29.12.2017

Koeajo: Polaris Axys 800 H.O. Titan – Uuden ajan crossover

Polaris Axys 800 H. O. Titan

Polariksen kelkkamallisto on kaudeksi 2018 täydentynyt todellisella uutuudella. Uusi Polaris Axys 800 Titan on crossover, jossa yhdistyy hyötykelkan ja hauskanpitovälineen parhaat puolet. Hyvää: Käytännöllisyys, hauskuus, helppo ajettavuus, moottorin luonne. Huonoa: –.

Polaris Axys 800 H. O. Titan, malliston uusin tulokas, rikkoo monikäyttöisyydellään luokkarajoja. Titan on tarkoitettu yhtä lailla työntekoon, reiteillä retkeilyyn, kuin umpihangen pöllyttelyynkin. Kilpailijoista lähimmäs tätä ideaa pääsee 800-kuutioinen Lynx Xtrim Commander, joka olemukseltaan on ehkä piirun verran Titania työkelkkamaisempi.

Titanista on tarjolla kolme eri versiota. Perusmalli tottelee nimeä SP, urheilullisempi vaihtoehto on XC sekä kaikilla herkuilla varusteltu touring-malli on Adventure. Kaikissa versioissa on sama 800-kuutioinen, 2-tahtinen Cleanfire-moottori, joka tuottaa tehoa noin 155 hevosvoimaa. Polariksen kaksitahtimoottori edustaa kelkkamaailmassa sitä nykyaikaisinta suuntausta ja osaa raivokkaasta tehostaan huolimatta olla myös nöyrä ja kuuliainen.

Polaris Axys 800 H. O. Titan

Vaikka kaksisylinterinen moottori repii kaasua reilummin annostellessa käsivarsia venyttävällä voimalla, toimii se rauhallisemmassakin ajossa mainiosti. Kaasunvaste on sopivasti progressiivinen ja tuntuma säilyy hyvänä jyrkemmässäkin patikossa jyristäessä, joten käsistä Titan ei ihan helposti lähde tottumattomallakaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Voimaa ja vetokykyä

Vetokykyä Titanille luvataan mukavat 544 kiloa ja ainakin voiman puolesta taakka seuraa perässä melko varmasti maastosta riippumatta. Kaikissa kolmessa mallissa on täysin uusi taittoperätelasto, jolla on leveyttä 51 senttiä ja pituutta 396 senttiä. Telamaton harjan korkeus on 46 milliä, mikä osaltaan huolehtii hyvästä etenemiskyvystä.

Polaris Axys 800 H. O. Titan

Telan mittojen perusteella Titan luokitellaan ns. leveätelaiseksi kelkaksi, joka lupaa parempaa etenemiskykyä pehmeässä lumessa ja vetohommissa. Telaston jousitus ei myöskään vaadi erillistä säätöä matkustajan tai kuorman kanssa ajaessa.

Myös alustan perusmitat ovat malleissa samat. Erot tulevat esiin lähinnä jousituksessa sekä suksien mallissa. SP- ja Adventure-malleissa käytetään leveämpiä ja pehmeällä pinnalla kantavampia Pro-Float-suksia, kun sporttisempi XC omaa kapeammat ja reiteille sopivammat Gripper-sivakat. Adventuren ja XC:n alustasta löytyy säädettävät Fox QS3 Clicker kaasuiskarit, SP-mallissa ei alustan säätöjä isommin ole.

Polaris Axys 800 H. O. Titan

Siitä huolimatta jo SP-mallin alustakin toimii mallikkaasti patikossa ajaessa, eikä vauhdin säätelyssä tarvitse olla turhan tarkka. Tietenkin Adventuren ja XC:n alustan säädettävyys tuo varsinkin kokeneemmille kuskeille enemmän mahdollisuuksia kelkan ominaisuuksien hyödyntämiseen.

Kokoisekseen kevyt kelkka

Vaikka Titan on fyysisiltä mitoiltaan jämerän puoleinen, onnistuu ripeä reittiajo melkein kuin kevyemmillä ikään. Kuivapainoa SP- ja XC-malleille kertyy 275 kiloa ja varustellumman Adventuren kohdalla vaaka heilahtaa 298 kiloon. Lukemat ovat kelkan kokoon ja käyttötarkoitukseen nähden varsin kohtuullisia.

Polaris Axys 800 H. O. Titan

Oikeiden sporttikelkkojen huippukeveään käsiteltävyyteen Titan ei luonnollisestikaan taivu, mutta kokoisekseen kelkka kääntyy liukkaasti. Ohjautuvuus on leveämmillä Pro-Float-suksillakin reittiajossa kohtuullisen tarkkaa ja vauhtia pystyy pitämään yllä ilman ylimääräisiä sydämen tykytyksiä.

Polariksen tehokas nelimäntäinen radiaali -jarru tappaa kovemmankin vauhdin tehokkaasti yhden sormen voimalla. Ensimmäisellä kerralla jarrun teho jopa yllättää, mutta oikean annostelun oppii nopeasti.

Riittävän jäähdytyskyvyn varmistamiseksi, moottorissa on yhdistetty sekä neste-, että puhallinjäähdytys. Näin ollen moottorinlämpöjen pitäisi pysyä kurissa vähälumisilla ajopinnoilla ja kevään lämpöisillä keleillä ajaessa.

Titanin täysin uusi Power Boost- laturi on erittäin tehokas. Se tuottaa virtaa vinssin ja muiden sähkölaitteiden tarpeisiin jo tyhjäkäynnillä enemmän, kuin useimmat kelkat antavat keskirekisterin kierroksilla. Uuden laturin myötä myös kelkan kylmäkäynnistyvyys on olennaisesti parempi.

Kevytkäyttöinen vaihteisto

Niin ikään uudesta Alpha-vaihteistosta löytyy hidas ja nopea alue eteenpäin sekä tietysti pakki. Nopeusaluetta voi vaihtaa myös vauhdissa ja vaihteiden helppoon kytkettävyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Vekslailutilanteessa vaihdekeppiä ei tarvitse rusikoida voimalla, vaan vaihteet kytkeytyvät päälle pehmeästi ja kevyellä kädellä.

Polaris Axys 800 H. O. Titan

Leppoisassa matka-ajossa varsinkin Adventure-mallilla matkustaa herroiksi. Pidemmän puoleinen siirtymä järven selällä sujuu kuin huomaamatta, eikä kylmästä tarvitse juuri kärsiä. Kahva- ja peukalonlämmittimet, Lock&Ride-tavaraboxit ja lämmitetty matkustajan istuin lämpökahvoilla kuuluvat huippumallin vakiovarusteisiin, kuten myös ajotietietokoneen, Bluetoothin ja navigoinnin sisältävä IDD-mittaristo.

Säänsuojaa tuova tuulilasi on SP- ja Adventure-malleissa vakiona, sporttisempi XC on lähtökohtaisesti ”avomallinen”. Lisävarusteena ilmanohjaimen saa toki myös siihenkin. Lock&Ride- lisävarusteilla jokaisen mallin voi varustella mieleisekseen.

Polaris Axys 800 H. O. Titan

Monipuolisuus ja käytännöllisyys alkavat pikkuhiljaa olemaan päivän sanoja myös moottorikelkkojen keskuudessa ja siitä Polaris Axys Titan on oiva esimerkki. Järkevän ja pystyvän työkalun ei enää välttämättä tarvitse olla tylsä.

Teksti: Sami Puskala Kuvat: Jari Saarentaus

Lisätietoja Polaris Axys Titanista:
www.polaris.fi

Moottori: bensiinimoottori, 795 cm3, kaksitahtinen, kaksisylinterinen, neste/puhallinjäähdytys, kaksialueinen variaattori peruutusvaihteella
Teho: n. 155 hv
Hinta: 14 490€ - 16 490€

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat