WEpods

Liikenne Uutinen 15.7.2016

Ensimmäiset automaattiautot Suomen tieliikenteeseen

Ensimmäiset automaattiautot saapuvat kolmen organisaation kokeiluiden voimin suomalaisille teille. Trafi suhtautuu kehitykseen rohkaisevasti.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi myöntää koenumerokilvet automaattiautojen testaamista varten  kolmelle suomalaiselle tutkimusorganisaatiolle. Ensimmäisinä kilvet saivat Metropolia AMK ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Elokuussa koenumerokilvet saa puolestaan Tieto Oyj.

Metropolia testaa suomalaisillekin tuttuja EasyMile EZ-10 piensähköbusseja osana Sohjoa-hanketta. Hankkeen piirissä pikkubussit tullaan näkemään Helsingin Hernesaaressa, Myöhemmin vuorossa ovat Espoo ja Tampere, jossa tarkoitus on ajaa syksyllä aina ensilumiin saakka. EZ-10 sähköbussit ovat esiintyneet suomalaisille jo vuonna 2015 Vantaan asuntomessuilla.

Tieto ja VTT puolestaan testaavat henkilöautojen automaatiotoimintaa kaupunkiliikenteessä Tampereen alueelle sijoittuvassa UrbanAutoTest-hankkeessa. Automaatio-ominaisuuksien lisäksi kehitetään testaamisen työkaluja ja menetelmiä kotimaisten pk-yritysten tarpeita ajatellen. Testattavia kohteita ovat langaton tiedonsiirto ajoneuvojen kesken ja ympäristön havainnointi.

Kokeilureittien liikennejärjestelyt suunnitellaan tapauskohtaisesti tiestä vastaavien viranomaisten ja kokeilun toteuttavan organisaation kesken, ja kustakin kokeiluista on myös laadittu Trafille erillinen turvallisuussuunnitelma. Trafi muistuttaa, että se rohkaisee automaattiajamisen kokeiluihin ja tarjoaa tukea niiden suunnitteluun.

Lähde: Trafi, Metropolia Kuvituskuva: WEpods

Katso myös:

Jaa artikkeli