Ajoneuvot Autonhoito 15.6.2017

Lasit kirkkaiksi – oikeaoppinen puhdistus on helppoa ja nopeaa

Puhdas maalipinta on mukavuutta, kirkas tuulilasi on turvallisuutta. Huoltoasemien lasinpesuämpärit auttavat hädässä, mutta paljon parempiakin keinoja löytyy.

Pitkillä reissuilla tuulilasiin pinttyy rumasti likaa. Kesällä oman vaivansa luovat lintujen jätökset ja ötökät, talvella riesana on tuulilasin muuraava suolakura. Lasiin saa tehtyä aukon tuulilasinpyyhkijöillä, mutta koko lasin puhdistaminen vaatii vähintäänkin pysähdystä huoltoaseman lasinpesuämpäreiden luona.

Huoltoasemilla sijaitsevat ilmaiset lasinpesumahdollisuudet ovat yhä harvemmassa, ja niiden tarjoama vesi on usein valmiiksi lähes yhtä likaista kuin puhdistettava lasikin. Parhaimmilla kuivausyrityksilläkin jää helposti rumat kuravanat tuulilasiin.

Laseille tarkoitettu mikrokuituliina yhdistettynä lasinpuhdistusaineeseen on selkeästi tehokkain ja miellyttävin yhdistelmä lasien puhtaanapitoon sekä ulko- että sisäpuolelta.

Sisäpuolelta tuulilasia ei saa siltikään puhtaaksi. Ajan kanssa lasiin kerääntyy pölyä ja esimerkiksi mahdollisten imukuppitelineiden jättämät läikät sekä sormenjäljet heikentävät näkyvyyttä auringonpaisteessa.

Onneksi tuulilasin puhdistamiseen saa hankittua edullisesti pieneen tilaan kulkevat välineet. Kaikki mitä tarvitaan on lasinpuhdistusaine ja yksi mikrokuituliina. Näiden valinnassa voi kuitenkin mennä myös vikaan.

Lasinpuhdistusaineen valinta

Ei ole mitään yksiselitteistä tarvetta käyttää autokäyttöön suunniteltua lasinpuhdistusainetta. Lasi on samaa materiaalia niin autoissa kuin kodin ikkunoissakin, joten kotitalouskäyttöön tarkoitettu lasinpesuaine sopii tähänkin käyttöön varsin hyvin.

Autokäyttöön suunniteltuja aineita puoltaa kuitenkin puhdistettava lika. Auton tuulilasiin kertyy kesällä äkkipysähdyksen litistämiä ötököitä, jotka ovat varsin vieras asia kodin ikkunoissa. Vain kokeilemalla selviää mikä aine toimii puhdistettavaan likaan parhaiten.

Sonax Ikkunapesu kuuluu lasinpesuaineista parempaan päähän. Erot puhdistustehossa ovat pieniä eri aineiden välillä, mutta Sonax onnistuu yhdistämään toiminnallisuuden miellyttävään tuoksuun.

Karkeasti yleistäen aineet on jaettavissa alkoholipohjaisiin, etikkahappopohjaisiin sekä muihin. Näistä jutun yhteydessä käytetty Sonax Ikkunapesu kuuluu jälkimmäisiin, sillä se sisältää pääosin anionisia tensidejä eli pinta-aktiivisia aineita. Eräitä vanhimpia tunnettuja anionisia tensidejä ovat saippuat.

Sonax Ikkunapesu toimii hyvin esimerkiksi ötököihin, jotka harvemmin ovatkaan suuri ongelma lasilla. Alkoholi taas on tehokas liuotin, joka auttaa poistamaan erityisesti rasvaa. Siksi alkoholipohjaiset aineet tehoavat lasien pinnalta löytyviin sormenjälkiin. Etikkahapon vahvuus on esimerkiksi kuivuneiden vesipisaroiden jättämien kalkkitahrojen poistamisessa.

Linnunjätökset ovat yleinen ongelma kesällä. Autossa mukana kulkeva mikrokuituliinan ja lasinpuhdistusaineen yhdistelmä poistaa ikävät jäljet laseista.

Ehkä kaikkein vaikein puhdistettava lasilta on puusta tippunut ja pintaan kuivunut pihka. Tähän ei tavallisesti lasinpuhdistusaine enää pysty, mutta suurimman jäljen poistaminen terävällä terällä ja lopun pehmittäminen höyryllä poistaa tahran.

Mikrokuituliinoja on erilaisia

Perinteisesti lasinpuhdistukseen on käytetty talouspaperia tai sanomalehteäkin. Molemmat ovat tehtäväään keskinkertaisia välineitä, ja talouspaperi luo pitkässä juoksussa jätettäkin.

Laseille käytettävä liina ei saa nukata ja siksi niille paras valinta onkin sileäpintainen mikrokuituliina, kuten kuvan Sonax, tai niin sanottu vohveliliina.

Lasien puhdistamiseen paras väline on mikrokuituliina. Vääräntyyppisellä mikrokuidulla voi kuitenkin mennä pahasti metsään. Liinan tulee ehdottomasti olla nukkaamaton, sillä muuten työ turhauttaa. Tuuhea perinteinen mikrokuituliina taas tuo suuresti kitkaa, joka väsyttää käden.

Mikrokuituinen ikkunaliina poikkeaa merkittävästi auton maalipinnalle tarkoitetuista liinoista. Ikkunaliina on pinnaltaan joko lähes kiiltävänsileä, kuten jutun kuvien Sonax, tai vohvelimainen. Jälkimmäisestä käytetään myös nimitystä vohveliliina.

Puhdistusohjeet lasille

Lasinpuhdistusaine on helppo sumuttaa suoraan tuulilasille, mutta muita laseja putsattaessa voi olla vähemmän sotkuista suihkuttaa aine mikrokuituliinaan.

Itse lasin puhdistaminen on yksinkertainen operaatio. Ainoastaan kalvotettujen eli tummennettujen lasien puhdistamisessa kalvon puolelta kannattaa noudattaa pientä varovaisuutta puhdistusaineesta ja kalvon laadusta riippuen.

Tuulilasille lasinpuhdistusaineen voi suihkuttaa suoraan, mutta auton sisäpuolella voi olla helpompaa suihkuttaa aine mikrokuituliinaan. Tämän jälkeen neste levitetään mikrokuituliinalla kauttaaltaan, jotta se pääsee vaikuttamaan lian kanssa.

Kun lasille levitetty aine on saanut vaikuttaa hetken, pyyhitään se pois mikrokuituliinan kuivalla puolella. Näin lasin tulisi jäädä täysin puhtaaksi ilman ylimääräisiä likaraitoja.

Hetken vaikutusajan aikana mikrokuituliinasta käännetään esiin puhdas ja kuiva puoli. Tätä käyttämällä lasi pyyhitään kuivaksi ja puhtaaksi. Ajan kanssa likaantuva mikrokuituliina on helppo heittää pyykinpesukoneeseen. Laadukas mikrokuituliina kestää todella paljon käyttöä ja satoja pesukertoja, joten sellaiseen kannattaa satsata.

 

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat