5.9.2021

Matkalla museossa – etänä omalta sohvalta käsin

matkalla museossa virtuaalimuseo

Kun matkustaminen on ollut viime aikoina paikoitellen hieman hankalaa, moni on viettänyt varmasti normaalia enemmän aikaa netissä. YouTube on toki ehtymätön runsaudensarvi, mutta uteliaille matkaajille on tarjolla nykyisin jo melko runsaasti elämyksellisiä virtuaalimatkoja.

Maailma on täynnä hienoja museoita. Ja ollaan nyt heti alkuun rehellisiä – hienojen taideteosten tai sävähdyttävän arkkitehtuurin kokeminen läppärin ruudun tai kännykän näytön kautta ei missään nimessä korvaa aitoa kokemusta. Mutta kyllä virtuaalinenkin tutustumiskierros hienoon museoon tarjoaa hyvän vaihtoehdon pienelle pakenemiselle arjesta; etenkin jos vaihtoehtona on katsoa vaikkapa ne Kummelin parhaat sketsit ehkä sadannen kerran… Ja mitä isomman ruudun kautta virtuaalimatkalle lähtee, sitä elämyksellisempi matka tietysti on. Isossa osassa näistä virtuaalikierroksista kaikki kunnia lankeaa Googlelle. Halukkaat saavat kokemuksesta vielä enemmän irti asentamalla itselleen Googlen Arts & Culture applikaation.

Guggenheimin museo Bilbaossa on kirkas helmi museoiden maailmankartalla. Frank Gehryn suunnittelema rakennus on jo itsessään taideteos, eikä kokoelma museon sisällä ole hassumpi sekään. Molempiin pääsee enemmän kuin pelkästään kurkistamaan.

Lontoon luonnontieteen museo on yksi aihealueensa rakastetuimpia museoita maailmassa. Tämä ei ole mikään ihme, sillä museolla on pitkät perinteet. Se on avattu jo vuonna 1756, ja nykyisessä osoitteessaan näyttävä museo on toiminut vuodesta 1881. Museon kokoelmissa on noin 70 miljoonaa esinettä. Osaan niistä pääsee tutustumaan siis kätevästi virtuaalisesti.

Vatikaani on aina sävähdyttävä kokemus, ja kuten kaikki paikan päällä käyneet tietävät, Vatikaanissa et todellakaan ole koskaan yksin. Siksi 360 asteen kierros vaikkapa Sikstuksen kappelissa oman olohuoneen sohvalta käsin on omalla tavallaan yllättävän rentouttava ja elämyksellinen hetki. Tuntikausia ei tosin ruutua jaksa tuijottaa, toisin kuin niitä aitoja seiniä ja kattoa.

Van Goghin taidemuseo Amsterdamissa tarjoaa kattavan tarjonnan yhden jälleen kerran traagisen elämän kokeneen taiteilijan elämään. Museossa on esillä yli 200 Van Goghin maalausta ja yli 500 piirustusta. Osaa teoksista voi zoomailla hyvinkin tarkasti. Museossa on myös noin 750 Van Goghin kirjoittamaa kirjettä. Voimme vain kuvitella, miten ahkera twitterin käyttäjä hän olisi ollut…

Ja kun puhutaan taidemuseoista, Guggenheimin modernin ja nykytaiteen museo New Yorkissa on yksi New Yorkin must museoista yhdessä Metropolitanin kanssa. Frank Lloyd Wrightin suunnittelema ja vuonna 1959 valmistunut museo on Guggenheimin tyyliin jo itsessään taideteos. Ja museon alati karttuva kokoelma on niin häkellyttävän suuri, ettei sitä pysty yhdessä päivässä millään sulattamaan.

British Museum Lontoossa tarjoaa melkoisen kierroksen ihmiskunnan historiaan, ja museon diginäyttely on näyttävästi toteutettu kokemus. Siitä voidaan tietysti aina kiistellä, onko se oikein, että iso osa maailman kulttuuriperinnöstä on koottu brittiläisen kolonialismin tuloksena Lontooseen… Niin tai näin, museossa on noin kahdeksan miljoonaa esinettä, joista merkittävimpiin voi tutustua nyt etänä.

Kansallinen palatsimuseo Taiwanissa tarjoaa hämmentävän kokoelman Kiinan kulttuuriperintöä yli 8000 vuoden ajalta. Museon kokoelman runko koostuu Kielletystä kaupungista ensin japanilaisten hyökkäyksen alta turvaan siirrettyjä ja myöhemmin Kiinan sisällissodan jaloista pelastettuja korvaamattoman arvokkaita Kiinan keisarien vuosituhansien aikana keräämiä esineitä. Yhteensä museon kokoelma sisältää yli 700 000 esinettä.

Ja totta kai myös Louvre Pariisissa on nähtävissä virtuaalisesti, ja luonnollisesti Mona Lisan pääsee kokemaan virtuaalisesti ennennäkemättömällä tavalla – kunhan vain omaa VR-lasit.

Ja jos joku haluaa tutustua virtuaalisesti Helsingin museoihin, tästä linkistä pääsee alkumetreille.

Teksti: Vesa Eskola

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat