kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista Sähköautot 6.5.2022

Kysy autoista: millä sähköautolla saan vetää kahden hevosen traileria?

”Mossen vaihdan Mersuun laitan leivän päälle lohta” luritteli Jaakko Teppo Ravimatka-kappaleessaan. Ravihevosia kuljettavan ei kuitenkaan kannata ainakaan tällä hetkellä hankkia Mersua, jos mielii vaihtaa sähköautoon.

Joskus Moottorin toimitus saa myös suoraan käytäntöön liittyviä kysymyksiä, ja mikäpä siinä – on ilo auttaa myös konkreettisissa asioissa.

Tällä kertaa kysymys kuului: ”Millä sähköautolla voi vetää kahden hevosen traileria kun hevoset ovat kärryssä?”

Kysymys on sikäli ajankohtainen, että sähköautojen yleistyessä myös isomman vetomassan sähköautoja tulee yhä enemmän markkinoille. Moottorin toimituksesta ei löydy varsinaisesti hevosasiantuntijoita, mutta pienen tutkimuksen jälkeen oletetaan hevostrailerin massaksi 800 kilogrammaa, ja hevosten massaksi 600 kg per turpa, eli yhteensä kärri + hevoset tekevät tasan kaksi tonnia.

Aivan tähän ei kovinkaan moni sähköauto taivu. Tai oikestaan Suomeen tuotavista autoista se onnistuu vain kahdella: Tesla Model X:llä (2 250 kg) ja BMW iX:llä, jonka (2 500 kg), eli molemmilla saisi kyytiin vielä hieman kookkaammatkin kaakit.

Lähelle kahta tonnia päästään myös esimerkiksi Audi E-tronilla (1 800 kg), Mercedes-Benz EQC:llä ja nelivetoisella EQA:lla (1 800 kg), sekä Volvo (X)C40 Rechargella (1 800 kg).

Euroopan ulkopuolella löytyy muutama vetämiseen soveltuva vaihtoehto enemmän. Esimerkiksi Rivian R1T -avolavalla voi kiskoa hurjaa 4 990 kg -massaa, ja täyssähköisen Hummerin vetomassaksi lupaillaan 3 400–4 990 kg. Näitä tuskin saadaan kuitenkaan ainakaan ihan pian Suomessa, joten hevostelijan kannattaa ruveta varailemaan itselleen Model X tai iX, mikäli haluaa kuljettaa ratsuja lähipäästöttömästi.

Ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin huomioida sähköautojen toimintamatkan tippuminen perävaunuja vedettäessä. Moottori tutustui aiheeseen tarkemmin kesällä 2021 vetämällä asuntovaunua Volvo XC40 Rechargella.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat