21.10.2024

Koeajo: Hyundai Tucson – laajalla skaalalla

Kuva Manu Tuppurainen

Hyundai Tucson on pitänyt pintansa jo 20 vuotta. Siitä on tarjolla hyvin laajalla skaalalla versioita, myös hinnan suhteen.

Saisiko olla Hyundai Tucson bensiiniversiona, manuaalivaihteella ja reilulla 33 000 eurolla? Vai Tucsonin ladattava hybridi, kaikilla mahdollisilla varusteilla, nelivedolla ja automaattivaiheisena, lähes 53 000 euroa? Siltä väliltäkin löytyy, perusbensaversio kevythybridinä automaattivaihteella ja nelivedollakin, sekä myös hybridi, sekin automaatilla ja myös nelivedolla. 

Siinä on skaala, mitä Hyundain 20 vuotta täyttäneestä Tucson-mallista on saatavilla. Voimalinjavaihtoehtoja on kaikkiaan kahdeksan erilaista, etuvetoisia ja nelivetoisia – ja kun niistä lasketaan vielä varusteversio, päästään lukumäärässä yli 20 erilaiseen Tucson-malliin.

Tosin hinnat alkaen -malli on manuaalivaihteinen, sitä tuskin paljoa myydään. Siitä seuraava versio on kevythybridi, myös manuaalivaihteisena, 2 000 euroa enemmän. Kun vielä laitetaan 2 000 euroa lisää, saa päälle myös automaattivaihteiston.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuuluu suosittuun luokkaan

Hyundai Tucson kuuluu kaikkein suosituimpaan C-segmentin crossovereiden luokkaan, joten ampumalla niin sanotusti haulikolla, eli tarjoamalla laajan valikoiman, osumia saattaa tulla. Tucsonin sisarmalli Kia Sportage löytyy Suomessa tämän vuoden ensirekisteröintitilastoista 30 rekisteröidymmän automallin joukosta. Tucson on jäänyt Sportagen rekisteröinneistä sen vuoksi, että Kialla menee yleisesti ottaen hieman lujempaa Suomessa kuin Hyundailla ja toisaalta Hyundai Tucson on ehkä hieman rohkeammin muotoiltu kuin Kia Sportage.

Tucson on edelleen rohkea, vaikka sen keulan ilme, etusäleikkö sekä etu- ja takapuskurit ovat nyt hieman uudistuneet.

Mutta jos rohkeaan muotoiluun haluaa lähteä mukaan ja Hyundai Tucsonia autokseen miettii, skaala mistä valita on siis hyvin laaja, ja malliston huipulla komeilee koeajettu versio, ladattavana hybridinä ja nelivetona. Itse asiassa uutta . Se on niin sanottu 20th Anniversary Edition -malli, jossa niin auton peräpeiliä kuin istuinten niskatukiakin koristaavat kaktuksen kuvat. Hyundai Tucson on alunperin saanut nimensä ja innoituksensa amerikkalaisen Meksikon rajaseudulla sijaitsevan Tucsonin kaupungin mukaan. Tucsonin kaupungin eteläpuolella, Sonoran aavikolla kaktuksia riittää.

Tucson-mallisto elää nyt neljättä sukupolveaan ja siinä ollaan noin puolivälin paikkeilla. Auton neljäs sukupolvi on nyt päivityksen saanut ja siinä on muutakin uutta, kuin 20th Anniversary Edition -mallin kaktuskuviot siellä täällä. Auton ohjaamo on nyt saanut perusteellisen uudistuksen, sitä ei edellismallista meinaa edes erottaa.

Ohjaamoa halkoo nyt iso näyttö, joka yhdistää niin kuljettajan edessä olevan mittariston kuin tietoviihdejärjestelmän. Näyttöjen koot ovat nyt 12,3 ja 12,3 tuumaa.

Näytön alapuolelta löytyy vielä kytkimiä tietoviihdejärjestelmän käyttöön, sekä sen alapuolelta kytkimet ilmastointilaitteelle. Uudistuneen keskinkyynärnojan eteen mukitelineiden viereen on tuotu puhelimen langaton latausalusta ja niiden edessä on ajo-ohjelmiin tarkoitetut kytkimet. Vaihdevalitsin löytyy rattipylväästä. Samoin ohjauspyörä on Tucsonissa uudistunut. Kaikki on varsin selkeää ja tyylikästä nyt.

Huomaamaton ja eleetön voimalinja

Voimalinja Tucsonissa toimii jouhevasti. Vaihteiden vaihdot tapahtuvat huomaamattomasti liikkuminen on varsin eleetöntä. Voimalinja hoitaa hommansa vaivattomasti. Pelkällä sähköllä Tucsonillä pääsee teoriassa 65 kilometriä, käytännössä 40–50. Vaihtaminen eri voimanlähteiden välillä tapahtuu Tucsonissa myös huomaamattomasti.

Sähkömoottorin teho on 72 kilowattia. Auton ajoakun teoreettinen koko on 13,8 kilowattituntia, ja latausaikaa sen täyttämiseen menee reilu pari tuntia, auton sisäinen laturi on 7,2 kilowatin tehoinen. Ihan normisuoritukseen Tucson siis kykenee tässäkin asiassa. Latauhybridi osoitti jälleen kerran sen, että jos latausta ei käytä, sitten bensiiniä kuluu. Sekalaisessa ajossa, ilman sähkön avustusta Tuscon hörppi koeajon aikana reilu 5–6 litraa bensiiniä sadalle.

Tucsonissa istutaan korkealla, näkyvyys autossa on hyvä se on leppoisa ajaa. Istuinergonomia Tucsonissa on hieman valju, mutta eipä korkealla katumaasturilla mutkiin kovin kanttailla.

Hyundailla ollaan ihastuttu monessa mallissa nyt mattaväreihin, niin täyssähköisissä kuin ladattavissa hybrideissä. Ioniq 5:n ja uuden Santa Fen lisäksi mattavärin saa myös uuteen Tucsoniin. Pine Green -mattaväri auton muuten mustien yksityiskohtien kanssa tekee siitä tyylikkään, mutta siitä täytyy muistaa, että sitä ei pestä esimerkiksi harjallisessa konepesussa. Väri ei sovi laiskalle, koska harjaton konepesu ei sitä puhdista riittävästi – ja laiskahan ei myöskään pese autoaan itse esimerkiksi käsin.

Hyvää ja huonoa

  • Laatuvaikutelma
  • Tilat
  • Tasapainoisuus
  • Arka mattaväri

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 252 hv Hybrid 4WD 6AT

LATAUSHYBRIDI, neliveto

4-syl. bensiini/dieselmoottori 1 598 cm 3

6-v. automaattivaihteisto/

185 kW (252 hv), 367 Nm

Akku brutto / netto 13,8 / xx,x kWh

Lataus Type 2: 7,2 kW (1 x 16 A)

CCS: kW

WLTP-kulutus 1,2 l/100km

CO 2 -päästöt 29 g/km

toimintamatka sähköllä 66 km

Suorituskyky 0–100 km/h 8,1 s

huippunopeus 186 km/h

Mitat

Pituus 4 510 mm

Leveys 1 865 mm

Korkeus 1 650 mm

Akseliväli 2 680 mm

Tavaratila 558 l

Omamassa 1 814 kg

perävaunu 1 210 / 750 kg

Euro NCAP 5 tähteä (2021)

Takuu 7 v

hybridijärjestelmä 8 v / 200 000 km

Hinta alkaen 44 390 €

koeajoauto 52 590 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat