Lentokone

Matkailu 12.3.2020

Koronavirus pysäyttää lentoliikenteen – Yhdysvallat kieltää matkustamisen Euroopasta 30 vuorokauden ajaksi

Uudet säännöt tulevat voimaan perjantaina keskiyöllä. Yhdysvaltojen presidentti Trumpin mukaan asetettuja rajoituksia mukautetaan olosuhteiden mukaan.

Koronavirus vaikuttaa merkittävästi myös matkailuun. Viime yönä televisoidussa puheessaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi järeistä toimenpiteistä virustaudin leviämisen hillitsemiseksi. Yhdysvallat kieltää kaiken matkustamisen Euroopasta 30 päivän ajaksi. Päätös on presidentin mukaan syntynyt asiantuntijoiden suosituksen perusteella. Helsingin Sanomien mukaan tuore kielto astuu voimaan perjantaina 13.3. kello 23.59.

Hieman yllättäen matkustuskielto koskee vain Schengen-maita, esimerkiksi Britanniasta matkustaminen jatkuu entiseen tapaan. Yhdysvaltojen Homeland Security -virasto suosittaa myös kaikkia kansalaisia välttämään matkustamista Eurooppaan. Kehotus ei kuitenkaan koske Britanniaa. Muotoilu on saanut ristiriitaisen vastaanoton valtameren molemmin puolin.

Koronavirus ei pysäytä kaikkia

Tv-puheessaan presidentti Trump viittasi kiellon koskevan ihmisten lisäksi myös tavaraliikennettä, mutta Twitterissä pian lähetyksen jälkeen julkaistun tarkennuksen mukaan näin ei sittenkään ole. Kaupankäynti jatkunee toistaiseksi. Useat talousasiantuntijat ovat esittäneet huolensa päätöksestä ja sen laaja-alaisista vaikutuksista. Kärkkäimmät arvelivat sen olevan osaksi kauppapoliittista kädenvääntöä terveysuhan torjunnan sijaan.

Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuudesta vastaavan Homeland Security -viraston mukaan kielto ei ole aivan niin jyrkkä, miltä se tv-puheen perusteella vaikuttaa. Maahan pääsy evätään henkilöiltä, jotka ovat olleet Schengen alueen maissa hiljattain ennen matkaansa.  Takarajaksi on ilmoitettu 14 päivää. Yhdysvalloissa asuvat, oleskeluluvan omaavat Schengen-kansalaiset sen sijaan voivat palata kotiinsa tietyin rajauksin. Liennnytykset koskevat myös perheensä luo palaavia.

Poikkeusluvan turvin matkustavien on saavuttava maahan erikseen nimettyjen lentokenttien kautta. Niistä on luvattu kertoa lisätietoa kahden seuraavan vuorokauden aikana. Suomalaisittain tilanne vaikuttaa pysäyttävän matkustuksen Yhdysvaltoihin lähes kokonaan. Lisärajoituksia odotetaan ilmoitettavaksi lähipäivinä. Niiden ennakoidaan kohdentuvan myös Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolelle.

Lähde: HS, THL, CNN, Fox, Yle Kuvituskuva: Moottorin arkisto

 

Jaa artikkeli