9.4.2025

Pääkirjoitus: Sijaisauto on uusi uuden auton ominaisuus

Sijaisautokäytännöt vaihtelevat merkeittäin paljon. Merkitystä on myös sillä, onko merkin maahantuojalla oma vähittäismyyntiverkosto vai ei.

Auto korjaamolle kuukaudeksi – mitäs sitten tehdään? Miten päivittäinen liikkuminen järjestyy ilman omaa autoa?

Tätä kysymystä uuden auton ostanut ei aikaisemmin ole juuri pohtinut. Ei ole ollut tarvetta, sillä vaikka poikkeuksia aina on, niin lähtökohtaisesti uusi auto on ollut luotettava ja huoleton. Jos jotain vikaa on ilmaantunut, se on saatu nopeasti kuntoon ja auto takaisin käyttöön.

Uusiin autoihin liittyvät viat ja niiden vaatimat korjausajat ovat nousseet vähitellen uudeksi haasteeksi. Yleensä korjaamokäyntien pitkittyminen johtuu tarvittavien varaosien saatavuusongelmista. Korjaamolle taas päädytään ilmeisen usein siksi, että uusissa autoissa on yhä enemmän tekniikkaa, joka on tuotu asiakkaille selvästi keskeneräisempänä kuin mihin aikaisemmin on totuttu. Nämä päätelmät saavat vahvistusta jo nopealla keskustelupalstojen selailulla, oman lähipiirin kokemuksilla, Moottorin toimitukseen tulleilla palautteilla ja myös testeissämme olleissa autoissa ilmenneiden haasteiden myötä.

Uutta autoa hankkivalle asiakkaalle tämä merkitsee uutta tärkeää pohdintaa ostotilanteessa: millainen turva minulla on, jos nyt ostamassani uudessa autossa ilmenee vika, joka vie sen yllättäen korjaamolle kuukaudeksi – joskus jopa pidemmäksi ajaksi. Sijaisautoa tarvitaan ainakin silloin, kun auton käyttötarve on päivittäistä. Normaalin huoltokäynnin ajaksi sijaisauto yleensä järjestyy vaivatta, mutta pitkittyneillä korjaamojaksoilla tilanne onkin toinen.

Kysyimme myydyimpien automallien maahantuojilta, millaisia sijaisautokäytäntöjä heillä on. Vastauksista käy ilmi, että käytännöt vaihtelevat merkeittäin paljon. Merkitystä on myös sillä, onko merkin maahantuojalla oma vähittäismyyntiverkosto vai ei.

Kun uuden auton huolto- tai huolenpitosopimukseen sisältyy sijaisauto, tarkoitetaan sillä tyypillisesti enimmillään kolmen päivän mittaista jaksoa. Kun oma auto jää korjaamolle ajokelvottomana pidemmäksi aikaa, ollaan hyvin usein tilanteessa, missä tarvitaan auton myyneeltä liikkeeltä ns. goodwilliä eli halua palvella asiakasta hiukan enemmän kuin sanatarkka sopimus sinällään vaatisi. Ilman myyjäliikkeen vastaantuloa asiakkaan ainoaksi vaihtoehdoksi jää turvautua autovuokraamon palveluun. Se ratkaisee oman auton puutteen, mutta maksaa.

Uudet autot tuskin muuttuvat viattomammiksi ja varaosien saatavuuteen liittyy jatkossakin paljon autoalan ulkopuolisia asioita, joiden suhteen maailmanpoliittinen myllerrys ei lupaa ainakaan helpotusta.

Muuttuneessa tilanteessa uuden auton ostaja voi parhaiten turvata omaa liikkumistaan selvittämällä jo ostovaiheessa tarkkaan, millaisilla ehdoilla juuri hän saa sijaisauton käyttöönsä. Kun sopimus tehdään, on hyvä itsekin tiedostaa raja, minkä jälkeen asiakas on myyjäliikkeen hyvän tahdon varassa. Sijaisauto ei ole automaatio, hyvän tahdon määrä vaihtelee, tapauskohtainen harkinta on vain tapauskohtaista harkintaa ilman mitään konkreetista lupausta eikä lakikaan yksiselitteisesti ratkaise tilannetta. Kuluttajan kannalta kyseessä on siis yksi uuteen autoon liittyvä ominaisuus, jonka laatu ja merkitys itselle kannattaa arvioida huolella jo ostopäätöstä tehtäessä.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat