Ajoneuvot Koeajo 8.2.2023

Koeajo: Volkswagen Multivan – huippumukavaa matkantekoa hyvällä muunneltavuudella

Volkswagen Multivan on kokenut melkoiset muutokset varsinkin korin mittojen suhteen ja se sekä näkyy että tuntuu. Hyvää: Ajettavuus, näkyvyys, valoisuus, muunneltavuus. Huonoa: Ei nelivetoa saatavilla.

Vuoden auto finaalissakin yleisön suosikiksi noussut Volkswagen ID. Buzz tavoittelee täydellisesti klassista Volkswagen Kleinbus -henkeä modernissa muodossa, mutta ei Volkswagen Multivan -tila-autokaan siitä kaukana ole. Multivanin kaksivärimaalauksessa on samaa perimää kuin klassisessa Kleinbusissa. Multivan myös kerää varsin paljon katseita kaksivärityksellään.

Volkswagen Multivan on myös suoraan alenevassa polvessa Kleinbusin perillinen. Kleinbus, joka oli siis 1950- ja 60-luvuilla valmistetun Volkswagen Transporterin -henkilömallin nimitys, oli nimenomaan 8-paikkaisena henkilökuljetuksiin tarkoitettu pikkubussi, aivan kuten Multivankin.

Merkittävästi matalampi

Multivanin korin mittoja on muutettu nykyiseen ja uusimpaan uuteen sukupolveen melkoisesti, auto on enää vain 1,9 metriä korkea. Auton korkeus on pienentynyt lähes kymmenellä sentillä edellisestä sukupolvesta. Tällä on tietysti vaikutusta muun muassa polttoaineen kulutukseen. Sisätiloissa muuttunut korkeus ei tunnu lainkaan, eikä sisätilojen korkeus itse asiassa ole muuttunut miksikään – se on sama kuin ennenkin.

Multivan on tarkoitettu henkilökuljetuksiin ja sisätilojen suunnitteluun on panostettu, se on muunneltavuudeltaan huippuluokkaa. Sen istuimet on irrotettavissa ja siirrettävissä kätevästi lattiassa olevia kiskoja pitkin. Istuimet voi taittaa pöydäksi ja kyynärnojat on irrotettavissa, jolloin esimerkiksi takarivin keskipaikan voi tarvittaessa siirtää vaikka keskirivin keskelle. Sen lisäksi auton voi speksata myös sellaisilla istuimilla, jotka voi sijoittaa halutessaan myös selkä menosuuntaan. Lisävarusteiden määrä matkustamoon on myös runsas, tarjolla on taittopöytää ja vaikka mitä.

Koeajossa ollut yksilö oli pitkä versio, jolloin sen tavaratila on huomattavasti suurempi kuin lyhyemmän version. Tavaratila pitkässä versiossa on parikymmentä senttiä pidempi ja 763 litraa, kun lyhyessä versiossa tavaratilaa jää kolmannen penkkirivin taakse 469 litraa. Tämä lisää tavaratilan käytettävyyttä melkoisesti, vaikkakin lisälitrat on mitattu koko tavaratilasta aina lattiasta kattoon asti ja kaikkia niitä ei luonnollisesti pysty hyödyntämään käytössä. Kun pitkästä Multivanista napataan kaikki istuimet pois, ruuman koko on peräti yli neljä kuutiota. Auto on monikäyttöinen siinäkin mielessä, että se palvelee tarvittaessa myös pakuna, kun siitä poistaa takatilan istuimet.

Pitkä versio on koriltaan tasan 20 senttiä pidempi kuin lyhyt versio, eikä lisäpituus vaikuta auton käsiteltävyyteen mitenkään, molemmissa malleissa on myös täsmälleen sama akseliväli.

Hybridillä taloudellisesti

Mielikuva siitä, että ”pakuun” tankataan dieseliä on niin vahva, että kun Multivania tankkaa ensimmäisen kerran, täytyy tarkistaa polttoainetankin korkista, söikö tämä tosiaan bensiiniä?

Kyllä syö, sillä Multivan on tarjolla bensiinihybridinä, diesel-versiota ei uuden sukupolven myötä ole lainkaan saatavilla. Autossa on 110-kilowattinen 1,4-litrainen bensiinimoottori ja sähkömoottori, yhteistehoa voimalinja tarjoaa 160 kilowattia (218 hv) ja vääntöä dieselin lailla 350 newtonmetriä.

Sillä, että Multivan muutettiin dieseliä syövästä nakuttajasta bensiinihybridiksi, on esimerkiksi Suomessa suuri merkitys auton hintaan pienentyneiden hiilidioksidipäästöjen vuoksi. Multivanin hinta putosi verojen laskun myötä kymmeniä tuhansia euroja.

Auton akun bruttokapasiteetti on 13 kilowattia, netto 10,4 kilowattia. WLTP-syklin mukainen toimintamatka pelkällä sähköllä on 47 kilometriä. Pikkupakkasessa liikkeelle lähdettäessä auto näytti, että akussa olisi virtaa 98 prosenttia ja toimintasädettä 41 kilometriä pelkällä sähköllä. Akku oli ladattu täyteen julkisessa latauspisteessä ja akun täyttö maksoi 3,23 euroa. WLTP-syklin mukaista testiä autolla ei ajettu, mutta niin sanotussa normaalissa työnmatkaliikenteessä pelkällä sähköllä päästiin 33 kilometriä.

Autolla ajettiin sähkön loppumisen jälkeen vielä sataan kilometriin asti ja polttoainetta kului Multivanin ajotietokoneen mukaan 4,6 litra.

Silloinkin kun akku on autossa tyhjänä, Multivanilla on helppo päästä seitsemän litran tuntumaan kulutuksessa, jopa alle ja mitä enemmän sähköä päivittäisissä ajoissaan pystyy käyttämään ja autoa ehtii lataamaan, sitä vähemmän polttoainetta kuluu. Latausta Multivan ottaa vastaan 3,6 kilowatin teholla, joka tarkoittaa sitä, että tyhjästä täyteen auton akun saa ladattua noin kolmessa tunnissa.

Sen lisäksi, että matkustajat viihtyvät Multivanin avarassa ja valoisassa matkustamossa, myös kuljettaja viihtyy omalla paikallaan, sillä ajettavuus Multivanissa on huippuluokkaa. Matkanteko on todella miellyttävää ja tasaista, kuljettaja näkee joka suuntaan hyvin ja ergonomia on erinomaisesti kunnossa. Life-varusteluun vakiona sisältyvän äänieristyspaketin ansiosta auto on myös todella hiljainen. Multivan on kuin ajaisi erittäin mukavalla henkilöautolla, jossa istutaan vähän korkeammalla. Multivaniin on saatavilla myös dynaaminen alusta ja adaptiivinen alustansäätöjärjestelmä, mutta koeajoauton vakiojousituksella ja iskuvaimennuksellakin se on todella mukava ajettava ja alustaltaan lähes edustusautoluokkaa.

Kun Multivanin saisi vielä nelivetona, se olisi kirsikka korean kakun päälle.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volkswagen

Kaikki koeajot

Uusimmat