Liikenne Uutinen 4.9.2022

Kauppaketjujen latauskilpa sähköautoilijoiden sieluista kiristyy

ABC-latauksen verkosto kasvanut jo yli 120 latausasemaan, K-Lataus-verkosto tuplaantuu tänä vuonna ja Lidlin kasvavassa verkostossa lataus jatkuu käyttäjille ilmaisena.

Kauppaketjut käyvät yhäti kiristyvää kilpaa ladattavilla autoilla liikkuvista asiakkaista. Houkuttimena päivittäisasiointiin on yhä kattavampi latausverkosto, jossa on tarjolla peruslatauksen lisäksi yhä useammin teho- ja suurteholatausta. S-ryhmän toimipaikkojen yhteyteen rakentunut ABC-lataus on kasvanut rivakasti: maanlaajuinen verkosto kattaa nyt yli 120 latausasemaa, joilla on yhteensä yli 830 latauspistettä. Pisteistä lähes 370 tarjoaa teholatausta.

– Asiakkaamme toivovat nopeaa latausta ja vaivatonta liikkumista, oli kyse arjen kauppareissuista, kotimaan lomamatkoista tai työmatkustuksesta. Olemme rakentaneet Suomen suurimman teholatausverkoston, jossa on maanlaajuisesti jo 366 latauspistettä, ABC-latauksesta vastaava Olli Tervonen SOK:lta kertoo.

ABC-latauksen teholatausverkosto muodostuu teholatauspisteistä (teho max. 100 kW) ja suurteholatauspisteistä (teho max. 150 kW). Teho- ja suurteholatauspisteiden lisäksi ABC-latausverkostossa on 476 peruslatauspistettä (teho max. 22 kW), jotka palvelevat erityisesti ladattavilla hybrideillä autoilevia asiakkaita markettien ja hotellien yhteydessä.

Uusia ABC-latausasemia on tänä vuonna avattu 74, ja rakenteilla on yli 80 uutta asemaa. Verkosto rakentuu Prisma-, S-market-, Sale- ja Alepa-myymälöiden lisäksi ABC-asemien ja Sokos Hotellien yhteyteen.

– Seuraamme tarkasti latauspisteidemme käyttöä. Täysin uusien asemien rakentamisen lisäksi lisäämme kapasiteettia jo rakennetuille asemille alueilla, joilla kysyntää on eniten ja joilla se on mahdollista, Tervonen taustoittaa.

Hän kertoo, että latauskertojen määrät ovat väkevässä kasvussa.

– Sähköautoilun suosio kasvaa koko ajan. Olemme vahvasti mukana liikenteen murroksessa.

K-Lataus K-Auto yrityslaskutus kuluveloitus sähköauto lataus

Kesko kiristää tahtia

Kilpailija kiristää tahtia ja ihan samoilla periaatteilla kuin S-ryhmäkin.

K-Lataus-verkosto tarkoittaa 116 latausasemaa ympäri Suomen. Asemilla on 367 peruslatauspistettä ja 170 nopeaa latausta tarjoavaa pika- ja suurteholatauspistettä. Verkosto tuplaantuu vuoden 2022 aikana – ja myös päivittyy vanhojen suosittujen latausasemien osalta.

– Tavoitteenamme on tarjota latausta noin 200 asemalla vuoden loppuun mennessä. Tänäkin vuonna tavoitteenamme on laajentaa pika- ja suurteholatauksen tarjontaa sekä avata asemia sinne, missä kysyntää eniten on, K-Latauksesta vastaava johtaja Tom von Bonsdorff kertoo.

K-ruokakauppojen yhteyteen rakennettavien uusien asemien lisäksi K-Lataus-asema löytyy jatkossa myös yhä useamman K-Raudan yhteydestä.

– Sähköauton latausmahdollisuus on meiltä paljon toivottu lisäpalvelu, K-Rauta Oulunkylän kauppias Jussi Perälä kertoo.

Gigantti käy kilpaan mukaan

Suuri kodinelektroniikkaketju Gigantti kertoi sekin vastikään lähtevänsä mukaan kilpaan rakentamalla sähköautojen latausverkkoa myymälöidensä yhteyteen yhteistyössä Virran kanssa.

Ensimmäiset Gigantin latauspisteet tulevat Vantaan Tammiston, Espoon Lommilan ja Raision myymälöiden yhteyteen.

Lidl ilmaislinjalla – toistaiseksi

Lidl-päivittäistavaraketjulla on sähköautojen latauspisteitä 65 myymälän pihalla. Peruslatauspiste löytyy 13 myymälästä. Lataus on toistaiseksi maksutonta.

Tyypillisesti Lidlin myymälän yhteydessä on kaksipaikkainen pikalatauslaite, josta voi ladata samanaikaisesti pikalatausta ja peruslatausta.

Lidlistä kerrotaan, että valtaosa latauksista tehdään pikalatauksella eli Lidlin latauspisteillä ladataan määrällisesti enemmän täyssähköautoja kuin hybridiautoja. Pikalatauspisteillä asiakkaat voivat hyödyntää kiinteää latauskaapelia myös peruslataukseen, eli omaa kaapelia ei tarvita.

Lidlin latauspisteiden verkosto on kasvussa, ja pikalatauspiste tulee kaikkien uusien omien myymälöiden yhteyteen, minkä lisäksi latauspisteitä asennetaan vuosittain kymmeniin jo olemassa oleviin myymälöihin.

– Tavoitteena on, että kaikkien omien kiinteistöjemme parkkipaikoita löytyy sähköauton latauspiste vuoden 2024 loppuun mennessä, Lidlistä kerrotaan.

Lidlillä on 200 myymälää Hangosta Sodankylään. Latauspisteet ovat käytössä myymälöiden aukioloaikoina ja autoa voi ladata enimmillään tunnin ajan. Käyttäjäpalaute latauksesta on ollut kahtalaista. Myönteiseksi on koettu se, että latauspisteitä ja palvelu on maksutonta. Toisaalta osa käyttäjistä toivoo, että lataaminen olisi maksullista tai sidottua kaupassa asiointiin, jotta lataamaan pääsisi helpommin.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli