10.8.2021

Autoliitto: Autoilija, huolehdi näkyvyydestä koulujen alkaessa

Lasit puhtaaksi sisäpuolelta

Huolehdi näkyvyydestä, jotta pieni lapsi ei jää huurun aiheuttamaan katveeseen. Aihe on erityisen tärkeä koulujen alkamisen aikaan.

Autoliitto muistuttaa koulujen alkamisesta ja sitä myötä pienten ihmisten huomioimisesta. Huolehdi näkyvyydestä, jotta pieni lapsi ei jää katveeseen missään tilanteessa. Näin olet osaltasi auttamassa turvallista liikennettä kaikille.

Pieni lapsi jää helposti ajoneuvon kuljettajan huomaamatta paikoissa, joissa aikuinen tulisi havaittua ongelmitta. Tästä syystä Autoliitto kannustaa jokaista tekemään kaikkensa omien havainnointimahdollisuuksiensa parantamiseksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huolehdi näkyvyydestä lasien läpi

Näin syksyn saapuessa auton lasit ovat aamuisin usein märkiä ja huurussa. Liikenteeseen ei saa lähteä, jos laseista ei näe kunnolla läpi. Lasien kuivaaminen ja puhdistaminen esimerkiksi kumilastalla vie vain pienen hetken.

– Myös peruutuskameran linssi on syytä kuivata ja puhdistaa. Erityisesti parkkipaikalla, jossa liikkuu paljon lapsia, kamera on todella hyvä turvaväline, painottaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Samalla on muutenkin hyvä aika myös puhdistaa lasit niin ulkoa kuin sisältä. Epäpuhtaudet lasin pinnalla vaikeuttavat havainnointia erityisesti auringon paistaessa suoraan edestä. Havainnoinnin kannalta olennaisia lasipintoja ovat myös silmä- ja aurinkolasien linssit, jotka nekin on pidettävä puhtaina.

Jos sadekelillä vaikuttaa siltä, että pyyhkijänsulat jättävät kalvoa tai raitaa lasin pintaan, on sulat syytä puhdistaa lasinpesunesteeseen kostutetulla rievulla tai kosteuspyyhemäisellä sulkapyyhkeellä.

– Jos puhdistaminen ei auta, ovat sulat vaihtokunnossa, neuvoo Vesalainen.

Valppaana ja varautuen

Havainnointia vaikeuttavien tekijöiden eliminoimisen lisäksi on tärkeää muistaa, että alentamalla ajonopeutta jää enemmän aikaa havainnoida, arvioida, ajatella ja toimia. Erityisesti koulujen läheisyydessä pitää olla tarkkana.

Lisäksi on tärkeää, että kuljettaja malttaa keskittyä olennaiseen eli ajamiseen. Tästä syystä puhelimien ja muiden häiriötekijöiden ropeltaminen on parasta tehdä vain auton seistessä paikallaan. Kyse on pahimmassa tapauksessa ihmishengistä.

– Matkapuhelimeen kilahtaneen viestin ehtii kyllä lukea myöhemmin, kun ei enää olla liikenteessä. Samalla aikuinen näyttää esimerkillään kyydissä oleville lapsille, ettei puhelimen räplääminen kuulu liikenteeseen, muistuttaa Vesalainen.

Kuvituskuva: Henri Posa/Moottorin arkisto, Lähde: Autoliitto

Luetuimmat