Liikenne | Uutinen | 6.9.2019

Liikenneturvan yksinkertainen neuvo turvallisempaan liikenteeseen

Vilkun oikeaoppinen käyttö on liikenteen tärkeimpiä tapoja. Liikenneturvan kyselyn mukaan jopa kolme viidestä on joutunut liikenteessä vaaratilanteeseen toisen autoilijan suuntamerkin käyttämättömyyden vuoksi.

Jaa artikkeli

Suuntamerkin näyttäminen on yksi liikenteen tavanomaisimmista tavoista, jonka pitäisi olla selkeää jokaiselle kuljettajalle. Esimerkiksi kaistaa vaihtaessa tai risteyksessä kääntyessä on jokaisen viestittävä omista aikeistaan vilkkua käyttämällä, jotta vältytään aiheuttamasta yllätyksiä muille tienkäyttäjille.

– Pelkkä vilkun käyttäminen ei kuitenkaan vielä riitä turvallisuuden takaamiseksi. Yksinkertainen kolmen V:n periaate auttaa – vilkku, vilkaisu ja varmistus. Se tarkoittaa sitä, että vilkku laitetaan päälle hyvissä ajoin ennen kääntymistä tai kaistanvaihtoa. Sen jälkeen on vilkaistava peileihin ja katsottava, onko viereiselle kaistalle siirtyminen mahdollista, tai lähestyykö risteystä esimerkiksi jalankulkijoita tai pyöräilijöitä. Lopuksi on vielä varmistettava kuollut kulma, jotta kääntyminen tai kaistanvaihto on varmasti turvallista, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen neuvoo.

VVV-periaate:

Vilkku – Laita suuntamerkki päälle jo hyvissä ajoin ennen risteystä tai kaistanvaihtoa, näin osoitat aikeesi muille tielläliikkujille.

Vilkaisu – Katso peileihin nähdäksesi, tuleeko takaviistosta muita.

Varmistus – Varmista ennen kääntymistä kuollut kulma turvallisuuden takaamiseksi.

Suuntamerkkiä näyttämällä hyvissä ajoin ennen ohjauspyörän kääntämistä antaa muille aikaa ja tilaa toimimiseen. Tämä säästää lisäksi turhia jarrutteluita ja ehkäisee mahdollisia vaaratilanteita.

– Pakollisen pahan sijasta vilkuttamista voisikin ajatella tekona liikenteen turvallisuuden, sujuvuuden ja toisten liikkujien huomioimisen parantamiseksi. Jos tien päällä yhtään mietityttää, että pitäisiköhän tässä käyttää vilkkua, niin käytä sitä, Heiskanen jatkaa.

Lähes kaksi kolmesta joutunut vaaratilanteeseen vilkuttamisen puutteen takia

Liikenneturvan kyselyn mukaan 61 prosenttia suomalaisista on joutunut liikenteessä vaaratilanteeseen toisen tielläliikkujan suuntamerkin käyttämättä jättämisen takia. Suuntamerkin käyttämättä jättämisestä itse vaaratilanteeseen kokee joutuneen ainoastaan 9 prosenttia kyselyyn vastanneista.

– Kyselytulokset alleviivaavat sitä, että vilkun käyttämättömyyden seuraukset näkyvät eniten juuri niille muille tielläliikkujille. Kuljettaja itse toki tietää, mihin on menossa, mutta harvalla on autossaan kristallipalloa, jolla muiden määränpään voi ennustaa, Heiskanen toteaa.

Lähes joka neljäs kyselyyn vastanneista myönsi joutuneensa vaaratilanteeseen itse vaihdettuaan kaistaa yllättäen. Kaistanvaihtohaaverit ovatkin Liikenneturvan mukaan yksi taajama-alueiden yleisimmistä onnettomuustyypeistä.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu