Matka, matkamessut, kansalliruoka,

Matkailu Uutinen 19.1.2017

Sitkeyttä ja makua – ruisleivästä virallinen kansallisruoka

Matka 2017 -messuilla julkaistu Suomen kansallisruoka on ruisleipä – kuinkas muuten!

Ruisleipäpä hyvinkin! Se on valittu Suomen kansallisruuaksi.

Ruisleipä on Anni-Mari Syväniemen mukaan aivan loistava valinta, monesta syystä.

– Ruisleivässä on sitkeyttä ja makua, ihan kuin suomalaisissakin.

Anni-Mari Syväniemellä on komea titteli. Hän on MTK:n ruokakulttuuriasiamies. Vastaavaa titteliä ei taida olla kellään muulla Suomessa.

Moneen tilanteeseen

Ruisleipä sopii Syväniemen mukaan tilanteeseen kuin tilanteeseen: aamupalaksi, välipalaksi, iltaherkuksi tai retkimuonan vankaksi pohjaksi.

– Ruisleipä taipuu vaikka mihin, se on kiinni vain mielikuvituksesta. Ja ruisleipä on myös terveellinen vaihtoetho osana ruokavaliota, Syväniemi kertoo.

Matka, matkamessut, leipä

Tiukka kisa ja parran pärinää

Kansallisruoka-titteliä tavoitteli moni erinomainen vaihtoehto, vaikka yksi 12 finalistin joukkoon valituista herättikin aikoinaan kulmien kohottelua, ellei peräti parran pärinää.

– Useat herkuttelevat herrat kummastelivat julkisuudessa miksi joukkoon oli nostettu myös pitsa, mutta miksi ei, onhan se ollut jo kauan osa suomalaista ruokavaliota, Syväniemi taustoittaa.

Tiukimmin ruisleivälle laittoi hanttiin karjalanpaisti, joka sijoittui toiseksi äänestyksessä, johon otti osaa yli 40 000 ihmistä.

Seuraavana tulivat paistetut muikut/silakat ja kalakeitto.

Alun perin mukana oli tuhat eri ruokalajia. Alueellisesti vahvat ruuat kuten kalakukko ja mustamakkara jätettiin tarkoituksella alueellisiksi vahvuuksiksi ja matkailullisiksi vetovoimatekijöiksi. Nyt valittiin koko maata yhdistävää ruokaa itsenäisyyden juhlavuodenkin kunniaksi.

Arvostus nousussa

Syväniemi on hyvillään siitä, että ruokapuhetta riittää enemmän kuin aiemmin ja suomalainen ruoka on nostanut arvostustaan niin meillä kotimaassa kuin rajojen ulkopuolellakin.

– Meidän on syytä olla ylpeitä suomalaisesta ruuasta ja kotimaisesta laadukkaasta ruokatuotannosta.

Syväniemi iloitsee siitäkin, että ruisleivän teon eli rukiin suhteen jo moni suomalaisleipomo on omavarainen.

Jaa artikkeli