10.4.2018

Asvalttireiästä aavistus, päällystevauriosta ei päivääkään – tarkkana tiellä!

Asvalttireiästä aavistus, päällystevauriosta ei päivääkään – tarkkana tiellä!

Tuttu tieosuus tai lähiristeyksen lätäkkö voi sisältää ikävän yllätyksen, sillä öisin jäätyvä sulamisvesi tekee tuhojaan teiden päällysteille varsinkin tänä keväänä.

Talven väistymisen myötä autoilijoita odottaa usein ikävä yllätys, sillä öisin jäätyillyt sulamisvesi runnoo asvalttiteiden pintoja melkoisella tahdilla tänä keväänä. Tutulle tieosuudelle ilmestyvät reiät voivat aiheuttaa ajoneuvovahinkojen lisäksi rengasrikkoja ja jopa onnettomuuksia.

Monet autoilijat yllättyvät herkästi routavaurioista, sillä tien pintavaurioita voi nähdä jopa hoidetuilla ja tiheästi liikenneöidyillä valtatieosuuksilla. Myös urapaikkausten reunat ja tien reunaan jyrsityt heräteurat ovat otollisia vaurioiden kannalta. Kuoppa ulottuu usein syvälle, sillä varsinkin yksikerroksisen pinnan puhkeamisen jälkeen vesi vie mennessään tien kantavan pohjan.

Myös sulamisvesistä kerääntyvät suuret vesilätäköt kätkevät helposti pintansa alle ikävän yllätyksen, joten maltti on valttia lätäköitä lähestyttäessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Helpoimmin tieto eteenpäin 112-sovelluksella

Satakunnan Kansan haastattelema Heikki Ikonen Pirkanmaan ely-keskuksesta neuvoo, että autoilijalle näppärin tapa ilmoittaa tiessä vauriosta on soitto Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle (0200 2100). Vuorokauden ympäri päivystävä linja puolestaan löytyy näppärimmin 112-sovelluksesta (Android tai iOS -älypuhelimet), jolloin soittajan täsmällinen paikkatieto saadaan samalla kerralla. Tienkäyttäjän linjalle voi soittaa tieilmoituksia myös esimerkiksi tielle kaatuneesta puusta, tiellä olevasta vedestä tai pölyävästä soratiestä.

Mikäli ajoneuvo vaurioituu tien huonon kunnossapidon takia, voi korvausta hakea ely-keskukselta. Parhaiten tähän toimii Ikosen mukaan ely-keskuksen verkkosivuilta löytyvä sähköinen lomake, jonka yhteydestä löytyvät myös täyttöohjeet. Ajoneuvon vaurioiden kuvaamisen ja korjauskulujen käypän arvion lisäksi lomakkeella pitää kertoa missä, milloin ja miten vahinko tapahtui. Myös mahdollisten silminnäkijöiden lausunnot kannattaa lisätä lomakkeelle.

– Vahinkojen korvausasiat on keskitetty Lapin ely-keskukselle. Jos korvaus hyväksytään, maksaja tarvitsee alkuperäiset kuitit, Ikonen kertoi Satakunnan Kansalle.

Lähde: Satakunnan Kansa Kuva: Jari Saarentaus

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat