Liikenneympyrässä ajaminen

Liikenne Uutinen 16.8.2017

Liikenneympyrässä ajaminen – helppoa kuin donitsin syöminen?

Liikenneympyrä on sarja risteyksiä. Liikenneympyrässä ajaminen sujuu turvallisesti, kunhan vain osaa ympyrässä ajamisen perusasiat ja noudattaa liikennesääntöjä.

Liikenneympyrät saattavat aiheuttaa joillekin harmaita hiuksia, mutta ajaminen niissä on varsin yksinkertaista, kunhan muistaa kiertoliittymässä ajamisen perusasiat ja muut liikennesäännöt.

– Liikenneympyrähän on oikeastaan vain sarja risteyksiä. Omaa ja muiden ajamista voikin helpottaa huomattavasti sillä, että käyttää vilkkua ajoissa ja oikeassa paikassa sekä muistaa väistämissäännöt, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Ympyrään mentäessä on väistettävä siellä jo olevaa liikennettä sekä kevyttä liikennettä, eli kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Selvyyden vuoksi ympyrä onkin varustettu lähestyvistä suunnista väistämisvelvollisuudesta kertovalla kärkikolmiolla.

– Ympyrästä poistuttaessa on vielä väistettävä suojatiellä tai pyörätien jatkeella kulkevia normaalin väistämissäännön mukaan, aivan kuten kääntyisi tavanomaisessa risteyksessä, muistuttaa Heiskanen.

Muista vilkku ja unohda kilpa-ajo

Suuntavilkun oikea käyttö liikenneympyrässä on erityisen tärkeää, sillä se omalta osaltaan varmistaa liikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden. Isommissa liikenneympyröissä voi lisäksi olla useampia ajokaistoja, jolloin jo kaistaa vaihdettaessa on luonnollisesti näytettävä vilkkua.

– Poistuttaessa ympyrästä laitetaan vilkku oikealle heti edellisen liittymän jälkeen tai ensimmäisestä liittymästä käännyttäessä jo ennen ympyrää. Tällöin muut liikkujat voivat ennakoida tekemisiäsi hyvissä ajoin, kertaa Heiskanen.

Liikenneympyröiden erityisiä vaaranpaikkoja ovat autojen ja kevyen liikenteen risteämispaikat sekä ympyrään tullessa että poistuttaessa sieltä.

– Väistämisvelvollisen ajoneuvon kuljettajan on muistettava huomioida jalankulkijat ja pyöräilijät sekä ennen että jälkeen liikenneympyrän. Kannattaa siis ehdottomasti unohtaa kilpa-ajo, eikä yrittää väkisin ehtiä ympyrään ennen siellä jo olevaa ajoneuvoa. Hereillä pitää olla erityisesti kevyen liikenteen suhteen, toivoo Heiskanen.

Näin ajat liikenneympyrässä:

  1. Kun saavut liikenneympyrään, väistä ensin jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Sen jälkeen väistä myös ympyrän liikennettä.
  2. Aja ympyrässä rauhallisesti, omaa kaistaasi pitkin.
  3. Kun poistut liikenneympyrästä, näytä ajoissa vilkkua oikealle. Väistä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Lähde ja kuva: Liikenneturva

Jaa artikkeli