14.6.2023 Kotimaanmatkailu Päivän kuva: Hampurilainen houkuttaa Helsinkiin Rohkeasti aasialaisia makuja hampurilaisiin yhdistelevä Shoku Burger sijaitsee Vantaan Mikkolassa. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Nälkä, mikä mainio tekosyy – myös matkailla. Ja Helsinkiin suuntaavat burgerien ystävät, sillä tänään käynnistyi nelipäiväinen Burger Lovers -festivaali. Burgerit kiinnostavat ja maistuvat – yhä useammalle ja yhä useammin, ainakin jos mittarina on vuosittainen hampurilaisten rakastajien festivaali. Helsingin Rautatientorilla tänään alkanut kaikille avoin Burger Lovers -festivaali on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan. Jo ensimmäinen festivaali vuonna 2019 näytti mitä tuleman pitää: Narinkkatori osoittautui aivan liian ahtaaksi paikaksi tapahtumalle. Ruokatapahtuman kotipaikaksi valikoitui Rautatientori, joka takaa väljemmät oltavat. Järjestäjä on Burger Lovers Finland -yhteisö on sekin kasvanut sitten vuoden 2015 ja yhteisön perustamisen. – Aluksi liityttiin kaveri kutsuu kaverin, joka kutsuu kaverin -periaatteella. Nyt meitä yhden ruokalajin intoilijoita on jo yli 41 000 jäsentä, puuhamies Antti Suikkari myhäilee. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Voittaja löytyi Kotkasta Festivaalin kohokohtia on vuoden hampurilaisravintolan julkistus. Viime vuoden kokemusten perusteella yhteisö päätti tehdä äänestyksestä jokavuotisen perinteen. Tänä vuonna voittajaksi ylsi kotkalainen The Van. Toiseksi sijoittui Grill Room Hankasalmelta ja kolmanneksi tuli viime vuoden äänestyksen voittanut salolainen JJ’S BBQ. Äänestyksen kymmenen kärki ja äänien prosenttiosuus The Van, Kotka (7,1 %) Grill Room, Hankasalmi (6,8 %) JJ’S BBQ, Salo (5,3 %) Boneless, useita ravintoloita, Helsinki (4,7 %) Friends & Brgrs, useita paikkakuntia (4,1 %) Naughty BRGR, useita paikkakuntia (3,2 %) Kauppuri 5, Oulu (3,0 %) Burger5, Kuopio (2,7 %) Bursalad, Hyvinkää (2,6 %) Box Cafe & Grill, Sipoo (2,4 %) Avoimessa yleisöäänestyksessä annettiin 22 300 hyväksyttyä ääntä. Hankasalmella sijaitseva Grill Room rantautui festivaaleille Helsinkiin. Pihvit tirisevät ja odottavat pääsyä sämpylöiden väliin. Koronapandemia synnytti ravintolan The Van sai alkunsa koronapandemiasta vuonna 2020. Neljä kotkalaista ravintola-alan ammattilaista joutui ravintolasulun myötä työttömiksi ja päättivät hetken mielijohteesta osallistua ruokarekan huutokauppaan. Vaunukaupan voitettuaan Juuso Ollin, Vili Mäenpään, Vesa Sjöblomin ja Tuomo Koskisen piti päättää, mitä vastahankitulla kärryllä voisi maailman pysäyttäneen koronan keskellä tehdä. Huippuravintoloista kannuksensa ansainneet ystävykset päättivät keskittää osaamisensa ja taitonsa hampurilaisiin. Street Food Factoryn ja The Vanin keittiömestari-yrittäjä Juuso Olli kiteyttää toiminta-ajatuksen. – Olemme erikoistuneet prässättyyn smash burgeriin ja pidämme täytteet hyvin yksinkertaisena ilman pankkiholvissa säilytettäviä kastikereseptejä. Parhaiten meidät tunnetaan tuplajuustoburgerista, jossa on dijonnaise-kastiketta ja pikkelöityä punasipulia. Ei mitään ylimääräistä, mutta jokaisen komponentin pitää olla laadukas. Ollin mukaan burgeriin pätevät samat säännöt kuin mihin tahansa hyvään annokseen: happojen, suolan ja sokerin tulee olla tasapainossa ja annosten komponenttien tukea toisiaan. Mistä tunnet sä laatuburgerin? Yhden ruokalajin rakastajilla on entistä enemmän vaihtoehtoja. Yhteisön ylläpitämä aitoihin asiakaskokemuksiin perustuva listaus Suomen parhaista hampurilaisravintoloista tarkoittaa nykyisin jo yli sataa ravintolaa eri puolilla maata. – On hienoa, että laadukkaiden hampurilaisten tekijöitä löytyy koko ajan lisää ympäri Suomea. Mutta mikä tekee tavallisesta hampurilaisesta laatuburgerin, jota voi kutsua gourmetkokemukseksi? Laatu tarkoittaa Suikkarin mukaan kunnollisia tuoreita ja hyviä raaka-aineita. Hyvän tekijän erottaa ymmärrys burgerista ja valitusta paistotekniikasta. – Hyvän burgerintekijän erottaa myös siitä, miten hampurilainen kootaan, jotta se on syötävissä käsin. Tärkeintä on kuitenkin makukokonaisuus ja parhaimmillaan laadukas burgeri jättää makumuiston. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Pikkelöityä sipulia ja oma tyyli Suikkari tuo esiin, etteivät laatuvaatimukset tarkoita, että kaikki pitäisi tehdä käsityönä vaan hyvän toimitusketjun kautta on saatavissa hyvää lihaa, täydellisiä sämpylöitä ja loppu onkin sitten makumaailmalla ilottelua. Laatuburgeri ei siis välttämättä kaipaa cheddaria, salaattia tai pikkelöityä sipulia tai alusta asti itsevalmistettua majoneesia. – Kyse on enemmän juuri hyvistä raaka-aineista ja siitä, että tehdään makukokonaisuus eikä välttämättä toteuteta sitä samaa hampurilaista mikä löytyy joka toisesta ravintolasta, jossa vain majoneesi ja paikallisen leipomon ei välttämättä niin hyvä sämpylä vaihtuu. Sipoossa sijaitsevan Box Café & Grillin muhkeat burgerit ovat niittäneet suosiota. Ja ranskalaisissa matalin aita ei usein ole se paras ja parhaimmat perunat syntyvät kahden- tai kolmen keiton tekniikalla tuoreesta perunasta valmistaen. Jos pysytään esikypsennetyissä perunoissakin niin niissäkin on eroja ja myös siinä paistetaanko perunat kertaalleen vai kahdesti. Kasvisburgerit tulevat Burgerit ovat vastaus myös kasvissyöjille. Laadukkaita kasvisburgereita on Suikkarin mukaan tarjolla lisääntyvissä määrin. – Ja vaikka burgeriyhteisö asiasta välillä purnaakin, niin maailma muuttuu ja hampurilaiset sen mukana halusipa yhteisö sitä tai ei. Samasta syystä olemme halunneet pitää kasvisburgerit mukana myös Burger Lovers -festivaaleilla. – Kasvisburgeri on oikein tehtynä laatuburgeri siinä missä lihaisakin vaihtoehto. On helppo tie käyttää pakastealtaasta löytyviä valmispihvejä, mutta yleensä parhaat burgerit syntyvät, jos mukana on ravintolassa kehitetty kasvispihvi, ja sen ympärille rakennettu makukokonaisuus, Suikkari linjaa. Eka puraisu vei foodien Antti Suikkari kuvaa itseään foodieksi ja innokkaaksi ruuanlaittajaksi, jonka sydämessä hampurilaisilla on aivan oma sijansa. Hän muistavaa hyvin elämänsä ensimmäisen hampurilaiskokemuksen. Suikkari oli sukuloimassa vuonna 1980 Kanadassa ja iski kuusivuotiaana hampaansa hampurilaiseen, jonka välissä oli hiiligrillillä paistettu pihvi. – Tunnen vieläkin sen makumuiston aika ajoin kielelläni. Puuhamies Antti Suikkari kiittelee suotuisaa festarisäätä. Hän sai sittemmin mahdollisuuden tutustua perusteellisesti hampurilaisten maailmaan uudella mantereella. Suikkari reissasi työn puolesta eri puolella Yhdysvaltoja ja tuli etsiytyneeksi kiinnostaviin paikallisiin hampurilaisravintoloihin. – Oli mahtava kokemus maistaa erittäin omaperäisiäkin versioita hampurilaisista, joita oli joissakin paikoin tehty tarkalleen samalla reseptillä 50–60 vuotta. Suikkari mainitsee kokemuksistaan muun muassa Memphisin uppopaistetun burgerin, Conneticutin höyrytetyn herkun ja Wisconsinin voita valuvan Butter Burgerin. – Olen syönyt hampurilaisia yli 30 osavaltiossa, siihen taitaa teeveestä tutulla Akseli Herlevilläkin olla vielä tekemistä. Turun Linnan kupeessa sijaitsevan Linna Burgersin se jokin ovat ennakkoluuloton asenne ja burgeriklassikot. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Burgeri-innostus vahvaa Pankkialalta elantonsa tienaava Suikkari on sijoittajaosakkaana mukana kahdeksan Boneless-hampurilaisravintolan ketjussa. – Uskon, että tulemme näkemään lisääntyvissä määrin omaan juttuunsa keskittyviä ravintoloita, jotka valmistavat burgerin eri tavalla kuin muut. Osasta niistä syntyy ilmiöitä, joiden perässä matkustetaan pitkiäkin matkoja. Hyvänä esimerkkinä ovat jenkkityylin BBQ-ravintolat. Suikkari kertoo, että hänen oma burgerisuosikkinsa on hyvistä raaka-aineista valmistettu juustohampurilainen, joka on koottu niin, että sen voi halutessaan syödä yhdellä kädellä autoa ajaessa sotkematta itseään ja auton penkkiä. Festivaaleilla mukana 10+1 ravintolaa Burger Lovers -festivaali https://www.burgerlovers.fi/ on lajissaan pohjoismaiden suurin. Herkuttelukeidas tarkoittaa tänä vuonna kymmentä ravintolaa Suomesta ja yhtä vierasta Virosta – suomalaisten suosituimmasta ruokamatkailukohteesta! Mukana olevat ravintolat ovat Box (Sipoo), Bang Bang BBQ (Helsinki), Burger5 (Kuopio), Shoku Burger (Vantaa), Grill Room (Hankasalmi), The Bro’s Burger (Helsinki), Linna Burgers & Coffee (Turku), Treffi Pub&Bistro (Helsinki), Friends & BRGRS, Boneless ja VLND (Tallinna). Vantaalla sijaitsevan Shoku Burgerin herkut valmistetaan aina yhtä huolellisesti. Festivaaliin osallistuvat ravintolat tarjoilevat annoksia myyntipisteiltään ja koko festivaalialue toimii anniskelualueena. Festivaalialueelle on vapaa pääsy. Festivaalit ovat avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–22. Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Vaasan, Pepsi Max ja Foodora. Teksti ja kuvat: Marko Jokela Lue lisää Kaikki artikkelit 16.5.2024 Matkailu Kuningastiikeri lähti Panssarimuseolta kohti uusia seikkailuja – tilalle Suomen sotahistoriaa huokuva Opel Blitz -kuorma-auto 14.5.2024 Yleinen Saksan Autoliitto ADAC: Näissä maissa kaaharien autot takavarikoidaan 13.5.2024 Automatkailu Euroopan huvipuistot – vähän jännitystä autolomalle 10.5.2024 Matkailu Örön linnakesaari Kemiönsaaressa kutsuu kulkemaan 10.5.2024 Päivän kuva Päivän kuva: Mikä tämä kulmikas ilmestys on? 8.5.2024 Päivän kuva Päivän kuva: Nouda auto suoraan tehtaalta! 7.5.2024 Matkailu Ruoka – Helsingin matkailun maistuva valtti 5.5.2024 Matkailu Coves de Artà Mallorcalla – kun kivet tippuvat 5.5.2024 Matkailu Näin lennät turvallisesti – 16 vinkkiä turvalliseen lentomatkustamiseen Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 19.5.2024 Yleinen Liikenteen verotus muuttuu – lisälasku uhkaa kaikkia 18.5.2024 Kysy Autoista Kysy autoista: miten käy lataushybridin ajoakulle, jos se ajetaan tyhjäksi eikä sitä ole mahdollista ladata ajon jälkeen? 19.5.2024 Koeajo Koeajo: Škoda Kodiaq on ladattavampi, digimpi, ja paljolti ennallaankin 16.5.2024 Matkailu Kuningastiikeri lähti Panssarimuseolta kohti uusia seikkailuja - tilalle Suomen sotahistoriaa huokuva Opel Blitz -kuorma-auto 19.5.2024 Autoilu Traficomin ajoneuvorekisterin tietovuoto: jos luovutuskielto, säästyit ongelmalta 15.5.2024 Uutinen Diesel, AdBlue ja päästömanipulointi - luvassa jopa tuhansien eurojen lasku 12.5.2024 Koeajo Koeajo: Dacia Duster – herää kysymys, mitä ihmettä muut tekevät? 19.5.2024 Yleinen Liikenteen verotus muuttuu – lisälasku uhkaa kaikkia 13.5.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Toyota Land Cruiser 3.0 D4D - ”sole poka mikhän kilometrimäärä” 16.5.2024 Matkailu Kuningastiikeri lähti Panssarimuseolta kohti uusia seikkailuja - tilalle Suomen sotahistoriaa huokuva Opel Blitz -kuorma-auto 12.5.2024 Koeajo Koeajo: Dacia Duster – herää kysymys, mitä ihmettä muut tekevät? 1.5.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: ihan sama kumman otat? - Näillä kaikilla Suomessa tällä hetkellä myytävillä henkilöautomalleilla on identtisiä kaksosia 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 28.4.2024 Matkailuajoneuvot Suomessa kehitetty retkeilyvaunu tähtää samantien kansainväliselle markkinalle 1.5.2024 Uutinen Huollettuna myyty Audi hajosi 1 500 kilometriä kauppojen jälkeen – kuluttajariitalautakunnan puoleen kääntyminen oli auton omistajalle jopa virhe