12.5.2016

Vakuutusyhtiö: Viisi vinkkiä varastetun pyörän välttämiseen

Jopo

Kesä kiihdyttää myös pyöräilysesongin täyteen vauhtiin. Pyöräkauppoja solmiessa kannattaa olla tarkkana, sillä myynnissä on myös varastettuja menopelejä.

Vakutuusyhtiö If tarjoaa vinkkejä polkupyörän ostoon. Näillä neuvoilla on mahdollista välttää varastetun pyörän hankkiminen vahingossa.

Vakuutusyhtiö esittelee myös esimerkin polkupyöräkaupoilta, jossa omistajaa vaihtoivat varastetut menopelit.

Toistakymmentä Jopoa netissä kiireisellä aikataululla myynyt ”vapaa-ajan pyöräilijä” herätti vakuutustutkijan epäilykset varastetun tavaran kauppiaasta. Kauppapaikan tarjoamaa kauppiaan myyntihistoriaa tarkastelemalla samat johtopäätökset voi tehdä myös kuluttaja.

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos myyjällä on useiden myyntikohteiden lisäksi kova kiire tai houkuttimena käytetään poikkeuksellisen halpaa hintaa.

Käytettyjen polkupyörien kauppa käy netissä vilkkaana erityisesti kesän kynnyksellä. Käytettyä pyörää hankkiessa kannattaa olla tarkkana, sillä netissä on rehellisten kauppojen lisäksi tarjolla myös varastettua tavaraa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarkkana nettikaupoilla

Viime vuoden alkupuolella useat hyvin samankaltaiset Jopojen myynti-ilmoitukset herättivät Ifin vakuutustutkijan huomion. Pienen selvitystyön jälkeen hän huomasi, että sama myyjä oli myynyt vajaan neljän kuukauden sisällä yhteensä 11 käytettyä Jopoa. Pyörät myytiin yksitellen, ja myyjä perusteli toivettaan nopeista kaupoista lähestyvällä muutolla.

– Jos sama kaveri myy useita käytettyjä pyöriä hyvin lyhyen ajan sisällä, siinä alkavat hälytyskellot soida. Tästä myyjästä ilmoitettiin poliisille, mutta hän ei ollut suinkaan ensimmäinen tai viimeinen varastetun tavaran kauppias netissä, Ifin tutkijatoimen päällikkö Jarmo Murtomäki sanoo.

Vakuutusyhtiö neuvoo soittamaan poliisille

Nettikirppareita kannattaa pitää silmällä, jos oma pyörä on varastettu. On hyvin mahdollista, että lyhyen ajan sisällä oma pyörä putkahtaa myyntiin jossain. Jos näin käy, kannattaa olla yhteydessä poliisiin. Itse ei kannata lähteä neuvottelemaan varastetun tavaran myyjän kanssa.

Jos oma pyörä tulee vastaan netissä, omistajan on pystyttävä todistamaan, että kyseinen pyörä on tosiaan itselle kuuluva. Todisteeksi riittää tyypillisesti yksityiskohtainen kuvaus pyörästä tai esimerkiksi kuva pyörän sarjanumerosta.

Vakuutusyhtiö If kertoo viisi vinkkiä, miten voit selvittää, että myynnissä oleva pyörä ei ole varastettu:

Viisi vinkkiä pyöräkaupoille

1. Vaadi myyjältä kuitti alkuperäisestä ostosta.

2. Jos kuitti on kadonnut, pyydä myyjältä pyörän alkuperäisiä huolto-ohjeita. Varkaalla ei niitä hyvin todennäköisesti ole.

3. Kysy, voitko maksaa pyörän pankkitilille. Varastettujen pyörien myyjät suosivat käteismaksua.

4. Jos myynnillä on kiire, suhtaudu ilmoitukseen varauksella. Varastettu tavara halutaan yleensä saada nopeasti liikkeelle.

5. Jos pyörässä on tuore maalipinta, kyseessä saattaa olla varastettu pyörä. On mahdollista, että varastetun pyörän väriä on haluttu vaihtaa, jotta pyörän jäljittäminen olisi vaikeampaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vakuutusyhtiö korvaa vahingon ei vaivaa

Jos ostat varastetun pyörän, saatat syyllistyä kätkemisrikokseen. Lisäksi rahasi saattavat mennä hukkaan, sillä varastettu pyörä palautetaan sen alkuperäiselle omistajalle, jos se löydetään.

Varastettu pyörä korvataan If:n mukaan yleensä kotivakuutuksesta. Korvaus on käytännössä pyörän arvo varastamishetkellä miinus omavastuu. Vakuutus ei kuitenkaan kata esimerkiksi uuden pyörän etsimisestä aiheutuvaa vaivaa. Siksi vakuutusyhtiö muistuttaa, että pyörän lukitsemiseen ja säilyttämiseen kannattaa panostaa.

Lähde: If, kuva: Helkama Velox

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat