Ajoneuvot Moottoripyörät 7.1.2017

Yamaha vuoden 2016 myydyin moottoripyörämerkki

Yamaha pystyi nostamaan markkinaosuuttaan ja piti hyvin kirineen KTM:n takanaan moottoripyörien vuoden 2016 rekisteröintitilastossa.

Yamaha ja KTM muodostavat uusien moottoripyörien rekisteröintitilastossa selkeän kärkikaksikon. Molemmat ylittävät 20 prosentin markkinaosuuden, kun kolmantena oleva BMW jää jo niukasti alle 10 prosenttiin. BMW:n kolmossija ei tule helpolla, sillä aivan sen kannassa neljäntenä on Honda.

Moottoripyörien kokonaisrekisteröintimäärä laski edellisvuodesta 2,7 prosenttia. Siitä huolimatta kärkipaikan säilyttänyt Yamaha onnistui kasvattamaan sekä markkinaosuuttaan että kappalemääräistä myyntiään. Yamahan valttina on malliston monipuolisuus. Sillä on tarjota malli niin isoihin matkapyöriin (FJR1300) ja seikkailupyöriin (XT1200Z Super Ténéré) kuin myös suosiotaan kovaa vauhtia kasvattaviin retropyöriin (XSR700, XSR900 ja SCR950).

Yhtenä Yamahan suurena valttikorttina on ollut suositun MT-nakumalliston laajeneminen. Kolmisylinterisestä MT-09-mallista alkanut mallisto on laajentunut pienempään suuntaan kaksisylinterisillä MT-07- ja MT-03 -malleilla sekä MT125-kevytmoottoripyörällä. Viime vuonna MT-malliston huipulle esiteltiin 1000-kuutioisella nelisylinterisellä moottorilla varustettu 160-hevosvoimainen MT-10. Yamaha panostaa vahvasti myös125-kuutioisiin malleihin, joita onkin tarjolla sekä katettuna sporttina (YZF-R125), nakumallina (MT-125) että supermotona (WR125X).

bmw-r-ninet-scrambler

Tilaston kakkospaikalla oleva KTM on aikaisemmin tunnettu lähinnä offroad-malleistaan, mutta viime vuosina itävaltalaismerkki on panostanut vahvasti katumalleihin. Malliston laajeneminen näkyy markkinaosuuden voimakkaana kasvuna. Erityisesti naku- ja adventure-mallistot ovat KTM:llä erityisen laajoja. Vastaavasti perinteistä matkapyörää sen valikoimiin ei kuulu, vaan mallisto noudattaa enemmänkin merkin sloganin mukaisesti ”Ready To Race” -henkeä.

ktm_1290-super-duke-gt_orange_90

BMW-malliston uudistumistahti on hieman hidastunut muutaman vuoden takaisesta rynnistyksestä, ja ehkä siitä syystä kärkikaksikko on päässyt saksalaismerkiltä karkuun. Eri merkkien kappalemääräistä myyntejä verratessa pitää muistaa, että BMW:n mallistosta puuttuvat 125-kuutioiset mallit kokonaan. Muutenkin sen valikoimissa on pääosin suuria ja siten myös kalliita malleja, joten euromääräisesti sen myynti on lähellä kärkikaksikkoa.

Maailman suurin kaksipyöräisten valmistaja Honda sijoittuu Suomen rekisteröintitilastossa neljännelle sijalle. Hondan suurin syömähammas viime vuonna oli markkinoille palannut Africa Twin. Seuraavaksi suosituin merkki on Harley-Davidson, jonka suosio pysyy tasaisena suhdanteista riippumatta. Sen takana muodostavat tasaisen kolmikon Kawasaki sekä keskenään tasalukemiin päätyneet Triumph ja Suzuki.

yamaha_mt10_fm_2005

Uusien moottoripyörien markkinaosuudet 2016:

  1. Yamaha 21,7 %
  2. KTM 20,3 %
  3. BMW 9,8 %
  4. Honda 9,0 %
  5. Harley-Davidson 5,7 %
  6. Kawasaki 4,4 %
  7. Triumph 4,1 %
  8. Suzuki 4,1 %

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat