25.3.2020

Moottorin suuri kesärengastesti: ekorengas säästää, mutta pitää märällä huonommin

kesärengste

Kahdeksan kesärenkaan testimme osoitti, että alhaisen vierintävastuksen rengas todella vähentää polttonesteen kulutusta. Vastapainona on kuitenkin heikompi pito sateella.

Tuoreimmassa rengastestissämme, johon ottavat osaa markkinoiden taloudellisimmat kesärenkaat, mittasimme renkaiden paremmuutta usealla osa-alueella – niin kuivalla kuin märälläkin asvaltilla.

Kuivalla arvostelimme renkaiden ajettavuutta erilaisissa ajotilanteissa sekä mittasimme jarrutusmatkat nopeusvälillä 80–5 km/h. Märällä kokeet käsittivät vastaavien ajettavuus- ja jarrutuskokeiden ohella vesiliirtokokeet niin suoralla kuin kaarteessa. Lisäksi mittasimme renkaiden vierintävastuksen sekä melutason.

Näistä vierintävastusmittaukset sekä kostealla pinnalla tehdyt kokeet nousivat odotetusti pääosaan, sillä kuten jo ensimmäisessä ennakkojutussa kerroimme, alhaista vierintävastusta ja märän kelin pitoa on perinteisesti ollut hankala yhdistää yhteen ja samaan renkaaseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kulutussäästö yli 6 prosenttia

Testirenkaiden vierintävastukset mitattiin uusina Nokian Renkaiden testilaboratorion vierintävastusrummulla, joka on hyväksytty renkaiden EU-rengasmerkintöjen mittaamiseen (ISO 28580:2018).

Kärkinelikon muodostivat odotetusti vierintävastukseltaan A-luokituksen saaneet renkaat. Vastaavasti märkäkokeissa parhaiten menestyneet renkaat jäivät peränpitäjiksi.

Asialla on merkitystä autoilijan lompakolle, sillä parhaiten rullaava rengas kuluttaa kokeen perusteella 6 prosenttia vähemmän polttoainetta huonoimmin sijoittuneeseen verrattuna.

Vesiliirrossa yli 10 km/h ero

Kolikon toinen puoli tuli esiin märän kelin kokeissa. Osa vierintävastukseltaan A-luokituksen renkaista sietää vesiliirtoa selvästi B-luokan renkaita huonommin, ja myös jarrutusmatkat venyvät pidemmiksi.

Esimerkiksi suoralla tehdyssä vesiliirtokokeessa huonoin rengas menetti otteensa tienpinnasta jo 74,5 km/h nopeudessa, kun paras rengas vastusti liirtoa aina 85,5 km/h nopeuteen saakka.

Se, miten tämä kaikki vaikuttaa testin lopputulokseen ja mistä renkaasta leivotaan voittaja, selviää Moottorin numerossa 4/2020 julkaistavasta täydellisestä testiraportista. Lehden ilmestymisen (25.3.) jälkeen voit lukea sen myös sähköisesti Lehtiluukusta.

Testatut renkaat, koko 205/55 R16:

  • Bridgestone Turanza T005
  • Continental Eco Contact 6
  • Goodyear Efficient Grip 2
  • Kumho Wattrun VS31
  • Michelin Energy Saver +
  • Michelin Primacy 4
  • Nokian Hakka Blue 2
  • Pirelli Cinturato P7 Blue

Teksti: Pasi Piironen ja Jussi Saarinen Kuvat ja testin toteutus: Test Finland Oy

Luetuimmat