14.6.2023 Kotimaanmatkailu Päivän kuva: Hampurilainen houkuttaa Helsinkiin Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Nälkä, mikä mainio tekosyy – myös matkailla. Ja Helsinkiin suuntaavat burgerien ystävät, sillä tänään käynnistyi nelipäiväinen Burger Lovers -festivaali. Burgerit kiinnostavat ja maistuvat – yhä useammalle ja yhä useammin, ainakin jos mittarina on vuosittainen hampurilaisten rakastajien festivaali. Helsingin Rautatientorilla tänään alkanut kaikille avoin Burger Lovers -festivaali on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan.Jo ensimmäinen festivaali vuonna 2019 näytti mitä tuleman pitää: Narinkkatori osoittautui aivan liian ahtaaksi paikaksi tapahtumalle.Ruokatapahtuman kotipaikaksi valikoitui Rautatientori, joka takaa väljemmät oltavat. Järjestäjä on Burger Lovers Finland -yhteisö on sekin kasvanut sitten vuoden 2015 ja yhteisön perustamisen.– Aluksi liityttiin kaveri kutsuu kaverin, joka kutsuu kaverin -periaatteella. Nyt meitä yhden ruokalajin intoilijoita on jo yli 41 000 jäsentä, puuhamies Antti Suikkari myhäilee.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyVoittaja löytyi KotkastaFestivaalin kohokohtia on vuoden hampurilaisravintolan julkistus. Viime vuoden kokemusten perusteella yhteisö päätti tehdä äänestyksestä jokavuotisen perinteen.Tänä vuonna voittajaksi ylsi kotkalainen The Van. Toiseksi sijoittui Grill Room Hankasalmelta ja kolmanneksi tuli viime vuoden äänestyksen voittanut salolainen JJ’S BBQ.Äänestyksen kymmenen kärki ja äänien prosenttiosuusThe Van, Kotka (7,1 %) Grill Room, Hankasalmi (6,8 %) JJ’S BBQ, Salo (5,3 %) Boneless, useita ravintoloita, Helsinki (4,7 %) Friends & Brgrs, useita paikkakuntia (4,1 %) Naughty BRGR, useita paikkakuntia (3,2 %) Kauppuri 5, Oulu (3,0 %) Burger5, Kuopio (2,7 %) Bursalad, Hyvinkää (2,6 %) Box Cafe & Grill, Sipoo (2,4 %)Avoimessa yleisöäänestyksessä annettiin 22 300 hyväksyttyä ääntä.Hankasalmella sijaitseva Grill Room rantautui festivaaleille Helsinkiin. Pihvit tirisevät ja odottavat pääsyä sämpylöiden väliin.Koronapandemia synnytti ravintolanThe Van sai alkunsa koronapandemiasta vuonna 2020. Neljä kotkalaista ravintola-alan ammattilaista joutui ravintolasulun myötä työttömiksi ja päättivät hetken mielijohteesta osallistua ruokarekan huutokauppaan.Vaunukaupan voitettuaan Juuso Ollin, Vili Mäenpään, Vesa Sjöblomin ja Tuomo Koskisen piti päättää, mitä vastahankitulla kärryllä voisi maailman pysäyttäneen koronan keskellä tehdä.Huippuravintoloista kannuksensa ansainneet ystävykset päättivät keskittää osaamisensa ja taitonsa hampurilaisiin.Street Food Factoryn ja The Vanin keittiömestari-yrittäjä Juuso Olli kiteyttää toiminta-ajatuksen.– Olemme erikoistuneet prässättyyn smash burgeriin ja pidämme täytteet hyvin yksinkertaisena ilman pankkiholvissa säilytettäviä kastikereseptejä. Parhaiten meidät tunnetaan tuplajuustoburgerista, jossa on dijonnaise-kastiketta ja pikkelöityä punasipulia. Ei mitään ylimääräistä, mutta jokaisen komponentin pitää olla laadukas.Ollin mukaan burgeriin pätevät samat säännöt kuin mihin tahansa hyvään annokseen: happojen, suolan ja sokerin tulee olla tasapainossa ja annosten komponenttien tukea toisiaan.Mistä tunnet sä laatuburgerin?Yhden ruokalajin rakastajilla on entistä enemmän vaihtoehtoja. Yhteisön ylläpitämä aitoihin asiakaskokemuksiin perustuva listaus Suomen parhaista hampurilaisravintoloista tarkoittaa nykyisin jo yli sataa ravintolaa eri puolilla maata.– On hienoa, että laadukkaiden hampurilaisten tekijöitä löytyy koko ajan lisää ympäri Suomea.Mutta mikä tekee tavallisesta hampurilaisesta laatuburgerin, jota voi kutsua gourmetkokemukseksi?Laatu tarkoittaa Suikkarin mukaan kunnollisia tuoreita ja hyviä raaka-aineita. Hyvän tekijän erottaa ymmärrys burgerista ja valitusta paistotekniikasta.– Hyvän burgerintekijän erottaa myös siitä, miten hampurilainen kootaan, jotta se on syötävissä käsin. Tärkeintä on kuitenkin makukokonaisuus ja parhaimmillaan laadukas burgeri jättää makumuiston.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyPikkelöityä sipulia ja oma tyyliSuikkari tuo esiin, etteivät laatuvaatimukset tarkoita, että kaikki pitäisi tehdä käsityönä vaan hyvän toimitusketjun kautta on saatavissa hyvää lihaa, täydellisiä sämpylöitä ja loppu onkin sitten makumaailmalla ilottelua.Laatuburgeri ei siis välttämättä kaipaa cheddaria, salaattia tai pikkelöityä sipulia tai alusta asti itsevalmistettua majoneesia.– Kyse on enemmän juuri hyvistä raaka-aineista ja siitä, että tehdään makukokonaisuus eikä välttämättä toteuteta sitä samaa hampurilaista mikä löytyy joka toisesta ravintolasta, jossa vain majoneesi ja paikallisen leipomon ei välttämättä niin hyvä sämpylä vaihtuu.Sipoossa sijaitsevan Box Café & Grillin muhkeat burgerit ovat niittäneet suosiota.Ja ranskalaisissa matalin aita ei usein ole se paras ja parhaimmat perunat syntyvät kahden- tai kolmen keiton tekniikalla tuoreesta perunasta valmistaen. Jos pysytään esikypsennetyissä perunoissakin niin niissäkin on eroja ja myös siinä paistetaanko perunat kertaalleen vai kahdesti.Kasvisburgerit tulevatBurgerit ovat vastaus myös kasvissyöjille. Laadukkaita kasvisburgereita on Suikkarin mukaan tarjolla lisääntyvissä määrin.– Ja vaikka burgeriyhteisö asiasta välillä purnaakin, niin maailma muuttuu ja hampurilaiset sen mukana halusipa yhteisö sitä tai ei. Samasta syystä olemme halunneet pitää kasvisburgerit mukana myös Burger Lovers -festivaaleilla.– Kasvisburgeri on oikein tehtynä laatuburgeri siinä missä lihaisakin vaihtoehto. On helppo tie käyttää pakastealtaasta löytyviä valmispihvejä, mutta yleensä parhaat burgerit syntyvät, jos mukana on ravintolassa kehitetty kasvispihvi, ja sen ympärille rakennettu makukokonaisuus, Suikkari linjaa.Eka puraisu vei foodienAntti Suikkari kuvaa itseään foodieksi ja innokkaaksi ruuanlaittajaksi, jonka sydämessä hampurilaisilla on aivan oma sijansa. Hän muistavaa hyvin elämänsä ensimmäisen hampurilaiskokemuksen.Suikkari oli sukuloimassa vuonna 1980 Kanadassa ja iski kuusivuotiaana hampaansa hampurilaiseen, jonka välissä oli hiiligrillillä paistettu pihvi.– Tunnen vieläkin sen makumuiston aika ajoin kielelläni.Puuhamies Antti Suikkari kiittelee suotuisaa festarisäätä.Hän sai sittemmin mahdollisuuden tutustua perusteellisesti hampurilaisten maailmaan uudella mantereella. Suikkari reissasi työn puolesta eri puolella Yhdysvaltoja ja tuli etsiytyneeksi kiinnostaviin paikallisiin hampurilaisravintoloihin.– Oli mahtava kokemus maistaa erittäin omaperäisiäkin versioita hampurilaisista, joita oli joissakin paikoin tehty tarkalleen samalla reseptillä 50–60 vuotta.Suikkari mainitsee kokemuksistaan muun muassa Memphisin uppopaistetun burgerin, Conneticutin höyrytetyn herkun ja Wisconsinin voita valuvan Butter Burgerin.– Olen syönyt hampurilaisia yli 30 osavaltiossa, siihen taitaa teeveestä tutulla Akseli Herlevilläkin olla vielä tekemistä.Turun Linnan kupeessa sijaitsevan Linna Burgersin se jokin ovat ennakkoluuloton asenne ja burgeriklassikot.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyBurgeri-innostus vahvaaPankkialalta elantonsa tienaava Suikkari on sijoittajaosakkaana mukana kahdeksan Boneless-hampurilaisravintolan ketjussa.– Uskon, että tulemme näkemään lisääntyvissä määrin omaan juttuunsa keskittyviä ravintoloita, jotka valmistavat burgerin eri tavalla kuin muut. Osasta niistä syntyy ilmiöitä, joiden perässä matkustetaan pitkiäkin matkoja. Hyvänä esimerkkinä ovat jenkkityylin BBQ-ravintolat.Suikkari kertoo, että hänen oma burgerisuosikkinsa on hyvistä raaka-aineista valmistettu juustohampurilainen, joka on koottu niin, että sen voi halutessaan syödä yhdellä kädellä autoa ajaessa sotkematta itseään ja auton penkkiä.Festivaaleilla mukana 10+1 ravintolaaBurger Lovers -festivaali https://www.burgerlovers.fi/ on lajissaan pohjoismaiden suurin. Herkuttelukeidas tarkoittaa tänä vuonna kymmentä ravintolaa Suomesta ja yhtä vierasta Virosta – suomalaisten suosituimmasta ruokamatkailukohteesta!Mukana olevat ravintolat ovat Box (Sipoo), Bang Bang BBQ (Helsinki), Burger5 (Kuopio), Shoku Burger (Vantaa), Grill Room (Hankasalmi), The Bro’s Burger (Helsinki), Linna Burgers & Coffee (Turku), Treffi Pub&Bistro (Helsinki), Friends & BRGRS, Boneless ja VLND (Tallinna).Vantaalla sijaitsevan Shoku Burgerin herkut valmistetaan aina yhtä huolellisesti.Festivaaliin osallistuvat ravintolat tarjoilevat annoksia myyntipisteiltään ja koko festivaalialue toimii anniskelualueena. Festivaalialueelle on vapaa pääsy. Festivaalit ovat avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–22.Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Vaasan, Pepsi Max ja Foodora.Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lue lisää Kaikki artikkelit 15.7.2025 Matkailu Metsähallitus neuvoo: näin alkaa onnistunut retki kansallispuistoihin ja luontokohteisiin 15.7.2025 Moottoriurheilu Goodwood ja Festival of Speed: aistien autovaltakunta 14.7.2025 Matkailu Rooma – nälkäisenä Dan Brownin jalanjäljissä 13.7.2025 Matkailu Pohjanmeren rannalla Belgiassa sijaitseva Sea Life jätti toivomisen varaa 11.7.2025 Matkailu Suomen suurin ulkoilmagalleria – Kotkan veistospromenadi on ainutlaatuinen myös talvella 10.7.2025 Matkailu Matkalla Itäisen Suomenlahden saarilla – elämyksiä sään ehdoilla 7.7.2025 Matkailu Matkailuilmiö: Pintaa pitkin -matkailu kasvussa 6.7.2025 Matkailu Tšekkoslovakian suurin ghetto ja keskitysleiri saa miettimään ihmisten epäinhimillisyyttä 4.7.2025 Liikenne Päivän kuva: Konginkankaan bussiturma sai viimein kunnon muistomerkin Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 14.7.2025 Koeajo Koeajo: Smart #5 Brabus – raju perhe-SUV on oikea lataushirmu 14.7.2025 Laivat Star of the Seas luovutettiin varustamolleen Meyer Turun telakalta - ei enää lisää kokoa, mutta muutamia pikkuparannuksia 13.7.2025 Tekniikka Viimeiset käynnistykset: kolmoskone – uuden ajan oletusmylly 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 13.7.2025 Sähköautot BYD:n sähköautot kasaantuvat varastoihin, kysyntä sakkaa 7.7.2025 Autoilun hinta Tässä on polttoaineiden hinta Virossa – yksi asia saa suomalaiset hätkähtämään 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 8.7.2025 Autoilun hinta Päivän kuva: tämän verran polttoaineet maksoivat Latvian Ainažissa – ennen mysteerialennusta 9.7.2025 Liikenne Lux Express by OnniBus -vuorolla Helsingistä Jyväskylään – näin premium-bussi eroaa tavallisesta 9.7.2025 Ajoneuvot Kia EV5 tarjoaa lopultakin Kian vastauksen Enyaqin, ID.4:n ja Model Y:n haasteeseen myös täällä Euroopassa 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 3.7.2025 Uutinen RAM-autojen virallinen maahantuoja: ”Kamuxin väite autojen valmistusmaasta on väärä” 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 3.7.2025 Sähköautot "10 vuotta liian aikaisin" – Mercedes myöntää EQS-mallin virheen