Ajoneuvot Päivän kuva Uutinen 1.10.2021

Päivä kuva: Hyppäsimme Ott Tänakin kyytiin Suomen MM-rallin alla

Rallin MM-sarjan virolaisähti Ott Tänak ajaa toista kautta Hyundain leirissä. Pääsimme hyppäämään mestaritason miehen kyytiin sopivasti juuri ennen Suomen MM-rallia.

Ajoittain autonvalmistajat tarjoilevat toimittajan päivää piristäviä yllätyksiä. Tällä kertaa sellainen oli tarjolla Hyundain N-mallien koeajopäivän yhteydessä Pärnun moottoriradalla. Mielenkiintoisten autojen lisäksi varikolla odotti mielenkiintoinen henkilö; nimittäin Rallin MM-sarjaa Hyundailla ajava vuoden 2019 maailmanmestari Ott Tänak.

Tänak on paikalla tarjoilemassa yhdet nopeat kierrokset Pärnun radalla. Valitettavasti autona ei ole hänen varsinainen työkalunsa, vaan N-malliston pienokainen i20 N. Luvassa siis ei ole äärimmäisiä vauhtielämyksiä, mutta täytyyhän sitä tilaisuuden tullen maailmanmestarin kyytiin hypätä.

Virolaiskuljettaja on totuttu näkemään varsin vähäsanaisena ja ilmeettömänä henkilönä huoltoparkeissa. Onkin suorastaan hämmentävä tilanne, kun kuljettajan paikalla on vastassa silmin nähden rento ja hymyilevä kuljettaja. Lähdemme liikkeelle ja kysyn ensimmäisenä, onko hänellä paljon kokemuksia Pärnun radasta.

– Eipä oikeastaan. Tämä on toinen kerta, kun ajan täällä. Radalla ajaminen on oikeastaan aika tylsää, Tänak vastaa naurahduksen säestämänä.

i20 N on hieman turhan pieni auto Pärnun radalle ja suorat tuntuvat pitkiltä. Muutaman kierroksen aikana kerkeämme hyvin jutella i20 N ja i30 N:n eroista. i30 N sopii tehokkaampana paremmin Pärnun pitkiä suoria sisältävälle radalle, mutta sen suurempi massa tulee esille jarrutuksissa ja tiukemmissa kaarteissa. i20 N puolestaan tarjoaa manuaalivaihteisena perinteistä ajamisen meininkiä, mutta se olisi parhaimmillaan hieman pienemmällä radalla. Auton tasapainoisuus kuitenkin vakuuttaa.

Lähestyvä Suomen MM-ralli on toki kaikkien mielessä. Jokaisen kärkikuskin tavoite on selkeä aina uuteen kisaan lähdettäessä, mutta Tänakin rento fiilis tulee esille myös kysyttäessä Jyväskylän tavoitteista.

–  Voittaa Kalle. Kaikki muu on helppoa, paitsi voittaa Kalle, toteaa Tänak hauska virne kasvoillaan.

Kuluvan vuoden toinen Suomen MM-ralli ajetaan tulevana viikonloppuna 1.–3.10. Jyväskylän ympäristössä.

Teksti ja kuva: Mikko Autio

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Hyundai

Kaikki koeajot

Uusimmat