25.10.2017

Maistiainen: Škoda Karoq – tutustu seuraavaan autoosi

Škoda Karoq

Kun tsekkivalmistaja esittelee kompaktin katumaasturin Octaviaa rakastavalle Euroopalle notkuvat myyntikirjat jo ennakkoon.

Kodiaq, Yeti ja Ateca. Škoda Karoq asettuu näiden kolmen mallin välimaastoon, sillä mallin perusidea on tuttu jo viime vuonna saapuneesta Seat Atecasta. Ideoita ja tyyliä on lainattu myös Škodan ensimmäisestä katumaasturista, selvästi isommasta Kodiaqista.

Mallikolmikon viimeinen lenkki on Škoda Yeti, joka korvautuu Karoqilla. Vaikka autot palvelevat pitkälti samaa segmenttiä, on Karoq autona niin erilainen, että se ansaitsee uuden mallinimensä. Samalla malli noudattaa Škodan K-q nimilinjaa katumaastureiden suhteen. Mallisarjan kolmas skodamaasturi tullaan näkemään lähivuosina.

Škoda Karoq

Škoda Karoq on 4 382 millimetriä pitkä, 1 841 mm leveä ja 1 605 mm korkea. Tsekkiuutuuden akseliväli on 2 638 mm, paitsi nelivetomalleissa 2 630 mm. Matkustamotilat riittävät mainiosti neljälle aikuiselle, viidennen matkustajan mukavuuden ollessa kiinni hartiatilasta. Tavaratilaa on käytössä 521 litraa. On selvää, että Atecan lisäksi Karoqin suunnittelijat ovat vahtineet segmenttisuosikki Qashqain mittoja.

Kuljettajan paikalta Škoda Karoq on ikään kuin valmiiksi tuttu, sillä sisätilojen jäsentely ja ratkaisut ovat tutuinta tsekkimerkkiä. Merkittävin uutuus on lisävarusteinen digitaalinen mittaristo, joka tuo VW-ryhmän muista merkeistä tutun suomalaistaustaisen näyttömittariston myös Škodan valikoimaan. Ohjaustuntuma on kevyt ja lineaarinen.

Škoda Karoq

Suomessa hinnat alkaen -mallina nähdään 1.0 TSI Ambition manuaalivaihteistolla. Riittävien voimavarojen lisäksi jo Ambition-taso on varusteltu kattavasti muun muassa kaksialueilmastoinnilla, joten malliston karvalakkikin tuntuu pirteältä ja ehyeltä kokonaisuudelta.

Škoda Karoq saapuu markkinoille upealla hetkellä keskellä kompaktien katumaastureiden buumia. Ei olekaan ihme, että valmistajan katse on jo kääntynyt ennakkotilauksiin ja valmistuskapasiteetin kasvattamiseen. Suomessa Karoqia nähtäneen joulukuussa, varsinaisen ensiesittelyn mennessä tammikuun puolelle.

Škoda Karoq

Ai niin, Karoqin nimi. Alaskalaisen Alutiiq-heimon kielivarastosta on Kodiaqin jälkeen lainattu sanat kaa'raq, auto, ja ruq, eli Škodan logossa esiintyvä nuoli. Kyseessä on siis eräänlainen autonuoli.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat