18.12.2024

Koeajo: Audi Q6 e-tron Quattro – wau-efektiä etsimässä

Kuva Petri Munukka

Audi Q6 on täysin uusiutunut perusrakennetta ja sähköarkkitehtuuria myöten. Upea auto, mutta wau-efekti jää puuttumaan niin ulkonäöstä kuin ominaisuuksistakin.

Audi Q6 on yksi talven odotetuimpia premium-luokan katumaasturiuutuuksia. Alun perin sitä povattiin esiteltäväksi jo viime talvena, mutta ohjelmistojen kehitystyö viivästytti valmistumista. Millään mullistavalla ominaisuudella odotusta ei kuitenkaan palkita.

Q6 jakaa kokonaan uuden perusrakenteensa juuri kauppoihin tulleen Porsche Macanin kanssa. Seuraavaksi samalle alustalle esitellään luiskaperäinen Q6 Sportback sekä A6 viistoperänä ja Avant-farmarina. Ilmeisesti myös tuleva Bentleyn ensimmäinen täyssähköauto pohjautuu samaan tekniikkaan.

Q6-mallistoon kuuluu kaksi takavetoista (185/225 kW eli 252/306 hv) ja kaksi nelivetoista (285/360 kW eli 388/490 hv) versiota. Säysein malli pärjää pienemmällä akulla (83 kWh) kuin muut (100 kWh). Syksyn ensimmäisille lumikeleille sopivasti osui koeajoon vähätehoisempi Quattro.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Runsaat tilat

Kuukuutonen on erinomaisen tilava auto neljälle: tilaa on runsaasti joka suuntaan. Viideskin viihtyy jonkun matkaa, sillä takaistuinta ei ole liiaksi muotoiltu vain kahdelle. Edessä istuimien muotoilu ja ajoasento ovat onnistuneet, eikä selkä valita pitkästäkään taipaleesta.

Tavaratila on kookas ja muodoltaan selkeän kuutiomainen. Takaselkänoja koostuu kolmesta osasta 40:20:40 -suhteessa. Selkänojat voi kaataa tavaratilan seinässä olevista kytkimistä, ja pohjasta tulee tasainen, mutta kalteva. Latausjohdot ja muut tarvikkeet sopivat joko syvennykseen kontin pohjan alla tai etutavaratilaan.

Ohjaamo on näyttävä linjoiltaan ja materiaaleiltaan. Kookkaiden oled-näyttöruutujen terävä grafiikka ja kirkkaus herättävät huomion yhdessä navigaattorin satelliittikuvanäkymän kanssa. Koeajoautossa oli vielä lisävarusteena apukuskin oma näyttö, jonka käyttö ei häiritse kuljettajaa. Emokonsernin tavoin Audillakin tykätään edelleen kiiltävistä sormenjälkiä keräävistä kosketuspinnoista, joita voi hipaista ja/tai painaa. Niitä on nyt ratin lisäksi ovessa, jonne myös valokytkimet on siirretty.

Sähköisistä avustimista ei lumikeleillä saanut kuvaa, sen verran nopeasti keulan anturit pakkautuivat lumesta, eikä vakionopeudensäädinkään suostunut toimimaan perustilassa. Etuspoilerin päälle syvennykseen keräytyy helposti pari lumilapiollista lunta, joka ei sula yön aikana pois.

Takapainotteinen neliveto

Liukkaalla kelillä Q6:n nelivetoversio pääsi elementtiinsä, vaikkei riuskaa tehoa saanutkaan hyödynnettyä. Takamoottori on etumoottoria tehokkaampi ja voimanjako sallii pienen luiston takapyörille. Runsaalla kaasulla perä irtoaa hallittuun sivuluisuun ja oikeaa siitä helposti ilman vastaheittoa tuoden kuljettajan naamalle virneen, vaikka kunnia kuuluu ajonvakautuksen elektroniikalle.

Yhdessä tarkan ja nykyuutuudeksi suhteellisen tunnokkaan ohjauksen kanssa Audi miellyttänee useimpia kuskeja. Eikä matkustajillekaan jää valittamista, kyyti on mukavaa niin jousituksen kuin alhaisen äänitason ansiosta.

Uudelle 800-volttiselle sähköarkkitehtuurille luvataan alhaisia kulutuslukemia, mutta ainakaan loskakelillä niihin ei ollut mahdollista yltää. Koeajon keskikulutus kipusi liki lukemaan 25 kWh/100 km, joten talvella toimintasäde on maksimissaan 400 km. Lataustehon huippu on roimat 270 kW, lataustaukojen pituus riippuu enemmänkin riittävän tehokkaiden latauskenttien löytymisestä. Vaihtovirtalatauksen Type 2-liitin on auton molemmissa kyljissä. Latausluukut avautuvat sähköllä, mutta raivostuttavan hitaasti.

Hyvät ja huonot puolet

  • tilat
  • neliveto
  • suorituskyky
  • ajettavuus
  • mukavuus
  • hiljaisuus
  • kulutus
  • hipaisukytkimet

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat