Rolls-Royce Spectre Charles Rolls sähköauto

Ajoneuvot Esittely Sähköautot Uutinen 2.10.2021

Rolls-Royce Spectre – maailman paraskin siirtyy sähköön

Rolls-Royce Spectre vie perinteisen brittimerkin uuteen aikaan. Samalla merkki kertoi siirtyvänsä kokonaan täyssähköiseksi 2030 mennessä.

Rolls-Royce Spectre, haamukuva, on nimi brittimerkin ensimmäiselle täyssähköiselle tuotantomallille. Tupla-R esitteli auton silhuetin ovelassa naamioteippauksessa, jossa erilaiset sitaatit yhtiön historiasta kätkevät auton tarkat muodot. Tummanpuhuva hahmo kätkee taakseen pitkälti sisarmalli Wraithilta näyttävät kaksiovisen luksusauton linjat.

Rolls-Roycen toimitusjohtaja Torsten Müller-Ötvös oli aiemmin luvannut, että merkki esittelee ensimmäisen täyssähkömallinsa vuosikymmenen kuluessa. Spectre saapuu markkinoille 2023 loppumetreillä, kunhan autolle on suoritettu vaativin testisarja merkin historiassa. Edessä on yhteensä 2,5 miljoonan kilometrin testiajo, joka vastaa noin 400 vuoden käyttömäärää tyypilliselle Rolls-Roycelle. Müller-Ötvös virnistelikin, että tulette näkemään auton kyllä liikenteessä eri puolilla maailmaa.

– Tämä on merkittävin päivä Rolls-Royce Motor Carsin historiassa sitten toukokuun neljännen 1904. Tuolloin perustajamme Charles Rolls ja Sir Henry Royce tapasivat ensimmäisen kerran ja sopivat, että he luovat ”maailman parhaan auton”, Müller-Ötvös julisti.

Rolls-Royce Spectre Charles Rolls sähköauto

– Tänään, 117 vuotta myöhemmin, voin kertoa ylpeästi, että Rolls-Royce aloittaa oman testiohjelmansa ainutlaatuiselle uudelle tuotteelle, joka ylevöittää maailmanlaajuista täyssähköautojen vallankumousta, luoden ensimmäisen ja hienoimman superluksustuotteen lajiaan. Tämä ei ole prototyyppi. tämä on aito tuote. Sitä testataan katseiden edessä ja asiakkaamme saavat ensimmäisiä autoja 2023 viimeisellä neljänneksellä, toimitusjohtaja kertoi.

Haamujengi

Myös auton nimi on valikoitu tarkasti, sillä ovathan sen sisarmallit Phantom, Ghost, ja Wraith, mutta silti Spectrellä haluttiin luoda uudenlaista jännitettä.

– Spectre on nimitys, jota käytetään tuonpuoleisista olennoista, jotka ovat synonyymejä suuren voiman ja haamumaisuuden kanssa. Ne ovat vaihtoehtoisten maailmojen olentoja, jotka tuovat itsensä julki ilmentymällä hetkeksi. Spectre pakottaa maailman pysähtymään ja se hallitsee tilaa, jossa se on. Sitten, aivan yhtä nopeasti kuin se saapuu, se haihtuu, jättäen jälkeensä vain innostumista, energiaa ja mielenkiintoa. Nimi sopii täydellisesti tänään esiteltävään ainutlaatuiseen Rolls-Royceen, autoon, joka tuo läsnäolonsa tunnetuksi ennen kuin se katoaa maailmaan, johon vain ani harvalla on pääsy, Müller-Ötvös perustelee malliston uutta tulokasta.

Rolls-Royce Spectre Charles Rolls sähköauto

Rolls-Royce Spectre perustuu yhtiön 2017 Phantomissa esiteltyyn pohjarakenteeseen, jonka yhtiö suunnitteli alusta asti tarpeeksi joustavaksi myös täyssähkökäyttöön. Pohjarakennetta ei myöskään jaeta muiden merkkien kanssa. Muita teknisiä tietoja autosta ei kerrottu.

– Tämä voimalinjateknologian perusteellinen murros vaatii, että haastamme joka ikisen yksityiskohdan tuotteesta, ennen kuin tarjoamme sitä maailman vaativimmille ja harkitsevimmille asiakkaille, meidän Rolls-Royce asiakkaillemme, Müller-Ötvös kuvaili Spectren lähivuosien kattavaa testiohjelmaa.

Ennustus ja lupaus sähköstä

Rollsille ja Roycelle sähkö tuli tutuksi jo 1900-luvun alussa. Sir Henry Royce työskenteli innokkaasti erilaisten sähköistettyjen asioiden parissa, luoden dynamoita, sähköisiä nostureita ja patentoipa Royce bajonettimallisen kannan hehkulampuillekin.

Vielä pidemmälle sähkövisioissa pääsi Charles Rolls.

– Sähköinen auto on täydellisen äänetön ja puhdas. Ei ole hajuja tai värinöitä. Autoista tullee erittäin käytännöllisiä, kunhan saamme järjestettyä kiinteitä latauasemia. Tällä hetkellä en odota niiden olevan erityisen käytännöllisiä, ainakaan vielä moneen vuoteen, Rolls oli todennut huhtikuussa 1900 kuljettuaan Columbia-sähköautolla.

Rolls-Royce Spectre Charles Rolls 1900

Charles Rolls ja Columbia Electric Carriagen sähkövaunu noin vuonna 1898.

Müller-Ötvösin mukaan merkki on muistanut perustajansa ennustuksen koko Goodwoodin tehtaan aikakauden, mutta Rolls-Royce ei ole ollut tyytyväinen tarjolla olevaan teknologiaan ennen kuin nyt. 2011 merkki esitteli 102EX-sähkökonseptin, joka oli täysin toimiva sähköistetty Phantom. Sähkökonsepti 103EX esiteltiin puolestaan 2016 osana BMW-ryhmän 100-vuotisjuhlia.

– Lähdemme kohti uutta tulevaisuutta suuren edun turvin. Sähkövoimalinja soveltuu juuri Rolls-Royce Motor Carsin käyttöön ainutlaatuisen täydellisesti, enemmän kuin muiden automerkkien. Sähkö on äänetöntä, antaa vääntönsä lähes välittömästi ja luo valtavan tehon. Se on sitä, mitä me kutsumme Rolls-Roycella leijailtavuudeksi, Müller-Ötvös kiteyttää.

– Nämä erinomaiset tuotteet saivat aikaan asiakkaissamme valtavan kiinnostuksen sähköistä voimalinjateknologiaa kohtaan. He totesivat sähkön sopivan täydellisesti Rolls-Royceen. Minulta onkin viimeisen vuosikymmenen aikana kysytty toistuvasti ”milloin Rolls-Royce sähköistyy” ja ”milloin valmistatte ensimmäisen sähköautonne”.

Rolls-Royce Spectre Charles Rolls sähköauto

Samalla kerrottiin, että koko Rolls-Roycen mallisto siirtyy täyssähköiseksi 2030 mennessä.

– Spectre on elävä osoitus Charles Rollsin ennustuksesta. Yhtiön puolesta tekemäni lupaus on pidetty. Nyt aloitamme merkittävän urakan. Olen ylpeä, että me jatkamme maailman vaikutusvaltaisimpien naisten ja miesten liikuttamista kohti loistavaa sähköistettyä tulevaisuutta, Müller-Ötvös kiteytti.

Lähde ja kuvat: Rolls-Royce Teksti: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Rolls-Royce

Kaikki koeajot

Uusimmat