19.1.2022

Nimi muutettu: Lotus Amerikassa osa 2: ensimmäinen Tesla

Tesla Incin ensimmäisen tuotantoauton juuret ovat todellakin Lotuksessa. Jatketaan siis siitä, mihin viime viikolla jäimme, ja päädytään lopulta avaruuteen asti.

Ja viime viikollahan juttusarjassa käsiteltiin yli vuosikymmenen takaista Dodgen sähköaurheiluautokonseptia, Circuit EV:tä, jonka juuret juonsivat Lotus Europa S:ään. Viime viikolla todettiin myös, että Chrysler-konserni hylkäsi tuolloin pitkälle edenneen sähköautohankkeensa.

Saman tarinan toinen ääripää on Tesla Roadster. Se näki päivänvalon vuonna 2008, ollen ensimmäinen varteenotettava Tesla-malli. Samoihin aikoihin ohjat yhtiössä otti käsiinsä sen maailmankuulu nykyinenkin johtohahmo, Elon Musk. Firman johdosta tuolloin pois jättäytyneet ovat kenties katuneet päätöstään myöhemmän suurmenestyksen jälkeen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ennätyksellinen sähköauto

Tesla Roadster perustui teknisesti Lotus Eliseen, vaikka itse asiassa vain kourallinen osista olivat vaihdettavissa keskenään. Roadster onkin läheisempää sukua nimenomaan Dodge Circuitille.

Suurin ero – nimen lisäksi – Eliseen oli tietysti sähköinen voimalinja. Tesla Roadster oli ensimmäinen tuotantosähköauto, jossa käytettiin litium-ioniakustoa. Nykyään ratkaisu on standardi. 53 kilowattitunnin akusto riitti yli 300 kilometrin ajoon, mikä oli sekin aikanaan ennätysmateriaalia. Vaikka akusto lisäsi ”Elisen” painoa tuntuvasti, oli suorituskyky varsin kiitettävällä tasolla, ja esimerkiksi nollasta sataan päästiin alle neljässä sekunnissa.

Tesla Roadster

Neljän tuotantovuoden aikana Roadsteria valmistettiin useana eri päivitysversiona noin 2 500 kappaletta. Vuonna 2012 Tesla lanseerasi Model S:n ja lähti sitä kautta aivan uusille urille. Myös Tesla Roadster lähti myöhemmin aivan uusille urille, sillä Elon Musk laukaisi omansa Falcon Heavy -kantoraketin kyydissä ei maata, vaan aurinkoa kiertävälle radalle joulukuussa 2017, mikä oli sekin omanlaisensa tuotantoautojen ennätys. Tesla – tai mitä siitä on aurinkotuulen ja kosmisen säteilyn vaikutuksesta jäljellä – halkoo tälläkin hetkellä avaruutta jossain siellä vinhasti pyörien.

Teksti: Benjamin Helander Lähde ja kuvat: Tesla

Lisää aiheesta

Luetuimmat