16.10.2020

Maistainen: Mercedes-Benz S-sarja uudistui entistä kehittyneemmäksi – ja ihme kyllä helpommaksi

Mercedes-Benz S500 4Matic

Mercedes-Benzin uusin edustusautosukupolvi lataa pöytään valtavan määrän teknologiaa, mutta totuttelun jälkeen auto tuntuu edeltäjäänsä selkeämmältä.

Mercedes-Benz S-sarjan uudistuminen on aina tapaus automaailmassa: mitä uutta tällä kertaa on keksitty? Juuri tätä kysymystä pohdin matkalla uutuuden luo sateiseen Stuttgartiin, sillä väistyvä sukupolvi on edelleen erinomainen auto.

Sen mukavampaa ja hiljaisempaa tapaa matkustaa saa hakea. Edes sukupolvea aiemmin vaihtaneet kilpailijat eivät saaneet tilannetta horjautettua. Aivan kuin Audi ja BMW olisivat siirtäneet panostuksen tavallisempiin malleihin?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jättiloikka käyttöjärjestelmässä

Yksi seikka nyt väistyvässä Mercedes-Benzin lippulaivassa paljastaa auton iän: käyttöjärjestelmä. Vuonna 2013 esitelty W222-sukupolvi toi näyttöpohjaisen mittariston ja aikanaan suurelta vaikuttaneen näytön, mutta automaailma on seitsemässä vuodessa muuttunut paljon enemmän, mitä yhdellä kasvojenkohotuksella voi juosta kiinni. Nykyinen Mercedes-Benzin A-sarja onkin pitänyt S-sarjaa pilkkanaan, mitä liitettävyyteen ja verkkotoimintoihin tulee.

Mercedes-Benz S500 4Matic

Juuri tällä alueella uusi S-sarja ottaa isoimman loikan. Autossa ensiesitellään Mercedes-Benzin MBUX-käyttöjärjestelmän toinen sukupolvi. Pääkäyttöliittymänä on keskikonsolin vallannut suuri pystyyn sijoitettu näyttö, epäilemättä Tesla Model S:n inspiroima.

Näytöltä ohjataan lähes kaikkia auton toimintoja, mutta pikanäppäimiä on jätetty juuri sopiva määrä. Käyttöä helpottaa huomattavasti myös näytön erittäin järkevä käyttöliittymä, jossa tuntuu olevan aina juuri sopiva määrä tavaraa esillä. Järjestelmä on myös erittäin responsiivinen ja valikkorakenteeltaan nöyrän yksinkertainen.

Sekavuudesta kotoisuuteen

Mercedes-Benz S500 4Matic

Autoon kotiutuu nopeasti, vaikka ensimmäisellä istumisella meinaa ahdistaa: suuria näyttöjä, pianomustaa hipaisupintaa ja ennen kaikkea vähän sekava yhdistelmä hopeareunuksisia hallintalaitteita ja hopeisin raidoin koristeltuja listoja. Oleellisen löytäminen kaiken keskeltä vaatiii pienen hetken.

Sen jälkeen S-sarjasta alkaa nauttia. Uuden sukupolven mittariston paraatitemppu on kolmiulotteisuus: näyttöpaneeli näyttää syvyysvaikutelmalla varustettua kuvaa, kiitos katsetta seuraavien kameroiden ja arvatenkin melkoisen ohjelmakoodin. Lopputulos on osin selkeä, osin vähän kikkaileva, mutta helposti tavalliseksi kaksiulotteiseksi vaihdettavissa. Muutoin mittaristo on enemmän konservatiivisen selkeä kuin futuristinen, mutta näytön muokattavuudesta otetaan silti paljon irti vaihdettavien teemojen ja suuren karttatilan ansiosta.

Mercedes-Benz S500 4Matic

Lisäinformaatiota antaa suuri heijastusnäyttö, joka mainitun katseenseurantajärjestelmän ansiosta kykenee piirtämään näkökenttään ajosuuntaa osoittavia nuolia. Ihan kätevä ominaisuus, mutta se kuulostaa hienommalta kuin onkaan.

Valot kuin videoprojektorit

S-sarja esittelee valtavan määrän uutta teknologiaa, kuten tapoihin kuuluu. Nyt pitkäakselivälisen takaistuimelle saa etuturvatyynyn, joka tukee päätä ja niskaa keulatörmäyksissä. Toisaalta valtava määrä ajoavustimia tekevät kaikkensa törmäyksen välttämiseksi. Tämä huipentuu auton kotimaassa Saksassa ensi vuonna esiteltävään Drive Pilot -järjestelmään, joka on Mercedes-Benzin ensimmäinen ehdollinen (moottoritieruuhka, max 60 km/h). kolmostason autonomiaa tarjoava ratkaisu.

Mercedes-Benz S500 4Matic

S-sarjan parhaat ajovalot taas vastaavat videotykkejä: auto valaisee maailmaa 2,6 miljoonaksi pikseliksi jakautuvalla valopeitolla, voiden siten himmentää valokuviosta erittäin pieniä yksityiskohtia, tai esimerkiksi korostaa vaaranpaikkoja tai stop-merkkiä. Ajovalot tunnistavat myös korkeuserot ja kykenevät siten mukautumaan ylä- tai alamäkiin tai notkoihin.

Auton ajotuntumiin saamme palata vasta 28. päivä, joten nyt voimme käsitellä vain teknologiaa ja sen toimivuutta. Sen suhteen Mercedes-Benz on onnistunut, sillä huomattavasti edeltäjäänsä suuremmasta avustin- ja toimintomäärästä huolimatta uutuus tuntuu yksinkertaisemmalta käyttää, kunhan siihen kotiutuu viitisentoista minuuttia. Teknologia on saatu työnnettyä takaisin rengiksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hipaisupintaa riittää

Mielipiteitä jakavia seikkojakin on: ohjauspyörä on saanut muodikkaat hipaisupinnat E-sarjan tyyliin. Samaa hipaisupintaa käytetään myös peilien säätöihin. Jopa istuinsäädöt tehdään niiden avulla: S-sarjan ovissa ovat yhä Mercedes-Benzille tyypilliset säätöpainikkeet, mutta nyt ne ovat kiinteät ja tunnistavat vain, mistä suunnasta niitä painetaan. Järjestely toimii, muttei aivan yhtä hyvin kuin edeltäjän liikkuvat painikkeet.

Mercedes-Benz S500 4Matic

Paikalleen pysäköity auto jättää silti erittäin vaikuttavan vaikutelman. Erityisesti kaiken lisäteknologian häivyttäminen taustalle helposti hahmotettavaksi ja hallittavaksi kokonaisuudeksi ansaitsee kiitosta – järkevästä yksinkertaistamisesta saisi tulla automaailman seuraava trendi.

Ajokokemuksiin palaamme täyden koeajon muodossa 28. päivä.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat