toyota Aygon kaltaiset peruskulkimet kiehtovat erityisesti yrityksiä, mutta japanilaisvalmistajan uutuus tarjoaa jotain nautiskelijallekin. Hyvää: pirteä perusauto, tyylivarusteet, piristävä kangaskatto. Huonoa: ei start/stop-järjestelmää Suomessa, pikkuautomaisuus valtaväylillä.
Noin kaksi kolmasosaa Toyota Aygon myynnistä suuntautuu yritysasiakkaille, joiden aikaa ja rahaa voimme säästää seuraavalla tiivistyksellä: Aygon facelift käsittää vakiovarusteisen peruutuskameran ja järjestelmä voidaan varustaa näppärällä älypuhelintuella vaikka navigointia varten. Moottorin suoritusarvoja on viilattu paremmiksi hiilidioksidia myöten. Hinnat alkavat 13 677 eurosta ja autot saapuvat Suomeen elo-syyskuussa.
Entäs me muut?
Jos autohankinnoistasi ei vastaa kirjanpitäjä, saatat olla lähempänä Toyotan visioimaa dynaamista ja trendikästä kaupunkivaeltajaa. 3,47 metriä pitkä Aygo soveltuukin edelleen parhaiten taajaman sykkeeseen kompaktien mittojensa ja ketteryytensä vuoksi. Aina viisiovisen Aygon takaistuimet eivät tarjoa ihmeellisiä tiloja, soveltuen paremmin 168-litraisen tavaratilan jatkoksi.
Facelift sisältää lukuisia pieniä viilauksia Toyotan ja PSA:n yhteistyömalliin. Ulkoisesti uutta ovat tuimemmat valot edessä ja takana. Keulan X-muodosta on haluttu tehdä kolmiulotteisempi ja Toyotan mukaan inspiraatiota on haettu japanilaisista manga-sarjakuvista, erityisesti klassisen Astro Boyn muuntautumisesta 1950-luvulta nykypäivään.
Väriskaalaa on piristetty ja sävytietoisia kiinnostanevat ylempien varustetasojen kaksiväristen kuosien lisäksi x-cite-varustelun villi magenta. Matkustamossa värejä on tuotu kojelautaan ja samalla mittaristo on mietitty uudelleen. Uudet vanne- ja verhoiluvaihtoehdot kruunaavat paletin.
Erikoisin Aygon uusista varusteista on x-play-varustetasoon saatava sähköisesti avattava kangaskatto, joka tuo kaupungin sykkeen osaksi matkustamon ilmapiiriä. Huomattavasti hyödyllisempi on peruutuskamera ja sen 7-tuumainen näyttö. Järjestelmä voidaan myös päivittää tuella Apple CarPlaylle ja Android Autolle, joten popin ja suunnistuksen voi hoitaa digitaalisella elämänkumppanillaan. Yksittäisiä varusteita jahtaavan kannattaa muistaa myös ranskalaiset sisarmallit Peugeot 108 ja Citroën C1.
Sivistyneemmin satasta
1,0-litrainen vapaasti hengittävä kolmisylinterinen bensiinimoottori on saanut hienosäätöä lähes jokaisessa osa-alueessa venttiilikoneistosta jäähdytykseen. Suoritusarvot ovat nekin muuttuneet vain muutamia hevosvoimia tai grammoja. Huippuvääntö on itseasiassa laskenut 2 newtonmetriä, mutta vääntökäyrä kertoo voimanlähteen saaneen enemmän puhtia alakierroksille.
Aygon viisivaihteinen manuaali on vaivaton ajettava, joskin tunnoton kytkinpoljin haittaa liikkeellelähdöissä. Tarjolla on myös automatisoituun manuaalivaihteistoon perustuva x-shift-automaatti.
Iskunvaimennus ja ohjaustehostimen ohjelmointi ovat saaneet päivitykset paremman suuntavakauden nimissä, mutta Aygo ei onnistu vielä karistamaan pikkuautomaisuuttaan valtaväylillä. Paranneltu äänenvaimennus sen sijaan kuuluu ainakin sileällä tanskalaistiestöllä.
Yksinkertainen kulkine
Toyota Aygo on saanut faceliftissä kasan pieniä viilauksia, mutta mallin peruskonsepti on säilynyt. Edulliset materiaalit, kompaktit mitat ja niukka varustelu muistuttavat, että auto on suunniteltu eräänlaiseksi lähtötason kulkineeksi. Aygo hoitaakin tehtävän juuri niin kuin kuuluu, tyylitellen vielä hiukan ylimääräistäkin.
Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen
Ulkoinen linkki: Toyota Suomi: Uusi Aygo