31.12.2023

Ajokieltoa rapsahti, tiedätkö kuinka tulisi toimia?

Jos ajaa ilman ajo-oikeutta, autoilija syyllistyy kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Holtittomuudesta voi koitua sakkoa tai vankeutta sekä lisää ajokieltoa.

Poliisin määräämästä ajokiellosta ei kannata lipsua. Jos nimittäin ajaa ilman ajo-oikeutta, autoilija syyllistyy kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

– Ja tällöin ajokiellossa oleminen koventaa edelleen rangaistusta, Poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta taustoittaa.

Jos ajaa ajo-oikeudetta eli ilman ajokorttia ja jää siitä kiinni, tietää se seuraamuksena 20 päiväsakkoa. Mutta jos ajokiellossa oleva tavataan auton ratista, tietää se 30 päiväsakon seuraamusta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mistä eri syistä ajokieltoa?

Mistä syystä poliisi määrää ajokieltoa ja miten ajokiellon pituus määräytyy? Kerromme tässä artikkelissa myös, miten kuljettajan kannattaa toimia, jos hänet määrätään ajokieltoon.

Poliisi määrää kuljettajan tarvittaessa ajokieltoon siksi, että siten turvataan kuljettajan ja muiden tielläliikkujien henkeä ja terveyttä, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi. ”Ajokiellon tarkoituksena on estää kuljettajan osallistuminen liikenteeseen, jos hän on syyllistynyt liikennerikokseen tai -rikkomuksiin, rikkonut ajokorttiin liittyvää velvoitetta tai hänen terveydentilansa on puutteellinen.”

Rikosperusteinen ajokielto voidaan määrätä esimerkiksi silloin, jos autoilija on syyllistynyt toistuviin liikennerikkomuksiin, rattijuopumukseen tai jos vaarantaa liikenneturvallisuutta vakavaa piittaamattomuutta osoittaen.

Ajokieltoa voi koitua myös niissä tapauksissa, että autoilijan terveydentila on puutteellinen. Poliisi voi määrätä ajokiellon myös silloin, jos kuljettaja ei ole toimittanut tarvittavaa lääkärinlausuntoa ajoissa.

Kortti hyllyllä ei kannata hölmöillä

Jos ajaa ilman ajo-oikeutta, autoilija syyllistyy kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Holtittomuudesta voi koitua sakkoa tai vankeutta sekä lisää ajokieltoa.

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo tiedotteessaan, että ajokiellon pituuden määrittelyyn vaikuttaa moni tekijä kuten ajokieltorikoksen vakavuus ja aiemmat ajokieltorikokset. Esimerkiksi törkeiden ajokieltorikosten osalta ajokiellon kesto on harvoin alle puolen vuoden mittainen, vaikka kyseessä olisi ensikertalainen.

 ”Lisäksi otetaan huomioon kiellon vaikutukset ihmisen toimeentuloon ja välttämättömään liikkumiseen.”

Kun ajokielto päättyy, autoilijan tulee suunnata oman asuinpaikkakunnan poliisilaitokselle hakemaan ajokorttia. Poliisista tähdennetään, että vaikka ajokielto olisi päättynyt, ei ajo-oikeus palaudu ilman asiointia poliisiasemalla.

Jopa viiden vuoden ajokielto!

Alkoholirattijuopumuksesta kiinni jääneen autoilijan ajokiellon pituus riippuu humalatilan syvyydestä ja siitä, onko kiinni jäänyt autoilija ensikertalainen vai uusija. Ajokieltoa voi rapsahtaa jopa viisi vuotta, kertoi Moottori aiemmin otsikolla Katso rangaistustaulukko: rattijuopumus rapsauttaa jopa 5 vuoden ajokiellon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kahdenlaisia ajokieltoja

Poliisin kotisivuilla kerrotaan tarkemmin erilaisista ajokielloista. Ne jakaantuvat kahteen: rikosperusteisiin ajokieltoihin ja muihin ajokieltoihin.

Rikosperusteinen ajokielto määrätään seuraavilla perusteilla:

  • toistuvat liikennerikkomukset
  • kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta
  • vakavaa piittaamattomuutta osoittava liikenneturvallisuuden vaarantaminen
  • törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen
  • rattijuopumus
  • törkeä rattijuopumus
  • vaarallisten aineiden kuljetusrikos
  • liikennejuopumus ulkomailla.

Mikä on väliaikainen ajokielto?

Poliisimies voi määrätä ajo-oikeuden haltijan rikosta epäillessään väliaikaiseen ajokieltoon. Väliaikainen ajokielto jatkuu pääsääntöisesti siihen asti, kunnes rikosasia on ratkaistu ja poliisi on tehnyt ajokieltopäätöksen.

Poikkeuksiakin on.

Ajokielto voidaan nimittäin jättää määräämättä, jos autoilijaa ei tuomita rangaistukseen rattijuopumuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tai vaarallisten aineiden kuljetusrikoksesta.

Poliisi voi tietyissä tilanteissa siis antaa ajokiellon sijaan varoituksen, ehdollisen ajokiellon tai alkolukolla valvotun ajo-oikeuden.

Lieviä ja vakavampia törttöilyjä

Liikenteessä törttöilyä on hyvin eri asteista, autoilijoiden lievistä epähuomiossa tehdyistä ajovirheistä tahallisiin kanssaliikkujia vaarantaviin ylilyönteihin. On kiinnostavaa tietää, milloin ylittyy ”tavallisen” liikenneturvallisuuden vaarantamisen raja ja teko muuttuu törkeäksi.

Asiantuntijoiden mukaan törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen on kyseessä, jos autoilija ylittää roimasti nopeusrajoituksen, ohittaa näkyvyyden ollessa turvalliseen ohitukseen riittämätön, ohittaa muita autoja ohituskieltoalueella tai laiminlyö pysähtymis- tai väistämisvelvollisuuden.

Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen johtaa rangaistuksen lisäksi useiden kuukausien pannaan, enimmillään vuoden ja yhdeksän kuukauden mittaiseen ajokieltoon kuten Moottori kertoi aiemmin otsikolla Ajokieltoa jopa kymmeniä kuukausia – katso poliisin taulukko törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen seurauksista. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Alkolukolla lyhyempi ajokielto

Alkolukolla lyhyempi ajokielto -otsikon alla Moottori kertoi aiemmin, että alkoholirattijuopumuksesta tai törkeästä alkoholirattijuopumuksesta epäilty autoilija voi saada ajo-oikeutensa takaisin asennuttamalla ajoneuvoon alkolukon. Valvottu ajo-oikeus ei vaikuta rattijuopumuksesta tuomittavaan rangaistukseen. Valvonnan piirissä oleva ei saa ajaa muilla kuin vain hyväksytyllä alkolukolla varustettuja ajoneuvoja.

Poliisilta haettavaa alkolukkoajokorttia varten autoilijan on käytävä päihdekeskustelu lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa, jonka aikana keskustellaan paitsi päihteiden käytöstä myös niiden vaikutuksesta terveyteen. Myös hoitomahdollisuuksista puhutaan.

Valvottu ajo-oikeus alkaa, kun valvottavan asuinpaikan poliisi luovuttaa valvottavalle väliaikaisen ajokortin, josta käy ilmi erityisehto alkolukon käytöstä. Poliisi voi myöntää väliaikaisen ajokortin jo ennen rattijuopumusasian käsittelyä tuomioistuimessa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: PoliisiLänsi-Uudenmaan poliisi 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat