Lentokenttä

Matkailu 20.12.2018

Seitsemän vinkkiä turvalliseen lentomatkustamiseen

Matkailijan kannattaa hyvissä ajoin ennen aiottua lomareissua ja tulevia lentoja selvittää mitä lentoyhtiöitä kannattaa oman turvallisuuden vuoksi välttää – etenkin, jos matka suuntautuu eksoottisiin kaukokohteisiin. Oma vakuutusturva kannattaa sekin tarkistaa.

Matkavakuutus on ehdoton

Vakuutuksesta pihistäminen on väärä tapa säästää. Äkillinen sairastuminen tai loukkaantuminen ulkomailla voi käydä erittäin kalliiksi, mikäli matkailijalla ei ole vakuutusta. Esimerkiksi ambulanssilento takaisin kotomaan kamaralle voi hyvinkin maksaa 30 000 euroa.

Matkavakuutus korvaa esimerkiksi silloin, kun sairastuu matkalla tai ei edes pääse varatulle ja maksetulle matkalle äkillisen sairauden vuoksi.

Mieti mihin matkaat

Ulkoministeriön matkustustiedotteesta on apua, etenkin jos kohdemaa on uusi tuttavuus. Tiedotteesta selviää maan sen hetkinen poliittinen tilanne, mahdolliset levottomuudet, vältettävät alueet, kulttuurierot sekä se, onko kyseisessä maassa kansainvälisen terrorismin mahdollisuus.

Tiedotteet sisältävät myös lyhyen luonnehdinnan kohdemaan liikenneolosuhteista.

Lennä turvallisella yhtiöllä

Jos lentoyhtiö on tuntematon, kannattaa tarkistaa, ettei se ole EU:n kieltolistalla turvallisuuspuutteiden vuoksi.

Vältä tuntemattomia lentoyhtiöitä. Lentoyhtiön taustatiedot voi tarkistaa täältä: www.airlineratings.com

Valitse isompi lentokone

Yli 30-paikkaisissa koneissa on tiukimmat turvamääräykset ja parhaat turvavarusteet. Ne myös antavat paremman suojan hätä- tai pakkolaskussa kuin pienemmät koneet. Suihkukoneet ovat kaikkein turvallisimpia.

Suosi suoria lentoja

Se vähentää lennon onnettomuusalttiimpia vaiheita, joita ovat nousu, lähestyminen ja laskeutuminen.

Kertaa hätätilanneohjeet ja selvitä varauloskäyntien sijainti

Kertaa lentokoneen turvaohjeet matkustamohenkilökunnan esityksestä tai näyttöruudulta sekä istuintaskun turvaohjeesta.

Selvitä varauloskäyntien sijainti ja toiminta. Tiedot löytyvät istuintaskun turvaohjeesta. Pidä turvavyö kiinni istuinpaikallasi. Opettele turvavyön nopea aukaisu hätätilanteessa poistumista varten.

Toimi hätätilanteessa matkustamohenkilökunnan ohjeiden mukaan.

Ennakoi aikaerorasitus, jaloittele lennolla

Länteen suuntautuneet lennot aikaistavat univaihetta ja itäsuuntaiset, esimerkiksi Japaniin, viivästävät sitä suhteessa paikalliseen aikaan. Matkustaja on länteen päin lennettyään normaalia uneliaampi alkuillasta ja seuraavana päivänä. Uni on pinnallista ja ihminen voi herätä jo aamuyöllä

elintoimintojen vilkastuessa. Itään päin suuntautuneen aikaerolennon jälkeen matkustaja on illalla normaalia virkeämpi ja kärsii unettomuudesta, koska sisäinen kello illalla nukkumaan mennessä onkin vasta esimerkiksi kello kolme päivällä.

Etenkin pitkät lentomatkat puuduttavat jäseniä ja tekevät olon tukalaksi. Paikoillaan istuminen pitkiä aikoja voi olla myös terveysriski. Lentomatkan aikana kannattaa välillä jaloitella ja venytellä myös selkää ja hartioita sekä käsivarsia, jotta verenkierto elpyy istumisen jäljiltä.

Jaa artikkeli