Liikenne | Uutinen | 15.8.2019

Maataloustyöt jatkuvat – muista maltillisuus ohittaessa!

Kesän päättymisen ja alkavien syystöiden myötä maatalouskoneiden määrä tien päällä lisääntyy entisestään. Hidasta ajoneuvoa ohittaessa on kuitenkin hyvä pysyä maltillisena ja ennakoida ohitus hyvin vaaratilanteiden välttämiseksi.

Jaa artikkeli

Maatalouden työkoneiden, esimerkiksi traktoreiden ja puimureiden sesonkiaika on jälleen käynnistymäisillään ja maanteillä saattaakin joutua maatalouskoneen vetämään, hitaasti etenevään letkaan. Hermostumisvaiheessa kannattaa pitää kuitenkin mielessä, etteivät maatalouskoneet liiku tien päällä suotta, eivätkä usein pitkiä matkoja.

– Aina yleisillä teillä liikkumista ei voi välttää. Maataloustyökoneilla kuljettavat matkat eivät yleensä ole pitkiä, vaan useimmiten suuntautuvat seuraavaan työkohteeseen tai kotihalliin. Maltillinen asenne tekee tilanteesta turvallisemman ja kannattaakin miettiä ennen ohittamaan lähtemistä kuinka tarpeellista se ylipäänsä on, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu summaa.

Ennakoinnilla ja huolellisuudella on tärkeä rooli työkoneen turvallisessa ohittamisessa, mikäli sellainen täytyy suorittaa. Ennen kaistan vaihtoa on varmistettava tilanteen turvallisuus, sillä työkone voi tehdä käännöksen pellolle tai metsätielle risteyksessä, joka ei välttämättä erotu kauempana ajavan autoilijan silmään. Ohitustilanne muuttuu nopeasti vaaratilanteeksi, jos kuljettaja ei pikaisen ohituspäätöksen jälkeen ehdikään reagoida työkoneen vasemmalle kääntymiseen.

– Omaa vauhtia on syytä hiljentää ennen ohittamaan lähtemistä. Kuskille jää enemmän pelivaraa, kun nopeusero edessä kulkevan ajoneuvon kanssa ei muodostu liian suureksi. Seuraamalla työkoneen liikkeitä ja vilkkuja voi ennakoida mahdollisen käännöksen, Lauttu neuvoo.

Huomioi muiden aikeet

Työkoneen kuljettajan on loogisesti seurattava takana tulevaa liikennettä, mutta esimerkiksi traktorin tai puimurin ohjaamosta takana ajavat jäävät usein kuolleeseen kulmaan. Lautun kertaa, että kuljettajan on kerrottava kääntymisaikeistaan oikeaoppisesti suuntamerkillä, eikä työkonetta saa lähteä missään tilanteessa ohittamaan jos tämä on kääntymässä.

Ajolinja kannattaa valita niin, että työkoneen kuljettaja pystyy havaitsemaan takana ajavan peileistään. Liian lähellä ajavaa suuren koneen kuljettaja ei välttämättä näe.

Traktori, varsinkin jos siihen on kiinnitetty esimerkiksi viljakärry, voi olla hyvinkin leveä ja vaatia paljon tilaa kääntyessään. Vastakkaiselle kaistallekin saattaa jäädä yllättävän vähän tyhjää jopa oikealle käännyttäessä. Jos perässä tullut onkin lähtenyt samanaikaisesti ohittamaan, hupenee ajotila kaistalla hyvinkin nopeasti, Lauttu lisää.

Liikenneturvan ohjeet turvalliseen traktorin ohitukseen:

  • Alenna omaa nopeuttasi ennen ohitusta, ettei nopeusero hitaan ajoneuvon kanssa ole liian suuri. Näin on enemmän aikaa reagoida.
  • Pidä turvaväli traktoriin, jotta näet paremmin tämän eteen ja osaat arvioida sopivan ohitusnäkyvyyden.
  • Ennakoi traktorin liikkumista seuraamalla tämän vilkkuja.
  • Älä ohita risteysalueella

Lähde: Liikenneturva Kuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu