20.12.2020

Maistiainen: Hyundai i20 ponnistaa isompiensa varjosta

Vaikka uusi Tucson ja i30:n facelift ovat varastaneet korealaisvalmistajan julkisuuden, ei uusi Hyundai i20 kalpene isoveljiään.

Kolmannen polven Hyundai i20 saapuu markkinoille mielenkiintoisella hetkellä, sillä B-segmentin autoihin kohdistuu paljon erilaisia paineita niin ostajien kuin päättäjien saralta. Nähdäänpä itse Hyundailtakin trendikäs crossover-versio i20:stä nimellä Bayon.

Mutta sitä ennen itse Hyundai i20. Kompaktiauto jatkaa tutulla kaavalla, mutta noudattaa isoveli Tucsonin tavoin uutta Sensuous Sportiness -muotokieltä. Käytännössä se tarkoittaa muhkeammin itsevarmempaa keulailmettä, teräviä ajovaloja ja rohkeasti toteutettuja pokkauksia. Toki i20 on muodoiltaan konservatiivisempi kuin räväkkä Tucson. Pituutta uutuudella on 4,04 metriä ja akseliväli on 2,58 metriä.

Sisätiloissa sukulaisuus näkyy ja ainakin korkeampien varustetasojen myötä i20:n sisusta näyttääkin hyvin paljon muilta uusilta Hyundai-malleilta. Kojelaudan kosketusnäyttö on tässä navigoinnilla varustetussa yksilössä 10,25 tuumaa. Järjestelmä tukee Hyundain uusia Bluelink-palveluita. Perusmallin kosketusnäyttökoko on kahdeksan tuumaa, mutta järjestelmä tukee älypuhelinten langatonta peilausta.

Makea digimittaristo on 10,25 tuumaa ja sen hauskin puoli on vitsikäs kuutioihin perustuva mittaristonäkymä. Tavaratilan koko on useimmissa malleissa 352 litraa (kevythybridissä 262 litraa) ja myös takaistuimille mahtuu pari keskikokoista aikuista ilman vääntäytymistä. Kaikkiaan tavaraa mahtuu takaistuimet kaatamalla 1 165 litran verran (kevythybridissä 1 075 litraa).

Liikenteessä Hyundai i20 kulkee monien uusien kompaktiautojen tavoin hiukan kokoluokkaansa suuremmin, joten pienen auton ei tarvitse olla kiikkerä. Ohjauksessa on häivähdys leikkisyyttä, viitaten tulevaan i20 N -sporttimalliin, mutta sinänsä 100 hevosvoiman tehoilla ei vielä biletetä. Alusta on aavistuksen napakka, mutta ei häiritsevästi. Automaattivaihteistona on seitsemänpykäläinen kaksoiskytkinlaatikko, joka hoitaa tehtävänsä kohtuullisen hyvin. Kauneusvirheenä vaihteisto empii parkkipaikkanopeuksissa, käyttäytyen kulmikkaasti.

Varustelista on venähtänyt niin mukavuus- kuin turvavarusteiden suhteen, joten jo perusmalleista alkaen tarjolla on melkoinen aakkossoppa erilaisia toimintoja. Mallistosta löytyy jopa hyvä valikoima ulkovärejä sekä mahdollisuus ottaa musta katto useimpien ulkovärien yhteyteen. Vain mustana tai mustaharmaana esiintyvä sisusta tuntuu hiukan haaskatulta mahdollisuudelta irroitella usein personoitavassa kompaktiluokassa.

Malliston hinnat alkaen -versiona on 1,2-litraiseen vapaasti hengittävään moottoriin perustuva 84 hevosvoiman manuaalivaihteinen Fresh, joka asettuu 15 990 euroon. Hyundailla uskotaan kuitenkin ahdettuun 1,0-litraisen kevythybidillä (120 hv) ja ilman (100 hv), jolloin vaihteistosta, varustelusta ja moottoriversiosta riippuen hinta pyörii 20 000 euron molemmin puolin.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Luetuimmat