Sono Motors Sion

Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 16.4.2022

Valmet Automotive alkaa valmistamaan aurinkosähköautoa – sopimus Sono Motorsin kanssa nyt allekirjoitettu

Valmet Automotiven ja Uudenkaupungin autotehtaan pitkä historia saksalaisvalmistajien kanssa saa aivan uudenlaista jatkoa aurinkosähköauto Sionin kanssa.

Saksalainen Sono Motors ja Valmet Automotive ilmoittivat allekirjoittaneensa sopimuksen Sion-mallin valmistuksesta Uudessakaupungissa huhtikuun alussa. Sopimus käsittää seitsemän vuoden tuotantojakson, alkaen vuoden 2023 toisesta puoliskosta. Uudenlaista aurinkopaneeliteknologiaa hyödyntävän Sionin tuotanto käynnistyy aluksi hissukseen, mutta kun vauhtiin päästään, on tarkoitus saavuttaa 43 000 auton vuositahti. Kaikkiaan vuosien aikana valmistetaan sopimuksen mukaan 257 000 Sionia.

Sono Motors

Sono Motorsin logo ja auton aurinkopaneelipinnoite lähemmässä tarkastelussa.

Sono Motorsin toimitusjohtajan ja perustajajäsenen Laurin Hahnin puuheenvuorosta huokuu luottamus Uudenkaupungin autotehdasta kohtaan:

– Allekirjoitettu yhteistyö on tärkeä virstanpylväs, jonka myötä Sion tulee asiakaskuntamme käytettäväksi. Luotettava Valmet Automotive on meille täydellinen ratkaisu autojemme laadukkaaseen valmistamiseen. Me arvostamme Valmet Automotiven kokemusta sekä korkean arvoluokan autojen valmistajana että sähköautojen osaamisen edelläkävijänä, Hahn summaa.

Sono Motors Sion

Sionin prototyyppi

Hyvästä syystä tyytyväinen sopimukseen on myös Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald:

– Sono Motors sopii täydellisesti Valmet Automotiven strategiaan, kapasiteettiin ja kestävän kehityksen tavoitteisiin. Edistyksellinen aurinkoenergiaa hyödyntävä Sion nostaa Uudenkaupungin autotehtaalla täyssähköautojen tuotannon aivan uudelle tasolle. Olemme erittäin tyytyväisiä sopimukseen ja mahdollisuuteen tukea Sono Motorsia, jotta he saavuttavat tavoitteensa sähköisen liikenteen alalla, hän kertoo.

Uudenkaupungin autotehtaalla on pitkät perinteet juuri saksalaisten autonvalmistajien kanssa. Jo lähemmäs kymmenen vuoden ajan Uusikaupunki on toiminut maailman pohjoisimpana Mercedes-Benz -tehtaana. Aiemmin näin on ollut saksalaisista Porschen (Boxter/Cayman) sekä Opelin (Calibra) kohdalla, ja onhan Uudessakaupungissa valmistunut muiden muassa Audin avomallien kangaskattoja.

Tällainen on Sion, Uudenkaupungin uusi aurinkosähköauto

Sono Motorsin Sionia markkinoidaan maailman ensimmäisenä massatuotantoisena aurinkosähköautona. Kielillä puhuttuna termi kuuluu SEV eli Solar Electric Vehicle, erotuksena BEV:istä, Battery Electric Vehiclestä. Akkuhan Sionissakin ilman muuta on, ja sitä voi ladata myös normaalisti töpselistä.

Sono Motors Sion

Sion on saanut taakseen jo yli 16 800 maksullista ennakkovarausta.

Varsinainen innovaatio kuitenkin piilee auton maalipinnassa, tai siis aurinkopaneelipinnassa. Sionia ei ole varsinaisesti maalattu, vaan korin pinta on saumatonta akkua lataavaa halfcell-aurinkopaneelia Sono Motorsin patentoimalla teknologialla toteutettuna. Täyteen ladatulla 54 kWh:n LFP-akulla ajomatka on noin 305 kilometriä. Aurinkopaneelit yksin tuottavat noin 112 kilometrin matkaa vastaavan määrän virtaa viikossa.

Sono Motors Sion

Viime aikoina monet sähköautot ovat saaneet myös virranjakamistoimintoja. Esimerkiksi Fisker Ocean ja Ford F-150 Lightning voivat tarvittaessa sähköistää kokonaisen omakotitalon. Myös Sionissa käytetään kaksisuuntaista latausteknologiaa, joka tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää akkuun varastoitua energiaa maksimaalisesti. Teknologian avulla Sionia voi käyttää erilaisten sähkölaitteiden, kodin tai muiden sähköautojen liikkuvana virtalähteenä. Autosta on saatavilla tehoa aina 11 kilowattiin asti.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat