19.6.2021

Alkoviauto ilman kyömyä ajon aikana: Bürstner esitteli asuntoauton nostoalkovilla

Lyseo Gallery

Puoli-integroidut autot ovat sysänneet alkoviautot pieneksi vähemmistöksi matkailuajoneuvomarkkinoilla. Voisiko alkovi olla tulevaisuudessa taas suosittu, jos auton päällä ei tarvitsisi kantaa kyömyä mukana koko aikaa?

Alkoviautojen suosio matkailuajoneuvomarkkinoilla on ollut jo pitkään laskevaa. Markkinoilla menestyy nykyään parhaiten puoli-integroidut ja retkeilyautot. Alkoviauto olisi kuitenkin monesti etenkin lapsiperheelle se paras vaihtoehto sen tuoman lisäpedin ansiosta, mutta toisaalta ohjaamon päälle rakennettu kyömy lisää aina ilmanvastusta ja täten myös kulutusta ja päästöjä.

Bürstner on kehittänyt tähän vaihtoehtoisen ratkaisun: paineilmalla nostettavan alkovin. Bürstner Lyseo Gallery -nimeä kantavalla prototyypillä voi ajaa ilman alkovia, mutta pysäköidessä alkovin voi nostaa majoitusasentoon noin puolessatoista minuutissa.

Alkoviosa nousee pystysuoraan ylös ja siellä on 110 senttimetriä leveä XXL-vuode, sekä kännykän latausasema, pöytä ja istuin. Käynti alkoviin tapahtuu kiinteiden askelmien kautta. Alkovi kohotettuna auton kokonaiskorkeus nousee 3,7 metriin.

Alkovi nousee kompressorin avulla, joka pumppaa alkovissa sijaitseviin ilmakammioihin ilmaa 0,2 barin paineella – nostotapahtuman luvataan olevan lähes äänetön. Painetta valvotaan ja tarvittaessa lisätään automaattisesti, ettei alkovi pääse laskeutumaan. Ja vaikka paine laskisi yllättäen, on alkovin rakenteella estetty sen romahtaminen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaikuttava sisustusvarustelu

Bürstner Lyseo Galleryn luvataan olevan jo valmis sarjatuotantoon. Auton sisustuksessa on valmistajan mukaan kehitetty entisestään kotoa kotiin -ideologiaa, joka on ollut jo pitkään Bürstnerin markkinointilause. Tyyliä on suunnattu valmistajan mukaan ’’miesluolamaiseen’’ sisustukseen, johon kuuluu chartreuse-väri, Burlington-tyyppiset tikkaukset, puhvelinnahka ja tumman harmaa matto vaaleilla viimeistelyillä.

Keittiöstä löytyy esimerkiksi pop-up kahvinkeitin, ulosvedettävä liesituuletin, baariyksikkö, sähkötoimiset vetolaatikot ja RFID-lukitus kaikkiin keittiön elementteihin. Asumisen mukavuutta on kehitetty muun muassa joustavalla hanalla, induktio-kaasuliedellä, taustavalaistulla peilillä ja langattomalla kännykän latausasemalla.

– Bürstner kehitti Lyseo Gallery täysin omana suunnitteluna  vain kahdeksantoista kuukauden aikana - ensimmäisestä ajatuksesta aina valmiiseen lehdistölle esitettävään autoon, joka on hyväksytty tieliikenteeseen. Saavutimme tämän mahtavan tuloksen johtuen kitkattomasta yhteistyöstä talon sisällä ja nopeista päätöksistä. 3D-avusteinen suunnittelu ja ajoneuvon visualisointi VR-järjestelmän avulla mahdollisti johtohenkilöiden nopeat päätökset, Bürstnerin toimitusjohtaja Jens Kromer hehkuttaa.

Prototyyppiversion mitat ja pohjaratkaisu ovat täysin samat kuin Lyseo TD 680 -mallissa. Nostoalkoviautojen uskotaan tulevan lähiaikoina myös sarjatuotantoon, saa nähdä aloittaako se uuden alkoviautovillityksen.

Lähde ja kuvat: Bürstner

Luetuimmat