Triumph Tiger 1200 XCA

Ajoneuvot Koeajo Moottoripyörät 26.2.2018

Koeajo: varusteet vakiona – Triumph Tiger 1200 XCA

Uusi Triumph Tiger 1200 XCA on kaikkien aikojen teknisin ja varustelluin Triumph-moottoripyörä. Hyvää: kahteen suuntaan toimiva vaihdeavustin, semiaktiivinen jousitus, matkaominaisuudet. Huonoa: edelleen luokkansa painavimpia, kahvanlämmittimien vaatimaton teho.

Ensimmäinen 1200-kuutioinen Tiger-malli esiteltiin vuonna 2011 ja nyt on vuorossa kolmas sukupolvi. Ulkoisesti Tiger 1200 on pysynyt lähes ennallaan, vain Explorer lisänimi on pudotettu pois mallinimestä. Muutoksia on tehty moottoriin, runkoon ja varustetasoon.

Triumph Tiger 1200 XCA

Sivistynyttä voimaa

Ajo-ominaisuudet ovat nyt paljon sivistyneemmät. Moottori on kierrosherkempi ja tuntuu ala-  ja keskikierroksilla vahvemmalta. Muutoksen takana on kolmen kilon kevennys moottorin pyörivissä massoissa. Vastaavasti yläkierroksilla ei enää tunnu aiemman kaltaista tehopiikkiä. Mutkaisella vuoristolenkillä huomaa käytännön suorituskyvyn parantuneen, kun kierrosluku pysyttelee valtaosan ajasta 4000 ja 7000 kierroksen välillä.

Triumph Tiger 1200 XCA

Ajoasento on pystympi, mikä yhdessä loivan polvikulman kanssa tekee matka-ajosta rennompaa ja toisaalta helpottaa hidasajoa. Sähkösäätöinen tuulilasi suojaa kuljettajaa hyvin eikä aiheuta pyörteitä. Semiaktiivinen jousitus sopii laiskallekin alustan säätäjälle, sillä vaimennukset mukautuvat automaattisesti ajotapaan.

Triumph Tiger 1200 XCA

Aktiivinen säätäjä voi säätää jousen esijännityksiä halutessaan jäykemmäksi tai löysemmäksi, ja säätövara on niin suuri että eron todella huomaa. Kahteen suuntaan toimiva vaihdeavustin on säädetty urheilullisen terävätoimiseksi, ja sen ansiosta kytkintä tarvitaan vain liikkeelle lähdössä.

Triumph Tiger 1200 XCA

Vain laukut ja navi hankintalistalla

Varustelu hipoo täydellisyyttä, sillä vakionopeussäätimen, kahvan- ja istuinlämmittimien, kallistuksen huomioivien lukkiutumattomien jarrujen ja luistoneston lisäksi vakiovarustukseen kuuluu myös adaptiiviset kaarreajovalot. Oikeastaan on helpompi listata mitä varusteita XCA:sta puuttuu: lisähintaan joutuu käytännössä ostamaan vain laukku- ja navigointivarustuksen.

Triumph Tiger 1200 XCA

Maastoajossa Triumphin yli 260 kilon paino tankattuna kannattaa muistaa. Etenemistä helpottaa, jos kuljettajalla on rohkeutta käyttää kaasua ja nopeutta riittävästi, erityisesti pehmeällä alustalla. Metzelerin Tourance Next -renkaiden kuviolla selvitään pehmeämmistä hiekkaosuuksista ja soratiellä karkea rengaskuvio roiskii iloisen kivisuihkun taakseen.

26 400 euron hinta on korkea mutta sille on vastinetta. Jos pahimman kilpailijan – BMW R 1200 GS – hankkii samoilla varusteilla, on se vielä kahdeksan prosenttia kalliimpi.

Lisätietoja: www.triumphmotorcycles.co.uk/tiger-1200-xca

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Triumph

Kaikki koeajot

Uusimmat