Audi E-tron Sportback

Ajoneuvot Koeajo 9.5.2020

Koeajo: Audi E-tron Sportback 55 Quattro – viistoperällä sähköautojen parhaimmistoon

Audi E-tron Sportback -sähköauton urheilullisuus on ennemminkin moukarinheittäjämäistä kuin aitajuoksijamaista. Hyvää: tilat, kuskin paikka, suorituskyky, jousitus, hiljaisuus, käyttökulut. Huonoa: paino, kulutus, toimintamatka.

Audi esitteli ensimmäisen sähköautonsa E-tronin jo toissa vuoden lopulla luvaten jatkoa pikapuoliin. Helpotusta odotukseen tuo Audi E-tron Sportback, sutjakampi viistoperäinen versio. Kori on muuten sama, mutta katto on 13 milliä matalammalla ja laskeutuu loivasti perää kohti. Madallus ei kuitenkaan juuri tunnu pääntiloissa. Hienoissa asioissa vähemmän on kalliimpaa, joten hintaa tulee kolme tonnia lisää.

Audi E-tron Sportback

Ylellisen mukava

E-tron Sportback on valtava – pituutta on viisi ja leveyttä kaksi metriä, mutta siro muotoilu saa auton näyttämään mittojaan pienemmältä. Tilat ovat runsaat neljälle matkustajalle viikonlopun kapsäkkeineen, vaikka tuhdit istuimet yhdessä akuston kanssa nipistävät osansa. Latausjohdoille on paikka nokkapellin alla, joten ne eivät pyöri tavaratilassa.

Matkaajilla ei ole valittamista, istuma-asento on luonteva, kulku äänetöntä ja ilmajousitus silottaa niin isot heitot kuin pienet nypytkin. Korkeintaan mutkissa matkustajat protestoivat, jos kuski intoutuu esittelemään alustan imeytymistä tiehen, ohjauksen tarkkuutta ja hulppeaa tehoa.

Kiiltävä lasiohjaamo

Audeihin tottunut kotiutuu E-troniin helposti, sillä hallintalaitteet ja kosketusnäytöt ovat yhtenevät perinteisten mallien kanssa. Eroavaisuuksista tyylikäs vaihteenvalitsin osuu heti käteen, mutta kamerapeilit vaativat totuttelua. Liikenteessä näyttöjä etsii väärästä paikasta ja peruuttaessa laajakulma saa parkkiruudut näyttämään ahtailta.

Lisävarusteita on kohtuuhintaista ruksia alhaisen vero-osuuden ansiosta. Valitettavasti kaista-avustin seilaa edelleen viivojen välissä ja nopeusrajoitukset tunnistuvat pieleen liian usein, toki vikaa on tiemerkinnöissä ja navigaattorin tietokannassa. Kivana yllätyksenä auto tunnistaa pesulinjastoon ajon ja parkkitutkat vaikenevat.

Poskettomasti tehoa

Kun Audi muutti moottorimerkintöjään, sanottiin niiden aukeavan sähköautojen saapuessa. Mallimerkinnästä 55 kaikki siis veikkaavat kahta sähkömoottoria, toinen edessä ja toinen takana hoitaen nelivedon keskenään. Kahdeksan sekunnin ajan saatava yli 400 hevosvoiman teho ei tunnu repivältä yli 2 500-kiloisessa autossa, urheiluautomaisesta kiihtyvyyslukemasta huolimatta.

Sähköautossa kiinnostavampi suoritusarvo on tietysti toimintamatka. Pikkuteitä pintakaasulla sipsuttelemalla E-tron kuluttaa 20 kWh/100 km, näin 86 kWh-akulla pääsisi jopa 400 km. Harva hankkii tätä kuitenkaan pihtaillakseen. Voimavaroja, moottoriteitä ja lämmitystä käyttäen sähköä kuluu pahimmillaan lähes tuplaten, jolloin latausväli putoaa 200 kilometriin.

Supernopea lataus

Audi on helpottanut lataamista latausportilla auton molemmin puolin. Järeimmällä pikalatauksella (150 kW) akun saisi 80-prosenttisen täyteen puolessa tunnissa, mutta tällaisia asemia on harvassa. Kotilatausasemalla akku täyttyy (10 kW) yön aikana halvalla ja puhtaimmalla yösähköllä.

Audin sähköauto ei säväytä eikä säikytä erikoisuudellaan, mutta kiilaa sähköautojen kärkeen käytännöllisillä tiloillaan, nelivedollaan ja vetokyvyllään sekä ylellisellä viimeistelyllään, ilmajousituksellaan ja äänettömyydellään.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat