1.7.2023

Koeajo: Maxus Mifa 9 – jättikokoinen kiinalaisvaunu hulppealla matkustusmukavuudella

Täyssähköinen Maxus Mifa 9 on iso auto ja myös poikkeuksellinen näky suomalaisessa katukuvassa. Hyvää: Tilat, takamatkustajan tilat ja istuimen säädöt, alustan toiminta. Huonoa: Ei navigaattoria, istuinten sivuttaistuki, ärhäkkä kaistavahti.

Maxus Mifa 9 on iso auto. Pituutta autolla on lähes 5,3 metriä ja sen akselivälikin on 3,2 metriä. Ison kokonsa lisäksi Mifa 9 on myös muotoilultaan täysin poikkeuksellinen näky suomalaisessa katukuvassa. Tällaista sukkulanmuotoista tila-autoa ei Suomessa juuri ole totuttu näkemään ja Mifa 9 kerääkin paljon katseita. Ihmisten päät kääntyvät, kun Mifa 9:llä lipuu pitkin katuja.

Mifa 9 edustaa kuitenkin muotoilultaan sellaisia autoja, joita tulevaisuudessa saatetaan nähdä Suomessa enemmänkin. Mifa 9:n mallinen tila-auto on esimerkiksi kiinalaisessa katukuvassa hyvin tavanomainen näky ja nyt kun kiinalaiset autot vyöryvät Eurooppaan, lisää vastaavanlaisia automalleja on arvatenkin tulossa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maxus ennestään tuttu merkki Suomessa

Maxus-automerkki Suomessa on jo tuttu parin vuoden takaa ja Mifa 9 on Maxuksen uusi automalli muiden joukkoon. Maxus on yksi kiinalaisen Saic Motorin tuotemerkki. Saic Motor on puolestaan yksi maailman suurimmista autonvalmistajista ja muun muassa Suomeen vastikään rantautunut automerkki MG on myös yksi sen tuotemerkeistä.

Saic Motorin alta löytyy myös muun muassa Saic Volkswagen Automotive -niminen yritys, joka on Saic Motorin ja Volkswagen Groupin yhteisyritys ja se vastaa Volkswagen Groupin tuotemerkkien, kuten Volkswagenin, Audin ja Skodan valmistuksesta Kiinassa.

Maxus on kehittänyt tulevalle automallistolleen standardialustan, alusta on nimeltään Maxus Intelligent Flexible Architecture eli Mifa – ja siitä Mifa 9 -automalli on myös saanut nimensä.

Mifa 9 on ensimmäinen automalli, jonka Maxus on tämän skaalautuvan alustan päälle rakentanut. Myöhemmin Mifa-alustaa käytetään Maxuksen eri mallien alustana.

Kuin Finnairin businessluokassa

Mifa 9 on 8-paikkainen tila-auto, jossa istuinjärjestys on 2+2+3 – eli keskirivillä siinä on vain kaksi istuinta, takarivillä kolme. Taakse ja keskelle autoon kuljetaan auton molemmin puolin olevista isoista sähkötoimisista liukuovista.

Keskirivin istuimissa matkustusmukavuus on kuin Finnairin bisnesluokassa, istuimet säätyvät kaikkiin mahdollisiin suuntiin ja lämmityksen sekä ilmastoinnin lisäksi niissä on myös hierontatoiminto. Matkustusmukavuus Mifa9:n keskirivillä on huipussaan. Kaikkia istuimien toimintoja ohjataan käsinojien digitaalisista näytöistä.

Muidenkin penkkirivien istuimista löytyy tuuletus sekä lämmitys, mutta keskipaikkojen säädöt ovat kaikkein monipuolisimmat.

Kuljettajan istuimessa vaisu sivuttaistuki

Kuljettajan istuin on myös mukava, tosin sivuttaistuki niissä jää vaatimattomaksi. Ihan jo pelkästään moottoritien ramppiin ajaminen liikuttaa kuljettajan ruhoa sen verran, että parempaa sivuttaistukea jää kaipaamaan. Lisäksi Mifa 9:n ohjaustuntuma on vasteeton ja tunnoton, mutten auto on varsin miellyttävä ja leppoisa ajettava. Alustatuntuma autossa on mukava ja iso ja painava auto on tukeva ajaa.

Leppoisaa ajettavuutta tosin rikkoo hieman ärhäkkä kaistavahti, joka on todella tarkka siitä, että autolla ajetaan kaistan keskellä. Silloin kun ei ajeta, kaistavahti tekee sen hyvin selväksi kimeällä ja pitkällä piip-äänellään. Kaistavahdin kolmesta tasosta, standard- ja high-tasoista puhumattakaan, vielä low-tasokin on vielä niin aggressiivinen komentaja, että kaistavahti on pakko ottaa pois päältä.

Maxuksen ohjaamo on hyvin pelkistetty, ratin ja parin viiksen lisäksi autossa on kaksi näyttöä ja muutama painike sen alla. Auton kaikkia toimintoja ohjataan pääasiassa kojelaudan keskellä olevasta kosketusnäytöstä. Valikot ovat hyvin selkeät, tosin englanninkieliset. Navigaattoria autossa ei ole, mutta sellaisen saa yhdistettyä autoon älypuhelimen peilauksen kautta. Android-laitteet peilautuvat Mifa 9:ään langattomasti, Applen laitteiden peilaus vaatii usb-johdon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tehoa riittävästi

Maxuksen suorituskyky on myös varsin riittävää, 180-kilowatin teho on isolle autolle varsin riittävä.

Maxuksen akku on myös iso, sen energiasisältö on peräti 90 kilowattituntia. Toimintasädettä siinä siis riittää eikä seuraavaa latauspaikkaa tarvitse kytätä koko aikaa. Valmistaja kertoo, että WLTP-syklin mukainen toimintamatka autolla olisi 440 kilometriä yhdistetyssä ajossa ja kaupunkiajossa peräti 595 kilometriä. Koeajon perusteella tällaisiin kilometrimääriin ainakin kesäkelissä on mahdollista päästä.

Akun varaustasoa ei Mifa9:ssä näytetä prosentteina, vaan se näkyy mittaristossa jäljellä olevana toimintamatkana. Kun lataus käynnistetään, auto väläyttää mittaristossa säännöllisin ajoin akun prosentuaalisen täyttöasteen.

Auton lataus toimii koeajon aikana tapahtuneiden latausten perusteella myös niinkuin on luvattu, valmistaja ilmoittaa, että akku täyttyisi 30 prosentista 80 prosenttiin 30 minuutissa. Kun Mifa 9:ää ladattiin, lataus aloitettiin akun varauksen ollessa 17 prosenttia ja lopetettiin 80 prosentissa, tähän kului aikaa 38 minuuttia.

Maxus Mifa 9 on monilla tavoin hyvin erilainen auto kuin mihin Suomessa ja länsimaissa on totuttu. Siihen on kuitenkin parempi tottua, että Mifa 9:ää alkaa tulevaisuudessa näkyä katukuvassa varmasti enemmänkin, sillä Mifa 9 täyttää varmasti esimerkiksi monien henkilökuljetuksia tekevien kuljetusyritysten kriteerit – kirkkaastikin. Ensimmäiset asiakasluovutukset Mifa 9:n kohdalla tapahtuvat Suomessa loppuvuodesta.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Maxus Mifa 9

Hinta alkaen

78 990 €

Moottori

Sähköauto, etuveto

Teho

180 kW

Vääntö

350 Nm

Vääntö

350 Nm

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen: 90 kWh. Lataus: Type 2 11 kW, CCS 130 kW.

Huippunopeus

180 km/h

Kulutus l/ 100 km

Toimintamatka 430/565 km (yhd./kaup.) (vapaakenttä)

Mitat

pituus 5270 mm, leveys 2000 mm, korkeus 1840 mm, akseliväli 3200 mm
Omamassa: 2535 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1000 / 750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5v / 100 000 km, korkeajänniteakku 8v/200 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat