Matkailu Automatkailu Kotimaanmatkailu 20.4.2022

Fiskarsin ruukkikylän valtit: luonto, taide ja putiikit

Ihastuttavien kulttuurimaisemien lisäksi kävijöille on tarjolla monenlaisia taide-elämyksiä, myös kotiin viemisiksi.

Raaseporissa sijaitseva Fiskarsin ruukkikylä on pieni eli helposti haltuun otettava päiväkäyntikohde. Eläväisestä ja historiarikkaasta ruukkikylästä on kolmeksi. Se on kiehtova matkakohde, monenlaisten kädentaitajien ja taiteilijoiden yhteisö ja yli 500 asukkaan koti.

Fiskarsin ruukkikylän alueella käy vuosittain noin 200 000 matkailijaa. Alueelle toivotaan kävijöitä, mutta samalla alueen toimijat ovat mieltäneet syvällisesti, että matkailu ei kuitenkaan saa vaarantaa ruukkialueen kulttuuri- ja luontoarvoja. Tavoitteena on ehkäistä ongelmia ennalta ja edistää käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden mahdollisuuksia asua ja tehdä töitä Fiskarsin ruukissa.

Periaatteina on muun muassa se, että alueella pyritään toimimaan energia- ja materiaalitehokkaasti ja kannustamaan minimoimaan ympäristön kuormitusta.

Myös paikallisuutta pyritään vahvistamaan. ”Paikallinen tietämys, tutkimustieto, kokemukset ja kulttuuri ovat lähtökohta elämysten tarjonnassa. – – Lisäämme Fiskarsin ruukin arvostusta laadukkaasti tuotetuilla matkailupalveluilla.” linjataan Fiskars Village -nettisivuilla.

Tavoitteena on myös kannustaa kävijöitä monipuolisiin, omatoimisiin ja ohjattuihin kulttuuri- ja luontoelämyksiin.

Kestävään kehitykseen satsaaminen on huomioitu: Fiskars Village on palkittu parhaana eurooppalaisena kestävän kehityksen matkakohteena yhteisöt ja kulttuuri -luokassa viime vuoden Green Destinations Story -kilpailussa. Ja vuonna 2019 Ruukkikylä valittiin Vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi.

Fiskars 2020 Jari Saarentaus

Putiikkeja monen makuun

Kävijälle on tarjolla ihastuttavien kulttuurimaisemien lisäksi taidekäsitöitä, myös kotiin viemisiksi. Ruukin alueella työskentelee yli 30 yrittäjää, joiden kädentaidot ovat näytillä alueen putiikeissa olipa kyse käsitöistä tai korkealaatuisesta kotimaisesta muotoilusta.

Matkatuliaisiksi on tarjolla muun muassa nahka- ja tekstiilitaiteilijoiden sekä kulta- ja hopeaseppien sekä keraamikkojen töitä. Suosittuja ovat myös monenlaiset lahjaesineet ja paikan päällä valmistetut kynttilät.

Seppämestari Upi Anttilan tukikohta on Fiskarsin Takopaja, jossa valmistuu esimerkiksi puukkoja, kynttelikköjä ja heloja. Tyylikkäästi mutta käytännöllisesti muotoiltuja ovat myös Fiskars Shopin käyttöesineet niin keittiöön kuin vaikka pihatöihin.

Bianco Blu -lasistudiolla järjestetään myös työnäytöksiä ja lasinpuhallusta on tehtäväkin liki jokaisena päivänä, jotta uuni pysyy alati hehkuvana.

Kellotornirakennuksessa sijaitseva Onoma Shop on fiskarsilaisten käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan ONOMAn myymälä, jossa on esillä ja tarjolla uniikkeja tai piensarjoissa valmistettuja esineitä kuten astioita, veistoksia, tauluja ja lasiesineitä.

Pääraitin varren Ruukin Aura on puolestaan viiden taidekäsityöläisen osuuskunta sekä valoisa galleria ja myyntitila.

Tuoreet tiedot putiikeista aukioloaikoineen löytyvät täältä.

Nykytaide ja muotoilu taidetapahtuman keskiössä

Toukokuu tuo Fiskarsin ruukkikylään kiinnostavan tapahtumakokonaisuuden, joka tarkoittaa kattavaa antia nykytaidetta ja muotoilua. Tapahtuma koostuu kolmesta päänäyttelystä ja laajasta oheisohjelmistosta, joka ammentaa taiteilija- ja käsityöläisyhteisön monipuolisesta luovasta lahjakkuudesta.

Biennaalin pääyhteistyökumppani Fiskars avaa omalla ruukkikylän miljööseen sijoittuvalla installaatiollaan keskustelua biodiversiteetin mittaamattomasta arvosta. Kymmenestä biennaalia varten suunnitellusta kasvihuoneesta koostuva teos tutkii rinnakkain Fiskarsin tuotteisiin käytettäviä raaka-aineita ja eläviä, kasvavia kasveja. Rinnastuksella Fiskars haluaa muistuttaa siitä, että kiertotalouden kehittämisen ohella on osattava vaalia ja arvostaa syvästi ja ymmärtäen myös luonnontilaista luontoa. Kaikkea ei kuulu käyttää.

– Monet tietävät, että Fiskars perustettiin Fiskarsin ruukkikylässä 373 vuotta sitten, mutta yhtä lailla monia on yllättänyt se, ettemme ole koskaan lähteneet kylästä pois. Fiskars on yhä Fiskars Villagessa, Fiskarsin brändistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Marika Orkamo taustoittaa.

Tapahtumassa on kolme päänäyttelyä.Taiteilijaosuuskunta ONOMAn HIDDEN – aistien muodot -kesänäyttely tutkii moniaistisuutta taiteen, muotoilun ja käsityön keinoin. Yhteisnäyttelyssä on mukana kaikkiaan 52 taiteilijaa. Ruukkikylän niitylle rakentuu biennaalin ajaksi kahdeksan uusiutuvaa energiaa hyödyntävää puurakenteista minimökkiä, jotka muodostavat Arkkitehdin talo -näyttelyn. Kevytrakenteiset mökit ovat kaikki keskenään erilaisia.

Anniina Koivun ja Andrea Caputon Fiskarsin Viljamakasiinissa järjestettävä solmuja ja neuloksia käsittelevä Knots & Knits -näyttely kutsuu tutustumaan kaikkialta ympäristöstämme löytyvien esineiden ja rakenteiden usein piilossa olevien liitosten kauneuteen ja laatuun.

Toista kertaa järjestettävä Fiskars Village Art & Design Biennale avautuu 22.5. ja jatkuu 4.9.2022 saakka. Biennaalin tuottajana toimii Helsinki Design Weekistakin tuttu Luovi Productions. Järjestäjien tavoitteena on saada myytyä 20 000 lippua tapahtumaan. Eikä tässä vielä kaikki, sillä näiden kolmen ruukkikylään sijoittuvan päänäyttelyn ohella biennaalin ajan järjestetään pienempiä satelliittitapahtumia ympäri Raaseporin aluetta.

Lisää tapahtumasta täältä.

Historiaa ja käyskentelyä

Fiskarsin ruukki oli aikansa merkittävä työllistäjä ja teollisuuskeskittymä. Alue oli muutoinkin vireä, Pohjan pitäjästä tuli 1600-luvulla Suomen raudan valmistuksen keskus: Antskogin ruukki perustettiin vuonna 1630 perustettiin, Billnäsin ruukki vuonna 1641 ja Fiskars pian sen jälkeen. Ruukki-termi tarkoittaa historiallista teollisen metallintuotannon keskusta.

Fiskarsin ytimessä kaikki on kävelymatkan päässä. Aktiivisempaa menoa kaipaaville on tarjolla vuokrapyöriä ja 60 kilometrin edestä maastopyöräreittejä.

Alueen ympäristössä voi myös tehdä kävelyretkiä esimerkiksi välillä Fiskars–Billnäs vaikkapa entistä Kuninkaantietä pitkin.

Perille vaivatta

Fiskars sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä länteen, Raaseporin kaupungissa. Helsingistä pääsee bussilla tai junalla Karjaalle noin tunnissa, ja noin 15 kilometrin loppumatka Fiskarsiin sujuu taksilla, paikallisella linja-autolla tai polkupyörällä.

Jaa artikkeli