2.12.2022

Runsas joulubuffet risteilyn kohokohta – joulu Itämerellä 2/3

Viking Linen alusten notkuvat joulupöydät tarjoavat makuelämyksiä lahden molemmilta puolilta – myös jälkiruokien ystäville.

Kinkkua ja lohta, rosollia ja lanttulaatikkoa, lihapyöryköitä ja sillejä – niistä on joulupöytä tehty – uusia kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja unohtamatta. Perinneherkkujen varaan rakentuu myös Itämerellä risteilevien Viking Linen alusten notkuva joulupöytä.

Perinneherkuista on kehitelty myös moderneja versioita. Tarjolla on tietty myös kasvisruokia, joista monet ovat vegaanisia.

Viking Linen joulupöytä tarjoaa makuelämyksiä lahden molemmilta puolilta, joten valikoimaa löytyy suomalaiseen ja ruotsalaiseen makuun. Joulubuffetissa voi tänä vuonna vertailla naapurusmaiden ruokaperinteitä monipuolisemmin kuin koskaan aiemmin.

Punaisten alusten menu on syntynyt yhteistyössä alusten keittiömestareiden ja Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa.

– Suomalaisten herkkujen rinnalla tarjotaan ruotsalaisen joulusuosikkeja, kuten paahtokylkeä, sillejä ja janssoninkiusausta. Kinkkuakin on tarjolla kahdella tavalla – suomalaisittain ja ruotsalaisittain, varustamon tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo.

Tänä vuonna Viking Linen laivoilla kinkunleikkaajalle saa ensimmäistä kertaa esittää toiveen, haluaako lautaselleen suomalaisittain vai ruotsalaisittain suolattua kinkkua vai molempia. Maussa ei juuri eroa ole, mutta suomalainen kinkku on koostumukseltaan hieman kypsempi ja mureampi.

Ruokien esillepanosta on sanottava, että vesi herahtaa kielelle jo sisään tullessa. Omaa pöytää etsiessä alkaa katse harhailla värikkäiden ja taiten aseteltujen ruokavatien seutuvilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sata sorttia, myös kevyempää

– Perinteiset jouluruoat pitävät pintansa, mutta toisaalta laiva on aina ollut paikka, jossa ihmiset ovat olleet valmiita kokeilemaan myös uutta, varustamon ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.

Hänen mukaansa moni risteilyvieras haluaa nykyään syödä jouluna hyvin, mutta kenties takavuosia kevyemmin.

– Joulubuffaamme on vuosien mittaan lisätty yhä enemmän raikkaita, jouluisia kasvislisäkkeitä.

Viking Linen joulupöytään katetaan yli sata eri sorttia. Koko menu avautuu täältä. Lasten seisovapöytäkin on tarjolla, eikä siellä ole pelkästään nakkeja ja ranskalaisia.

Vastuullisuus matkassa

Varustamoyhtiöstä kerrotaan, että eri alusten joulubuffetista nauttii arviolta 200 000 matkustajaa.

Vastuullisuus on vahvasti osa antimien tarjonnan suunnittelua.

– Olemme jonkin verran vähentäneet ruokalajien määrää, mutta samalla satsanneet yhä enemmän laatuun ja esillepanoon. Uutta ajattelua, myös ruokahävikin taltuttamiseksi, on valmiiden jälkiruoka-annosten pöytiin tarjoilu, Lindholm kertoo.

Tällä kertaa tarjolla on jouluinen kanelimoussepuolukkahyytelö, jonka kanelinen maku ja piparkakkupohja ovat jouluinen yhtälö.

Yhtiö käyttää esimerkiksi vain vapaan kanan munia ja kun tarjoillaan muikun mätiä, hyödynnetään muikku kokonaan se savustamalla. Uhanalaista ankeriasta ei ole enää tarjolla.

Meren antimia kaikille

Kalapöydässä on huomioitu niin suomalaisten kuin ruotsalaisten matkustajien mieltymykset. Lohta on tarjolla eri muodoissa: paistettuna, savulohimoussena, graavina ja lämminsavustettuna.

– Suomalaisilta tulisi sanomista, jos pöydästä ei löytyisi sinappi- tai sipulisilliä. Ruotsalaiset pitävät enemmän esimerkiksi akvaviittisillistä, joka tänä vuonna maustetaan piparjuurella ja fenkolilla, Lindholm paljastaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perinnelaatikoita ja janssoninkiusausta

Peruna- ja lanttulaatikkoa meni joulupöydissä viime vuonna lähes yhtä paljon, mutta porkkanalaatikko oli hitti.

– Tämä kertoo siitä, että porkkanalaatikko on maistunut myös ruotsalaisille jouluvieraillemme – muuten ruotsalaiset eivät ole ollenkaan laatikkoihmisiä, Lindholm arvioi.

Viking Gracen laivakokki Jan Blomqvist leikkaa jo kinkusta viipaleita, joten on aika siirtyä aterioimaan.

Ruotsalaisten matkailijoiden se jokin on janssoninkiusaus. Ja täytyy tunnustaa, naapurimme eivät ole ihan väärässä, vuokaruoka on hyvää!

Janssons frestelse -ruokalajin nimen alkuhistoriasta ei ole täyttä varmuutta. Kiusaus valmistetaan raastamalla perunaa, latomalla se kerroksittain kalan kanssa vuokaan, maut hauduttuvat kohdilleen kerman avulla. Aidon anjoviksen sijaan kiusauksessa on käytetty – eettisesti kestävistä syistä – lähinnä anjovismaustettua silliä (Clubea harengus) sekä myös tynnyrikypsytettyä kilohailia.

Ruokaelämyksen kruunaa jälkiruokatarjonta. Viking Linella ruotsalaisesta perinteestä on poimittu tarjolle maltanriisi eli appelsiiniriisi. Matkustajia hemmotellaan myös juustoilla, jäätelöllä sekä karkkitalolla, jossa on vallinnanvaraa suklaafudgesta ja marmeladista erilaisiin tryffeleihin.

Mitä herkuttelu maksaa?

Viking Linen laivoilla joulubuffet alkoi 17.11. ja on katettuna 26.12. asti.

Ja kuten kilpailijoillakin, Viking Linellä joulubuffet on jonkun euron edullisempi etukäteen ostettaessa verrattuna laivalla ostettuun ateriahintaan. Joulubuffetin hintaa vaikuttaa myös matkustuspäivä: ma–to on hieman edullisempaa kuin pe–su.

Turku–Tukholma välillä merta kyntävillä Viking Gracella ja Viking Gloryllä joulubuffet maksaa 41/44 euroa per aikuinen.

Helsinki–Tukholma-reitillä eli Gabriellalla joulubuffetin hinta on 44/47 euroa per aikuinen. Helsinki–Tallinna-välin Viking XPRS -aluksella joulubuffet-illallinen maksaa 27/33 euroa per aikuinen.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat