2.9.2022

Väylävirasto ja VR jyrähtävät: asiaton liikkuminen ja ilkivalta lisääntyneet rautateillä

sähköveturi Sr3

Radalla liikkuminen sekä raideilkivalta aiheuttavat hengenvaarallisia tilanteita, ja voivat myös johtaa satojen tuhansien eurojen vahingonkorvausvastuuseen tekijän iästä riippumatta.

Väylävirasto ja VR ovat huolissaan nuorten turvallisuudesta, sillä nuorten asiaton radalla liikkuminen, ilkivalta ja muu häiriökäyttäytyminen ovat lisääntyneet loppukesän aikana koko Suomessa. Molemmat haluavat muistuttaa vanhempia ja kouluja siitä, että radalle ei ole ulkopuolisilla mitään asiaa.

Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on hengenvaarallista ja laissa kiellettyä. Asiattomasta radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen tai poliisille, ja siitä rangaistaan sakoilla.

– Usein huonot ideat saadaan, kun joukossa tyhmyys tiivistyy. Luvaton liikkuminen ja ilkivalta radalla eivät ole leikkiä, vaan siellä on muiden turvallisuuden lisäksi omakin henki uhattuna. Otetaan järki käteen ja jätetään rata rauhaan, vaatii turvallisuus- ja johtamisjärjestelmäosaston apulaisjohtaja Tomi Kangas Väylävirastosta.

Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on vähintään useita satoja metrejä. Lisäksi junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi, eikä niiden lähestymistä välttämättä huomaa ennen kuin on liian myöhäistä. Myös sähköiskun vaara radalla on suuri.

– Junan alle jääminen ei ole ainoa riski rautatiealueella, vaan myös ratojen sähköjännitteet aiheuttavat hengenvaaran. Ihmisen ei tarvitse edes koskea ajolankaan sähköiskun saadakseen, sähkö vahingoittaa helposti kauempaakin, kertoo VR:n matkustajaliikenteen turvallisuuspäällikkö Toni Pelin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vahingonkorvausvelvollisuus ei katso ikää ­

Asiattoman oleskelun lisäksi havainnot kertovat myös esimerkiksi esineiden asettamisesta kiskoille sekä vahingonteoista laiturialueilla. On hyvä muistaa, että ikä ei suojaa tekijää vahingonkorvausvelvollisuudelta. Mahdolliset sakot tai vahingonkorvaukset päätyvät alaikäisen tapauksessa vanhempien maksettavaksi.

– Ilkivalta, esimerkiksi raiteille jätetty esine, voi aiheuttaa vakavien vaaratilanteiden lisäksi viivästymisiä tai junakaluston vahingoittumisen. Korjauskustannukset voivat olla suuret ja tekijältä voidaan vaatia vahingonkorvauksia, Kangas huomauttaa.

Vanhempien ja huoltajien on tärkeää keskustella lasten sekä nuorten kanssa rautatieturvallisuudesta, jotta nämä ymmärtäisivät radalla liikkumisen ja ilkivallan vaarat. Katso Väyläviraston vinkit rataturvallisuudesta puhumiseen.

Lähteet: Väylävirasto, VR

Luetuimmat