18.4.2023

Käyttötesti: Peugeot 308 kuluttaa vähemmän kuin dieselit, mutta vain lataamalla

Peugeot 308 käyttötesti

Peugeot 308 Hybrid ei vie käytännössä lainkaan bensaa, jos päivittäiset ajot ovat muutamia kymmeniä kilometrejä. Sähkö tuo säästöä sadan kilometrin taipaleillekin, mutta kaiken edellytyksenä on ahkera latailu.

Aiemmista käyttötestijutuista on varmasti käynyt selväksi, että elämä Peugeot 308 SW Hybridin kanssa ei ole lainkaan tylsää. Puolivuotisen käyttötestimme vaihtelevuutta lisäsi entisestään auton lataushybriditekniikka, joka tunnetusti tekee ajokustannuksista melkoisen vyyhdin: niin nytkin.

Halusimme käyttötestiin nimenomaan ladattavan hybridin, joka edusti 308-mallistossa ennennäkemätöntä tekniikkaa, kun tämä nykyinen sukupolvi vuonna 2021 esiteltiin.

Energiakriisin myötä huimasti kallistuneet polttonesteiden hinnat tarjosivatkin herkullisen lähtökohdan testata, miten paljon akkua täyttämällä saavuttaa säästöä.

Käyttötesti Peugeot 308

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Melkein sähköauto

Lataushybridin tapauksessa kaava on tuttu: kaikki on lopulta kiinni siitä, miten usein autoaan lataa ja miten pitkälle sillä ajaa. Jos päivittäinen ajorupeama osuu muutaman kymmenen kilometrin säteelle ja molemmissa päissä on latausmahdollisuus, 308 Hybrid käyttäytyy aivan sähköauton tavoin.

Paikallispäästötöntä ajoa puoltaa sekin, että polttomoottori ei turhaan käynnisty edes muutaman asteen pakkasella liikuttaessa. Tätä kylmemmällä kelillä järjestelmän rajat alkavat kuitenkin tulla vastaan, sillä valmistajan mukaan silkka sähkökäyttö toimii vain -5 °C ja +45 °C -lämpötilojen haaarukassa.

Akku täyteen ladattuna auto starttaa aina oletusarvoisesti Electric-sähköajotilassa. Käyttötestissä ylsimme kesäisellä 80 km/h -rajoitetulla maantiellä kevyesti valmistajan ilmoittamaan 60 kilometrin toimintamatkaan ja pihistelemällä pidemmällekin, kun taas kaupungissa tai moottoritiellä tyypilliseksi sähkökantamaksi jäi noin 45 kilometriä. Pikkupakkasilla näistä lukemista piti vielä vähentää nopeuksista ja lämpötiloista riippuen noin 5–15 kilometriä, sillä matkustamon lämmittäminen vie energiasta osansa.

Käyttötesti Peugeot 308

Vaihtelevaa kulutusta

Kun kaikki sähkö on kulutettu, ajotila vaihtuu Electricistä Hybridiin, ja matka jatkuu pääasiassa bensiinin voimin. Tästä eteenpäin ajokustannukset riippuvatkin sitten jälleen lataamisen ahkeruudesta ja reitin pituudesta.

Tyhjällä akulla 308 Hybridin kulutukset asettuvat tasaisin portain maantiellä 5 l/100 km, moottoritiellä 6 l/100 km ja kaupunkiajossa 7 l/100 km -tasolle. Nämä eivät ole pahoja lukemia varsin suorituskykyiselle autolle, mutta kuten sanottua, lataustolpalla vierailu säästää polttonestettä huomattavasti.

Esimerkiksi sadan kilometrin moottoritiematkalla, johon lähdetään akku täynnä, kulutuksen saa tippumaan jopa 3 l/100 km -pintaan, ja tämä siis täysin normaaleilla kesänopeusrajoituksilla ajettaessa. Parhaimmillaan 308 Hybridillä pääsee siis reilusti alle dieselautojen kulutuslukemien – mutta vain siinä tapauksessa, että osa matkasta ajetaan sähköllä.

Peugeot 308 käyttötesti

Sähköä vain määränpäästä

Useampia satoja kilometrejä matkattaessa Peugeotin yksivaihelataus ja pikalatauksen puute aiheuttavat sen, että tien päällä akkua tulee täytettyä ani harvoin. Tässä lataushybridin isoin etu sähköautoon nähden onkin ehkä siinä, että tarvittaessa autolla pääsee sen kummemmin stressaamatta vaikka Suomen halki. Tosin ei tällöinkään ilman pausseja, siitä pitää 308 Hybridin pienehkö, 40 litran polttonestesäiliö huolen.

Käyttötestin keskikulutus oli reippaalla, 40 000 kilometriä vuodessa -tahdilla 4,6 l/100 km, ja suurimmalla osalla tankkausväleistä (19 kpl) auto vei bensiiniä neljän ja kuuden litran välillä sataa kilometriä kohden. Mutta kuten sanottua, vähemmän ajavalla lukemat olisivat luonnollisesti aivan toisennäköiset – käyttötapa ratkaisee.

Peugeot 308 käyttötesti

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat