Sähköskootteri Niu

Liikenne Uutinen 4.6.2023

Mopovarkaat aktivoituvat ajokauden alkaessa – mopoja lähtee kotipihasta jopa keskellä päivää

Mopokausi on lähtenyt liikkeelle, mutta niin ovat myös mopovarkaat.

Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan mopovarkauksia tapahtuu ympäri vuorokauden, useimmiten tutulta ja turvalliselta kotipihalta. Vaikka varkaudet keskittyvät tilastojen mukaan eniten kesä- ja syyskuulle, ilmoituksia varkausvahingoista tulee tasaisesti koko ajokauden ajan.

– Varkaat lähtevät liikkeelle täysin samaan aikaan, kun mopot ilmaantuvat katukuvaan ja ikävä kyllä mopovarkauksia tapahtuu tasaisesti keväästä syksyyn, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander summaa.

Yllättävää tilastoissa on se, että lähes 80 prosenttia mopovarkauksista tehdään kotipihasta tai autokatoksesta. Varkausvahingot korvataan mopoille saatavilla olevista kaskovakuutuksista.

Hiljander korostaa, että mopo ei välttämättä ole suojassa varkaudelta edes kotipihalla keskellä kirkasta päivää. Pohjola Vakuutukselle tehtyjen vahinkoilmoitusten perusteella noin kolmasosa varkaustapauksista on tapahtunut päiväsaikaan.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa varastettiin vuonna 2021 yhteensä 588 mopoa. Mopovarkaudet ylikorostuvat, kun niitä suhteutetaan kaikkien rekisteröityjen ajoneuvojen määrään. Esimerkiksi henkilöautoja on mopoihin verrattuna yli kymmenkertaisesti – rekisterissä olleita autoja oli vuoden 2022 lopussa 3 699 634 kappaletta siinä missä mopoja oli 363 455.

– Viimeisen kymmenen vuoden tilastot kertovat, että noin joka viides Suomessa varastettu ajoneuvo on mopo. Mopojen varkaudet ovat laskeneet liki puoleen kymmenen vuoden takaisista luvuista, mutta mopot joutuvat silti varkaiden matkaan selvästi herkemmin kuin muut ajoneuvot. Voi toki olla, että mopot eivät enää kiinnosta ammattivarkaita samalla tavalla kuin ennen. Toisaalta sähköpyöriä varastetaan aiempaa enemmän, mikä osaltaan selittäisi ilmiötä Hiljander pohtii.

Kaupunkialueet kärjessä mopovarkauksissa – näissä kaupungeissa eniten varkauksia

Mopovarkauksia tapahtuu suhteellisesti eniten kaupunkialueilla, ja Lahti erottuu selvästi muista kaupungeista. Myös Uudellamaalla varkauksia tapahtuu paljon Keravalla, Vantaalla ja Hyvinkäällä.

– Siellä, missä on ihmisiä, näitä varkauksia myös tapahtuu, Hiljander kiteyttää.

Mopo tulisi aina parkkeeratessa lukita renkaasta raskaaseen kiinteään esineeseen, minkä lisäksi mopon rattilukkoa tulee käyttää, vaikka ajoneuvon pysäköisi vain hetkeksi.

HIljander muistuttaa mopon olevan niin kevyt ajoneuvo, että se nousee varkaiden käsissä valitettavan helposti pakettiauton kyytiin. Siksi mopon penkin alla olevassa kypärätilassa ei kannata säilyttää mitään henkilökohtaisia tavaroita, kuten puhelinta tai lompakkoa. Ei ole nimittäin mitenkään epätavallista, että ainoastaan tavaratilaan murtaudutaan ja sieltä viedään omaisuutta.

Myös mopoihin kohdistuva ilkivalta on yleistä. Useimmissa Pohjola Vakuutuksen tilastoimissa ilkivaltavahingoissa on vahingoitettu mopon virtalukkoa tai revitty yksittäisiä osia irti, kuten akku, mittaristo, rekisterikilpi ja starttipoljin. Myös jarruja rikotaan ilkivaltaisesti.

– Tiedämme tapauksia, joissa mopon jarrut on rikottu ilkivaltaisesti, jotta ajoneuvolla olisi vaarallista ajaa. Mopoilijan kannattaa aina silmäillä ajoneuvo ennen liikkeelle lähtöä ja varmistaa jarrujen toimivuus, Hiljander suosittelee.

Lähde: Pohjola Vakuutus

Jaa artikkeli