Ajoneuvot Autonhoito 13.5.2017

Autoshampoon valinnan vaikeus

Auton pesuaineen eli autoshampoon valinta on vaikea, eikä päätöstä tulisi perustaa pelkkään hintaan.

Pienellä yleistyksellä voinee väittää, että jokaisella autonpesumahdollisuuden omaavalla on myös vähintään yksi purkki autoshampoota hyllyssä. Sen valintaan ei ole välttämättä tullut kiinnitettyä minkäänlaista huomiota, tai silloinkin korkeintaan hinnan verran.

Helposti käy niin, että huolimattomasti valittu shampoo ei ole edes halpaa. Kaupan hyllyllä edullinen tuote voi tulla sekin käytettäessä erittäin kalliiksi. Käyttökustannus nimittäin riippuu ostohinnan lisäksi sekä pakkauskoosta että laimennussuhteesta. Jälkimmäisellä tarkoitetaan sitä kuinka paljon shampoota tarvitsee laittaa veden sekaan.

Shampoo on erittäin tärkeä tuote autonhoidossa. Tässä artikkelissa keskitytään ylläpitopesuun tarvittavan shampoon valintakriteereihin sekä hyviin tuotteisiin. Onnistuneen shampoovalinnan tekeminen ei ole aivan yksinkertaista.

Shampoon tehtävä

On varsin yleinen harhaluulo, että shampoon pitäisi vaahdota. Näin ei suinkaan ole. Vaahto näyttää kivalta, mutta sillä ei ole mitään toiminnallista vaikutusta. Se ei myöskään ilmaise millään tavoin pesuaineen muita ominaisuuksia. Mitään haittaakaan runsaasta vaahdosta ei toki ole.

Voimakas vaahto näyttää kivalta, mutta sillä ei ole mitään merkitystä shampoon toimivuuden kannalta.

Shampoon tärkeimmät tehtävät voisi tiivistää kahteen asiaan. Pesuaineliuoksen tulee liukua maalipinnalla hyvin, sillä kitkasta seuraa suuremmalla todennäköisyydellä mikronaarmuja maalipintaan. Se toinen tehtävä on puhdistaminen. Kannattaa huomioida, että toinen pesuaine saattaa toimia paremmin kesällä ötököidenjämiin ja toinen talven suolaan.

Autoshampoolla on vain kaksi erittäin tärkeää tehtävää: liukua hyvin pinnalla ja puhdistaa tehokkaasti.

Tämä kaikki tulisi suorittaa ylläpitopesuaineen tapauksessa vahapintaa poistamatta, eli aineen tulisi olla maalipinnan suoja-aineelle hellävarainen. Tämä sulkee pois esimerkiksi kaikki erittäin happamat ja emäksiset aineet. Valitettavasti neutraali pH-arvo ei kuitenkaan suoraan tarkoita vahaturvallisuutta, joten asia on monimutkainen. Valmistajan lupaukset ja käytännön kokemukset ovat parhaat tavat varmistaa asia.

Laimennussuhteen tärkeys

Esimerkiksi apteekeista saatava lääkemitta on hyvä väline oikean shampoomäärän mittaamiseen

Pesemisen kustannukseen vaikuttaa merkittävästi pesuaineen laimennussuhde. Tämä unohtuu helposti kaupassa, ja ehkä jopa pesuaineämpäriä täytettäessä. Kaikkein tiivistetyimpien pesuaineiden laimennussuhteet ovat jopa 1:2000 – 1:4000, eli tällöin kymmenen litran ämpäriin lisätään 2,5 – 5 millilitraa pesuainetta. Liikaa pesuainetta lisäämällä menetetään vahaturvallisuus ja liian vähän käyttämällä pesuteho, joten valmistajan suosittelemaa laimennussuhdetta on syytä noudattaa.

Vaihtoehtoja ja hyväksi havaittuja

Tavallisen autoshampoon ei tarvitse jättää pesun jälkeen maalipinnalle mitään ylimääräistä. Osa on kuitenkin varustettu kemikaalein, jotka esimerkiksi edistävät veden valumista pois pinnalta pesun jälkeen. Lisäksi on usein vahashampooksi kutsuttavia tuotteita, jotka jättävät hieman suojaa maalipinnalle pesun jälkeen. Kuitenkin vahashampoon lisäämän suojan vaikutus esimerkiksi veden käyttäytymiseen on erittäin pieni, joten suosittelen suhtautumaan myös suojan määrään hieman skeptisesti.

Sinällään pienestäkin lisäsuojasta voi olla apua, mikäli vahapinnasta ei ole muuten huolehdittu. Vahan, tai muun suojan, lisääminen pesuaineeseen tarkoittaa kuitenkin tinkimistä liukkautta ja pesutehoa aikaansaavista kemikaaleista. Siitä syystä vain puhdistamiseen keskittyvät shampoot ovat suosituslistan kärjessä likaisen auton pesemiseen.

Verkkokaupat suosioon

Kaikkein tiivistetyimpien shampoiden tapauksessa 10 litran ämpäriin riittää vain teelusikallinen pesuainetta.

Tavalliselle kansalle vähemmän tunnetuista pesuaineista kannattaa ottaa rohkeasti kokeiluun joku esimerkiksi seuraavalta listalta: Auto Finesse Lather, Bilt Hamber AutoWash, Chemical Guys Citrus Wash and Gloss, Dodo Juice Born To Be Mild, Monello Lavare, Nanolex Pure Shampoo ja Wolf´s Chemicals White Satin. Näistä Dodo Juicen tuotteita on saatavilla verkkokauppojen lisäksi myös muutamista varaosamyymälöistä ympäri suomea.

Puhdasta ja hyvin vahattua pintaa on ilo katsella pesun jälkeen.

Valitettavasti myös shampoon suhteen ikävän suuri osa hyväksi havaituista tuotteista on vielä tilattava verkosta. Tavallisten kauppojen valikoimasta esiin nousee ainakin Autoglym Bodywork Shampoo Conditioner, joka on kohtuullisen hyvä pesuaine järkevällä laimennussuhteella (1:500). Halvemmalla saa kuitenkin parempaakin pientä vaivaa näkemällä. Muitakin hyviä pesuaineita on toki olemassa, mutta vaihtoehtoja on liikaa yhdelle ihmiselle kokeiltavaksi. Erilaisten pesuaineiden kokeilu saattaakin olla hauska osa autonhoitoharrastusta.

 

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat