vilkku

Liikenne Uutinen 17.12.2015

Liikenneturva: joka neljäs autoilija ei käytä vilkkua

Omat ajoaikeet syytä ilmaista etenkin kehnoilla ajokeleillä

Liikenneturvan seurantatietojen mukaan kolme neljästä autoilevasta näyttää suuntamerkkiä kääntyessään. Ja toisinpäin: joka neljäs jättää vilkuttamatta.

Vilkun käyttö ei ole vapaaehtoinen hyväntahdon ele, sillä laki velvoittaa kuljettajaa näyttämään suuntamerkkiä aina ajoneuvoa sivusuunnassa siirtäessään – kuten käännyttäessä, kaistanvaihdon yhteydessä tai tien reunasta liikkeelle lähtiessä.

Liikenneturva tekemien seurantojen mukaan joka neljäs kuljettaja ei kuitenkaan näytä vilkkua kääntyessään.

– Kukaan ei kulje liikenteessä yksin. Käyttämällä vilkkua kuljettaja antaa muille liikkujille aikaa ja tilaa toimia yllättävissäkin tilanteissa, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen muistuttaa.

– Kun suuntamerkki laitetaan päälle hyvissä ajoin, voivat muut ennakoida liikennetilanteen paremmin ja välttää esimerkiksi turhaa jarruttelua. Kelien huonontuessa on entistä tärkeämpää ilmaista omat aikeet riittävän ajoissa muille.

Suuntamerkki on annettava hyvissä ajoin ennen ajoneuvon kääntämistä. Vilkun näyttäminen ei vapauta kuljettajaa velvollisuudesta varmistaa kääntymisen turvallisuus: ohjauspyörää saa kääntää vasta, kun sen voi suorittaa turvallisesti.

Ota aina tavaksi

Jotkut autoilijat voivat ajatella, että vilkun näyttäminen kaistaa vaihdettaessa puoliautiolla tieosuudella on tyystin turhaa.

Niemisen vinkki on ottaa suuntamerkin näyttäminen tavaksi aina, vaikkei tien päällä toisia ajoneuvoja havaitsisikaan.

– On muistettava, että vilkun viesti on tarpeellinen myös kevyen liikenteen väylän käyttäjille, kävelijöille, pyöräilijöille ja mopoilijoille, esimerkiksi liikenneympyrästä poistuttaessa, Nieminen kertoo.

Lähde: Liikenneturva

Jaa artikkeli