5.7.2020

Ahvenanmaan elämyksiä päivässä

Ahvenanmaa

Risteilymatkustaja ehättää päiväseltään Maarianhaminan ulkopuolellekin paikallisten makuelämysten äärelle autolla tai polkupyörällä – ja hyvin suunnitellen.

Maarianhaminasta tuli heinäkuun tullen uusi risteilyjen matkakohde. Jos kahdeksan tunnin ajaksi Ahvenanmaalle saapuva risteilymatkustaja haluaa nähdä Maarianhaminan lisäksi jotakin kaupungin ulkopuoleltakin, onnistuu se helposti: ottamalla oman auton mukaan laivaan.

Laivalla matkustamista ei kannata ylen määrin aristella, sillä koronan kurissa pitämiseksi on tehty paljon. Aluksilla on väljää matkata, sillä matkustajamäärä on merkittävästi tavallista pienempi, hygieniatoimet ovat tarkkoja, koronariskeihin liittyvät turvakuulutukset toistuvat tiuhaan ja käsidesiä on tarjolla – myös hisseissä! Koronan riskien minimoiminen on huomioitu monin tavoin myös ruokailujen järjestelyissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lyhyet etäisyydet

Ahvenanmaan valtteja matkailumielessä ovat kiinnostavat käyntikohteet ja lyhyet etäisyydet, joten omalla autolla liikkuva ehtii päiväseltään käydä vaikka golfaamassa, tutustumassa Helsingin Seurasaarta muistuttavaan vanhojen asuinrakennusten, aittojen ja tuulimyllyjen Jan Karlsgården -ulkoilmamuseoon tai Kastelholman linnanraunioihin.

Pyörillä polkienkin ehtii nähtävyyksien luo – etenkin jos varaa paluukyydin taksilla.

Vuokrapyörällä perille, taksilla takaisin

Päivävierailuun suositussa kesäkaupunki Maarianhaminassa voi sisällyttää omavalintaisia nähtävyyksiä ja retkipyrähdyksiä tai osallistua tarjolla oleviin ohjelmiin. On myös mahdollista ottaa oma auto tai polkupyörä mukaan matkalle ja tehdä retkiä kaupungin ulkopuolelle. Satamasta aivan terminaalin edestä voi vuokrata pyöriä. Ro No Rentin valikoimissa on peruspyöriä, vaihdepyöriä, tandempyöriä, hybridipyöriä ja pyöräkärryjä sekä lasten turvaistuimia ja pyörälaukkuja. Vuokra vaihtelee pyörätyypin mukaan.

Esimerkiksi etelään Järsön kärkeen polkee Maarianhaminasta tunnissa ja ahkeroinnin palkkana ovat kauniit maisemat.

Etukäteen taksikyydin varaamalla voi myös tehdä niin, että polkee vuokrapyörällä johonkin käyntikohteeseen kuten vaikka lounaalle Stallhagenin panimon yhteydessä olevaan ravintolaan. Paluu Grelsbystä 18 kilometrin päästä takaisin Maarianhaminaan hoituu taksin kyydissä pyörät kyydissä. Ja Bomarsundin linnoituksille on 33 kilometriä Maarianhaminasta, joten sekin kohde on tavoitettavissa ainakin pyörä-taksi-yhdistelmällä. Linnoituksen kupeella tai sen tuntumassa rantaviivan kallioilla on mukava pitää piknikhetki.

Huippukokin tukikohta

Auto auttaa ehtimään myös makuelämysten äärelle. Lounaalle voi suunnata Kastelholman linnan lähellä sijaitsevaan makukylään. Sinne ajaa Maarianhaminasta alle puolessa tunnissa.

Smakbyn on huippukokki Michael Björklundin tukikohta. Eläväinen ja omintakeisen hauskasti suomea puhuva mies on Ahvenanmaan kenties tunnetuin julkkis. Lähiruoan puolestapuhuja on saavuttanut menestystä Bocuse d'Or -kilpailussa sekä Suomen ja Ruotsin Vuoden Kokki -kilpailuissa. Naapurimaassamme mies on saanut televisiossa näkyvyyttä voittamalla viimeisimmän Ruotsin selviytyjät eli Robinson 2020 -kilvan.

Lounas on tarjolla Smakbyn isossa salissa maanantaista lauantaihin kello 11.30–15.30, koronasääntelyn vaatimin pöytäkuntien tavallista väljemmin sijoitteluin. Käsidesia on tarjolla heti sisääntuloaulassa ja myös ravintolasalissa.

Jos Ahti on suonut paikallisille kalastajille antejaan, niin kannattaa valita pääruuaksi esimerkiksi ahventa. Ja jälkiruokana ahvenanmaalainen pannukakku luumukastikkeella ja kermavaahdolla ei ole huono valinta.

Aulatilojen myymälästä saa monenlaisia tuliaisostoksia kuten näkkileipää, hilloa, lammasmakkaraa, sinappia ja säilykkeitä– sekä keittiövälineitä ja isännän tekemiä keittokirjoja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Gastropub ja maatilakauppa

Paikallisia makuelämyksiä metsästävä ei ohita Stallhagenia. Vuonna 2004 perustettu panimoyritys on omistuksensa puolesta vahvasti paikallinen ylpeys, osakkeenomistajia on yli 2 700. Toiminta on laajentunut niin, että vuosituotanto on tätä nykyä 2,5 miljoonaa litraa.

Panimovierailun lisäksi tarjolla on kodikas pubiravintola ja maatilakauppa, jossa on tarjolla käsityöläisoluiden lisäksi paikallisten tuottajien herkkuja: hunajaa, hilloja, omenamehua, sinappia, juustoja, leipomotuotteita…

Stallhagenin gastropubissa on tarjolla lounaita ja tiskin takana panimon koko tuotevalikoima, joka tarkoittaa sesonkimaut mukaan lukien pitkälti toistakymmentä vaihtoehtoa. Tuotekehitys perustuu paikallisiin raaka-aineisiin. Vakaan suosion on saanut esimerkiksi hunajaolut. Uutuuksiakin on luvassa.

– Kassakaapissa on varmaan satakunta eri olutreseptiä, toimitusjohtaja Timo Vetriö kertoo.

Tulossa on myös alkoholiton olut, joiden suosio on ollut vahvassa kasvussa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Antti Hentinen ja Marko Jokela

Luetuimmat