24.3.2016

Samanaikaiset vihreät vaarallisia – kertaa väistämissäännöt pyöräilykautta varten

väistämissäännöt

Väistämissääntöjen tuntemus lisää liikenneturvallisuutta

Väistämistilanteet kaupunki- ja taajamaliikenteessä aiheuttavat vaaratilanteita ja myös vakavia onnettomuuksia. Erityistä tarkkaavaisuutta vaatii valo-ohjattu risteys, jossa vihreä palaa samanaikaisesti kevyelle liikenteelle ja kääntyville autoille.

 Jokaisella on vastuu

Liikenteessä jokaisella on vastuu omasta liikkumisestaan onpa liikkeellä autolla, mottoripyörällä, polkupyörällä tai kävellen. Laki velvoittaa kaikilta liikenteessä liikkuvilta olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi.

­– Virheiden tekeminen on inhimillistä. Jos joku tekee liikenteessä virheen, kannattaa sormen heristämisen sijaan miettiä, onko vastaavaa virhettä tullut tehtyä itse, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen pohtii.

– Vihanpurkaukset tai muiden tienkäyttäjien kouluttaminen ovat turhaa.

Väistämissääntöjen hallitseminen vähentää virheellisiä ratkaisuja ja lisää liikenneturvallisuutta.

– Liikenteessä ongelmatilanteita aiheuttavat erityisesti epäjohdonmukaiset liikennejärjestelyt, jolloin ongelmaksi muodostuu sääntöjen tulkinta, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen opastaa.

Kääntyvä väistää aina

väistämissäännöt

Kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä risteävällä tiellä eli pyörätien jatkeella kulkevia pyöräilijöitä ja suojatien jalankulkijoita.

Poikkeus sääntöön on nuolivalo, jonka palaessa autoilijalla ei ole väistettäviä. Nuolivaloja ei kuitenkaan voida käyttää kaikissa risteyksissä, sillä se kasvattaisi liikennevalojen aiheuttamaa jonotusaikaa.

Kärkikolmion takaa väistetään myös pyöriä.

väistämissäännöt

Väistämisvelvollisuutta osoittavan kärkikolmion tai stop-merkin takaa saapuva väistää autoja ja risteävää tietä pyörätien jatkeella ylittäviä pyöräilijöitä.

Ajoradan ylittävä pyöräilijä väistää

väistämissäännöt

Perussäännön mukaan risteyksissä ajoneuvon kuljettajan on väistettävä oikealta saapuvia ajoneuvoja. Sama sääntö määrää pyöräilijöiden keskinäisen ajojärjestyksen pyöräteiden risteyksissä. Pyörätien jatke on pyörille tarkoitettu tienylityspaikka.

Risteyksien ulkopuolella pyöräilijä saa ajaa tien yli, mutta hänen on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta suoraan ajavaa ajoradan muuta liikennettä.

Ajoneuvon kuljettajan on väistettävä pyörätien jatkeen liikennettä, kun hänelle on osoitettu väistämisvelvollisuus liikennemerkillä tai jos hän on kääntymässä pyörätien yli.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat