31.5.2025

Land Rover toteutti Defenderiin varttia vaille faceliftin, eikä ole unohtanut Discoveryakaan

Kuva Land Rover

Uuden sukupolven Land Rover Defender voisi olla jo facelift-iässä, mutta aivan sellaiseksi tätä elinkaaripäivitystä ei voi kutsua. Yhdeksättä vuottaan käyvälle Discoveryllekin on tehty jotain.

Niin siinä on nyt käynyt, että uuden sukupolven Land Rover Defender, tyyppimerkinnältään L663, täyttää seuraavaksi jo kuusi vuotta. Alkuperäinen Defender oli koko Land Roverin arkkimalli ja raavas työkalu, mutta tämä uusi näkemys on tunnetusti paljon ylellisempi tuttavuus. Se on kerännyt Land Roverille uusia asiakkaita, mutta toisaalta vienyt asiakkaita Discoverylta, johon palataan tämän artikkelin lopussa.

Sekä Defender, Discovery että myös Range Rover ovat muuten nykyisin Land Roverin ajatustavassa pelkkien mallien tai mallisarjojen sijaan brändejä.

Siitä huolimatta, ettei uudella Defenderillä ole teknisesti mitään tekemistä pitkän linjan edeltäjänsä kanssa, on se muotoilultaan jokseenkin samalla tavalla ajaton. Näin ollen Land Rover ei ole kokenut tarpeelliseksi muuttaa sen muotoja liikaa. Kevyen ulkonäköpäivityksen lisäksi Land Rover on koskenut yhtä vähän auton sisätiloihin ja teknologiaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tältä tuntuu kevyt päivitys

Todennäköisesti kaikkein huomattavin muttei siltikään kovin huomattava uudistus koskee etuvaloja, joiden led-kuviot ovat nyt hieman erilaiset. Takavalotkin ovat päivittyneet, ja jos edellisversion ajaa uutuuden viereen, voi huomata, että ne ovat nyt aiempaa tummemmat.

Sumuvalot ovat tästä lähtien Defenderissä vakiona, ja ne istuvat hitusen verran uudistuneessa etupuskurissa. Loput ulkopuolen uudistukset koskevat uudet kuosit saaneita aksentteja konepellissä ja etusiivessä sekä muutamia uusia väri- ja vannevaihtoehtoja.

Sisätiloihinsa Defender on saanut uuden 13,1-tuumaisen kosketusnäytön, joka korvaa aiemman 11,4-tuumaisen. Land Roverin nykytyylin mukaisesti näyttö on kelluva ja muodoltaan kupera.

Muut sisätilojen uudistukset tuovat lähinnä asteen lisää käytännöllisyyttä, sillä ne koskevat säilytystiloja keskikonsolissa ja ovissa.

Jotta Land Rover Defenderin suppea päivitys olisi mahdollisimman kattava, teknologiapuolella saataville on tuotu All Terrain Progress Controlin seuraava askel, Adaptive Off-road Cruise Control. Se on teknologiaa entistä laajemmin hyödyntävä maastoajoavustin heille, jotka oikeasti aikovat viedä yli sadan tonnin luksusmaasturin kovaan maastoon.

Discoverykin on yhä elossa

Land Rover Discovery on viidennessä sukupolvessaan, lukien vuonna 1989 debytoineesta ensimmäisestä sukupolvesta. Viides sukupolvi on ollut maisemissa suopeimmallakin laskutavalla jo yli kahdeksan vuotta, eikä se ole sinä aikana juurikaan muuttunut. Land Roverin mallistossa vain yksi malli on Discoverya vanhempi, nimittäin yli kymmenen vuoden ikään ehtinyt Discovery Sport.

Viidennen polven Discovery säväytti ensiesittelyvuonnaan 2016 hyvin rohkealla muotoilullaan, joka loi valtaisan pesäeron edeltäjämalleihin Discovery 3:een ja -4:ään, jotka puolestaan olivat monilta osin keskenään sama auto. Discovery oli vuonna 2017 kiistatta Land Roverin mielenkiintoisin malli. Aikaa on kuitenkin kulunut, ja vaikka vitos-Discovery on kunniallisesti sinnitellyt mukana, se ei ole teknisesti enää valmistajansa kehittynein malli. Vielä suurempi ongelma autolle on mainitusti Defenderin vuodesta 2019 lähtien luoma sisäinen kilpailu.

Asiakkaat tahtovat maskuliinisemman Defenderin, vaikka siromman näköinen ja pykälää hienostuneempi Discovery tarjoaa suurin piirtein samat tilat sekä maasto-ominaisuudet. Defendereitä myydään nykyisin kahdeksankertainen määrä Discoihin verrattuna. Suomessa yksi spesifi ongelma on varmasti se, että Discovery ei tarjoa kymmenien tonnien verohelpotusta lataushybridin muodossa. Discovery on sen sijaan saatavilla vain 3,0-litraisella rivi-6-dieselillä, kevythybridijärjestelmän kera.

Tempest

Kaikesta huolimatta Land Rover haluaa edelleen panostaa Discoon, mistä kertovat uudet erikoismallit Tempest ja Gemini. Molemmat mallit tähtäävät ylellisyyteen sekä ulkoisiin erottautumistekijöihin, ja niille on kaivettu hienot nimet, lukien Discoveryn historiakirjoitusta erittäin tarkasti.

Tempest oli Land Roverin sisäinen koodinimi toisen polven Discoverylle ennen sen lanseerausta vuonna 1998. Ylellisenä viitospolven Discon erikoismallina Tempest tarjoaa kolmea erilaista mattaväriä, kuparinväristä kontrastikattoa, varta vasten suunniteltuja vanteita sekä asiaankuuluvasti Tempest-logoilla.

Gemini oli puolestaan Discovery Series I:n 2,5-litraisen turbodieselmoottorin nimitys. Mallivuoden 2026 Discovery Gemini on sen sijaan hyvin ylellinen perhemaasturi, jossa takapenkkiläisiä hemmotellaan muun muassa omalla jääkaapilla, kolmialueisella ilmastoinnilla sekä älylaitteen pidikkeillä. Kuudella eri värillä saatava Gemini on erotettavissa samalla tavalla ulkoisilla yksityiskohdilla.

Gemini

Samaan aikaan Land Rover on tuonut Discoveryyn yleisesti saataville kolme uutta lisävarustepakettia, jotka toimittavat olemassaolollaan Discoveryn ultrakevyen päivityksen virkaa.

Beach Days, Snow Days ja Road Trip ohjaavat Discon orientaatiota haluttuun suuntaan.

Lähteet: Land Rover, Autocar

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat