Liikenne Uutinen 30.10.2022

Kerran sähköautoilija, uudestaan sähköautoilija – paljastaa kysely

Kiinnostus täyssähköautoilua kohtaan on noussut kyselytutkimuksen mukaan reilussa vuodessa lähes 20 prosenttiyksikköä.

Kiinnostus täyssähköautoilua kohtaan on noussut reilussa vuodessa lähes 20 prosenttiyksikköä. Sähköautoilijat myös vaikuttavat olevan hyvin tyytyväisiä valintaansa.

Johtopäätökset voi vetää K-Latauksen asiakkaille teetetystä kyselytutkimuksesta. Vastaajista 60 prosenttia ajoi täyssähköautolla kyselyn vastaushetkellä, mutta jopa 83 prosenttia uskoo päätyvänsä sellaiseen seuraavan kerran autoa vaihtaessaan.

Kiinnostus virinnyt

Kiinnostus täyssähköautoilua kohtaan on noussut reilussa vuodessa lähes 20 prosenttiyksikköä. Viime vuoden keväällä toteutetussa vastaavassa kyselyssä 64 prosenttia vastaajista uskoi vaihtavansa seuraavaksi täyssähköautoon. Nyt elokuussa vastaava luku oli jo 83 prosenttia.

Nyt täyssähköautolla ajavista 96 % uskoo jatkossakin ajavansa sellaisella, nyt hybridillä ajavista 61 % uskoo seuraavaksi vaihtavansa täyssähköautoon.

Hybrideistä täyssähköön

Muutos näkyy erityisesti hybridillä ajavien keskuudessa: heistä 61 prosenttia uskoo tällä hetkellä vaihtavansa seuraavaksi täyssähköautoon, kun viime vuonna näin ajatteli 43 prosenttia. Yksikään kyselyyn nyt vastannut ei usko ostavansa seuraavaksi bensiini- tai dieselautoa.

– Tulokset piirtävät vaikuttavaa kuvaa täyssähköautoilijoiden tyytyväisyydestä valintaansa. Sen lisäksi näyttää siltä, että moni hybridilläkin ajava on niin vakuuttunut autonsa sähköisestä puolesta, että olisi seuraavaksi kiinnostunut vaihtamaan täyssähköautoon, arvioi K-Latauksesta vastaava johtaja Tom von Bonsdorff tuloksi.

 

Latauspaikkoja kauppojen yhteyteen

Kyselyssä selvitettiin myös autoilijoiden näkemyksiä sähköauton lataamisesta. Suurin osa vastaajista, 82 prosenttia, käy lähes aina ruokaostoksilla samalla kun lataa autoaan.

Kuten Moottori aiemmin kertoi, eri kauppaketjut käyvät yhäti kiristyvää kilpaa ladattavilla autoilla liikkuvista asiakkaista. Houkuttimena päivittäisasiointiin on yhä kattavampi latausverkosto, jossa on tarjolla peruslatauksen lisäksi yhä useammin teho- ja suurteholatausta. Syyskuisen artikkelin otsikkona oli Kauppaketjujen latauskilpa sähköautolijoiden sieluista kiristyy.

Kyselyn perusteella ruokakaupat ovat kauppakeskusten ohella tärkeimmäksi koettu sijainti, jonne uusia latausasemia toivotaan lisää. Eniten uusille asemille toivotaan suurteholatauspisteitä, joita kaipaa lisää reilu kolmannes vastaajista.

Ladattavien autojen lataussähkön hinnoittelun muutoksia on jo julkistettu, eivätkä muutokset ole autoilijan kannalta edullisempaan suuntaan, kuten Moottori kertoi lokakuun alussa otsikolla Sähköauton lataus käy kalliimmaksi – korotuksia jo julkistettu.

K-Lataus

Vastaajista 74 prosenttia pitää jokseenkin tai erittäin tärkeänä sitä, että ladattava sähkö on uusiutuvalla energialla tuotettua. Luku on sama kuin keväällä 2021 toteutetussa kyselyssä.

Vastaajista 36 % toivoo lisää suurteholatauspisteitä, 21 % pikalatauspisteitä CCS-kaapelilla ja 21 % peruslatauspisteitä type 2 -kaapelilla.

Kysely toteutettiin verkkokyselynä elokuussa 2022. Kohderyhmää olivat kaikki K-Latauksen asiakkaiksi rekisteröityneet. Vastaajia oli 3 689. Heistä 60 % ajoi kyselyyn vastaamisen hetkellä täyssähköautolla ja 38 % hybridillä. Puolet asui Uudellamaalla.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli