muuttuva nopeusrajoitus

Liikenne Uutinen 13.4.2017

Autoliitto ehdottaa muutosta talvinopeusrajoituksiin

Talvinopeus voimaan vain kelin sitä vaatiessa.

Lausuntokierroksensa juuri päättänyt esitys uudeksi tieliikennelaiksi sisältää ehdotuksen, joka mahdollistaisi kesärenkaiden käytön myös talvikuukausina, jos keli ei talvirenkaita edellytä.

Autoliitto pitää tätä uudistusta kannatettavana.

– Aivan samalla logiikalla pitäisi täsmentää talvinopeusrajoitusten voimassaoloa. Talvirajoituksen tulisi olla voimassa vain, kun sää tai keli sitä edellyttää, esittää Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

– Tällainen muutos motivoisi ajoneuvojen kuljettajia ymmärtämään talvirajoitusten tarpeellisuuden ja samalla rajoitusten noudattaminen todennäköisesti paranisi.

Esitys uudeksi tieliikennelaiksi ei sisällä tällaista ehdotusta, mutta Autoliiton mielestä myös tämä tulisi huomioida samassa hengessä talvirengassäädöksen mukaisesti.

Vanhentuneet merkit voitaisiin korvata edullisesti

Autoliitolla on myös valmis ehdotus muutoksen toteutukseen.

Uudistus voitaisiin toteuttaa kiinteillä nopeusrajoitusmerkeillä. Ylempänä olisi varsinainen rajoitus ja alempana talvirajoitus, jonka alapuolella oleva lisäkilpi osoittaisi alemman rajoituksen voimassaolon määräävät olosuhteet. Esimerkiksi liukastelevan auton kuva lisäkilvessä hoitaisi tämän asian.

Ehdotus keventäisi myös Helsinki-Turku moottoritien vanhentuneiden muuttuvien nopeusrajoitusmerkkien uusimisen kustannuksia. Ne voitaisiin korvata kiinteillä merkeillä Autoliiton ehdotuksen mukaisesti. Kiinteät merkit ovat huomattavasti edullisempi ratkaisu kuin muuttuvat nopeusrajoitusmerkit. Säästöjä syntyisi itse merkistä, mutta myös siinä, kun merkkejä ei tarvitse vaihtaa kahteen kertaan joka vuosi.

Vastaavia järjestelyjä on käytössä eri puolilla Eurooppaa ja siellä ne on todettu toimiviksi.

Jaa artikkeli