3.12.2022

Tukholman vanha ydin ja viehättävä Stortorgetin joulutori

Jouluksi valaistu Tukholma ja vanhankaupungin joulumarkkinat luovat tunnelmaa pimeyteen – mutta on kaupungilla tarjota myös ruokaelämyksiä, suklaaherkkuja ja satoja piparkakkutaloja.

Tukholma sonnustautuu monin tavoin jouluiseksi. Ohittamattomia ovat Stortorgetin joulumarkkinat Gamla Stanin ytimessä sekä Walk of Lights -kävely keskustan näyttävästi valaistuilla kaduilla, unohtamatta ArkDes-piparkakkutalonäyttelyä sekä moninaisia lahjojen shoppailumahdollisuuksia.

Lukuisat kaupungin joulumarkkinoista ovat jo avoinna, ja mitä lähemmäksi joulua mennään, sitä enemmän toreja aukeaa ympäri kaupunkia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jouluperinteitä kunnioittaen

Jokainen ruotsalaisia jouluperinteitä kunnioittava suuntaa nimenomaan Gamla Staniin sanaparin Stortorgets julmarknad houkuttelemina. Tapahtuma sijaitsee korkeiden kivitalojen ympäröimällä varsin pienellä aukiolla – kompakti koko onkin näiden idyllisten joulumarkkinoiden valtti.

Kävijähulinaa vartioi aukion keskelle pystytetty joulukuusi.

Joulumarkkinat on järjestetty liki katkeamattomasti vuodesta 1837, perinne katkesi ainoastaan melskevuosina 1907–14 sekä koronavuonna 2020. Nämä ovat Tukholman ja Ruotsin vanhimmat joulumarkkinat. Tapahtuma ylsi vuonna 2014 kansainväliseen Euroopan parhaiden joulumarkkinoiden top 10 -listalle.

Lahjoja ja matkatuliaisia

Joululahjoja ja matkatuliaisia etsiville markkinat ovat suotuisa käyntikohde. Kojuilla on tarjolla muun muassa käsitöitä, taide-esineitä, leivonnaisia, joulumakkaraa, hirvenlihaa, keramiikkaa, takorautaisia tuotteita, joulukoristeita, joulumakeisia – ja glögiä. Kojuja on kaikkiaan 41 ja niiden sijainnit selviävät kartasta.

Joulumarkkinat ovat avoinna päivittäin 23.12. asti kello 11–18.

Skansenillakin tarjolla joulutunnelmaa

Adventtiviikonloppuisin järjestettävillä Skansenin joulumarkkinoilla  https://www.skansen.se/sv/julmarknad Djurgårdenissa tunnelmaa luovat elävä musiikki ja myyntikojujen myyjien entisajan vaatteet. Myynnissä on perinteisiä käsitöitä ja jouluherkkuja.

Skansenin joulumarkkinat avoinna la ja su 18.12 asti ja alueelle on pääsymaksu.

Muista Tukholman kaupungin alueella ja sen ulkopuolella järjestettävistä joulutoreista ja jouluisista tapahtumista lisätietoa täältä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suussa sulavia suklaatuliaisia

Gärdetin kaupunginosassa Erik Dahlsbergsgatanilla sijaitseva Ejes-suklaapuoti on ainutlaatuinen nähtävyys eikä vastaavia Ejes-puoteja ole muualla.

Tuoksu on tyrmäävä – hyvällä tavalla – heti ovelta. Puoti on täynnään mitä mielikuvituksellisimpia suklaaherkkuja siisteissä riveissä lasivitriineissä. Hovihankkijankin kunnian saanut yritys on toiminut vuodesta 1923.

Nykyinen Ardebäck-omistajasuku otti ohjat vuonna 1988. Linda Ardebäck esittelee mieluusti suussa sulavia herkkuja ja kertoo liikkeellä olevan paljon kanta-asiakkaita, joiden mieltymykset tunnetaan tarkoin.

Valikoimissa on 52 erilaista konvehtia samppanjatryffelistä rommirusinaan, suolakrokantista chilitryffeliin ja pähkinäisestä pistaasista marsipaaniin.

Joululounas puutarhan varjossa

Ruotsin pääkaupungissa voi syöldä moniaalla hyvin. Huono valinta ei ole joululounas Gamla Orangeriet -ravintolassa. Ateriointi on hauska elämys yksistään paikan sisustuksen vuoksi: ruokaillaanhan kasvihuoneen lasikaton alla. Tunnelmaa luovat pehmeää valoa antavat lyhdyt. Ravintola sijaitsee Pohjois-Tukholman Bergianska Trädgårdenissa – lyhyen kävelyjotoksen päässä kantakaupungista.

Tarjoilija Carina Norberg tuo suosittuja ja runsaita joululautasia pöytiin.

Joululounaalla on tarjolla muun muassa sinappisilliä, Skagen-leipää, Västerbotten-piirakkaa, taimenen mätiä, kirjolohta, kotitekoisia mausteisia lihapullia, hirvenlihamakkaraa, luomukinkkua ja Janssonin kiusausta.

Kasvisruokina on marinoitua munakoisoa ja fenkolia, punajuuriterriiniä chevre-juustolla, sinappista uunissa paistettua selleriä ja sienillä täytettyjä Savoy-kaalirullia – sekä vegaanista Janssonin kiusausta.

Lounas on täyttävä, eikä lounaselämys maksa ilman juomia kuin noin 30 euroa.

Tänne tullaan myös itseleivotun leivän ja leivonnaisten – sekä erityisen hyvän kahvin perässä. Käsityöläiskahvin perusta on pienpaahtimo Stockholm Roast, jonka tuotteita moni ostaa kahvittelun jälkeen matkatuliaisiksi.

Varaa kaupunkiretki ajoissa!

Helsingistä tai Turusta tuleville laivamatkailijoille vinkattakoon, että risteilymatkustajat ehtivät vaivattomasti Tukholman keskustassa ja kaupungin ulkopuolella sijaitseviin käyntikohteisiin laivayhtiöiden retkillä.

Retki kannattaa varata ennakolta ja ajoissa, sillä ne ovat suosittuja ja paikkoja on rajoitetusti. Retkihintoihin kuuluvat kuljetuksen lisäksi yleensä myös opastus ja mahdolliset pääsymaksut perillä.

Tukholma on tietty myös shoppailun ja lahjojen etsinnän näkökulmasta Helsinkiä monipuolisempi ostoskaupunki.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valoa epävarmoihin aikoihin

Tukholmassa loistavat – näinä sähkövarmuuden epävarmoinakin aikoina – jouluvalot yli 40 kadulla ja aukiolla. Se tarkoittaa ainakin miljoonaa lediä.

Kungsträdgårdenin jouluvalot ja näyttävästi valaistu luistinrata luovat illan pimetessä tunnelmallista hehkua – jouluisista näkymistä uupuu vain valkea lumipeite. Valoteemaista kävelyreittiä suunnittelevien kannattaa tarkastaa kartalta, https://stockholmsjul.se/invigning    missä jouluvalot valaisevat joulukuun pimeyttä. Näillä kaduilla käyskentelevät voivat ikuistaa hämärtyvässä illassa tuikkivat joulutähdet, enkelihahmot, porot ja tontut valokuvamuistoiksi.

Monelle joulumielen tuo myös joulukuun 13. päivä, jolloin Ruotsissa ja Tukholmassa juhlitaan Luciaa monenlaisin konsertein ja katukuvassa näkyvin kulkuein. Tietoa eri tapahtumista täältä.

Taiteellisia piparkakkutaloja vuodesta 1990

Arkkitehtuurimuseo ArkDes esittelee Ruotsin arkkitehtuuria ja muotoilua – ja näin joulun kunniaksi myös taiteellisia piparkakkuluomuksia, joiden ideoinnissa ei ole säästetty mielikuvitusta!

ArkDesin piparkakkutalonäyttely on myös enemmän tai vähemmän leikkimielinen kilpailu, jossa on kolme sarjaa: arkkitehdit, suunnittelijat ja ammattileipurit, lapset alle 12 vuotta sekä avoin sarja kaikille leipomisesta pitäville (”Alla andra som bakar”). Kilpailu ja näyttely on ollut kaupunkilaisten ilona vuodesta 1990. Voittajat selviävät äänestyksen perusteella.

Tapahtumassa on joka vuosi oma teemansa, joka on tänä vuonna ”Around the Corner”, jonka osallistuja saa tulkita ihan vapaasti, voihan valittu teema tarkoittaa esimerkiksi mitä on kulman takana, mitä tulevaisuus tuo tullessaan tai mitä tapahtuu omilla kulmilla.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat