Liikenne Uutinen 22.4.2015

Hirvivaara on käsillä

Suomessa sattuu vuosittain noin 1 500 hirvikolaria.

Hirvikolareissa kuolee vuosittain muutama ja loukkaantuu noin sata ihmistä. Täysikasvuinen hirvi voi painaa yli 400 kiloa, minkä vuoksi törmäys on aina vaaraksi autolle ja matkustajille.

– Törmäyksen voimasta hirvi osuu pahimmillaan tuulilasiin ja auton kattorakenteisiin, jotka eivät ole välttämättä yhtä lujia kuin korin muut kohdat, Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen

– Välittömässä hengenvaarassa ovat moottoripyöräilijät, joilla ei ole auton korin suojaa turvanaan.

Pohjosen mkaan tehokkain keino välttää hirvikolari on vähentää nopeutta ja olla tarkkaavaisena hirvivaara-alueella erityisesti ilta- ja aamuhämärän aikaan. Myös riista-aitojen päättymiskohdat ovat riskipaikkoja.

– Jos hirvi ryntää tielle, kannattaa sitä yrittää väistää takaa, koska hirvi yleensä jatkaa kulkuaan eteenpäin.

Etelä-Suomessa laidunta vaihtaa pieni osa hirvistä, mutta pohjoisempana noin kolmannes hirvistä vaeltaa vähintään kymmenen kilometrin päähän kesälaitumelle.

Kevätvaelluksen jälkeen liikkeellä ovat vuorostaan niin sanotut ylivuotiset vasat, jotka emot karkottavat hoivistaan ennen toukokuun alun uutta vasomisaikaa.

– Karkotetut vasat eivät vielä ole tottuneita itsenäiseen elämään, niillä ei ole vakiintunutta elinpiiriä ja emosta eroon joutuminen on niille traumaattinenkin kokemus. Yksinään ne ovat muita alttiimpia kolareille, tutkija Jyrki Pusenius Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Kuva: Liikenneturva/Ville Leinonen

Jaa artikkeli