8.4.2022

Ahvenanmaa on sipsifanien paratiisi

Taffelin tehtaanmyymälä

Ahvenanmaalta tulevat Suomen suosituimmat perunalastut, mutta saarella on tarjolla paljon muitakin helppoja ja hyviä herkkuja.

Taffelin tehtaalta Ahvenanmaalta lähtee joka päivä 10 rekkavaunullista sipsejä Manner-Suomeen. Korona-aikana sipsit ovat maistuneet asiakkaille erityisen hyvin, ja parhaimmillaan rekkojen määrä on kasvanut jopa kuuteentoista päivää kohden.

Suomen suosituimman sipsibrändin, Taffelin tuotanto päätyykin suurimmaksi osaksi suomalaisten suihin, ja vain pieni osa tuotannosta myydään Viroon.

Sipsitehdas on tuottanut Taffel-perunalastuja ahvenanmaalaisista perunoista jo 1970-luvulta saakka. Ja jo ennen koronaa Ahvenanmaalla valmistui yli puolet Suomessa myytävistä sipseistä.

Perunanviljely onkin Ahvenanmaan tärkeimpiä elinkeinoja ja käytännössä lähes kaikki saarimaakunnassa tuotetut perunat käytetään Taffel-tehtaan tuotannossa. Eivätkä ne silti riitä: perunaa tuodaan myös manner-Suomesta ja Euroopasta. Perunaa kuluukin vuositasolla lähes 30 miljoonaa kiloa.

Ahvenanmaalla matkailevan kannattaakin piipahtaa todellisessa sipsikeitaassa, Taffelin tehtaanmyymälässä Godbyssä, joka sijaitsee lähellä Kastelholman linnaa. Myymälässä on hyvä valikoima Taffelin tuotteita ja joskus erikoiseriäkin, joita ei löydä kaupoista.

Smatkby tapaslajitelma
Smakbyn tapaslajitelma, lähellä tuotettua ja kasvatettua. Pikkelöityjä omenaraakileita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omenaherkkuja Smakbyssä

Smakbyn on niin sopivasti aina ”matkan varrella”, että siellä on helppo piipahtaa pikaisesti vaikkapa lounaalla.

Ahvenanmaalla kasvatetaan kausivaihteluista riippuen 70–75 prosenttia Suomessa myytävistä kotimaisista omenoista. Tutustuimme Micke Björklundin ravintolassa pikkelöityihin omenaraakileisiin, jotka on kehitetty paikallisella Öfvergårdsin omenatilalla. Omenapuista poistetaan kasvukauden aikana pieniä raakileita, jotta jäljelle jääville hedelmille on tilaa kasvaa, ja omenatiloilla on ideoitu raakileiden jälleenkäyttöä. Pikkelöityinä ne sopivat mainiosti vaikkapa tapas-lautaselle.

Alvados tynnyreitä Smäkbyssa
Alvados tynnyreita Smakbyssä.

Artesaaniolutta ja pubiruokaa

Stallhagen-panimon tuotantolaitos sijaitsee keskellä kaunista ahvenanmaalaista maalaismaisemaa. Täällä voi tehdä panimovierailun, opetella oluenvalmistuksen niksejä, maistella erilaisia oluita ja ostaa omat suosikkioluensa panimomyymälästä. Panimosta löytyy myös opastus erityyppisten oluiden ja ruokien yhdistelemiseen.

Panimoravintola Pub Stallhagenissa on tarjolla oluen seuraksi sopivia ruoka-annoksia. Ne valmistetaan ”axgan” -filosofian mukaan, eli keittiössä käytetään paikallisesti tuotettuja raaka-aineita. Kesäaikaan oluista ja ruoka-annoksista voi nauttia kesäterassilla, ja samalla saattaa päästä osalliseksi myös kulttuuritapahtumiin.

Teksti: Kari Martiala ja Helena Lylyharju Kuvat: Kari Martiala

Luetuimmat